Política

Sense acord sobiranista per iniciar el diàleg amb l’Estat

La reunió entre el govern, JxCat, ERC, le CUP, l’ANC i Òmnium només serveix per reafirmar l’amnistia i l’autodeterminació com a objectius

No pacten persones, condicions ni garanties de la negociació

La reunió dels partits i entitats independentistes a petició del president Torra per consensuar una posició unitària per abordar el diàleg amb l’Estat, només va servir ahir per reprendre formalment el debat conjunt i per confirmar que tots estan d’acord que l’objectiu darrer de la interlocució amb el govern espanyol ha de ser l’autodeterminació i l’amnistia per als presos i el retorn dels exiliats, un objectiu que fa temps que comparteixen.

De la trobada no en va sortir cap acord sobre les condicions en què ha de tenir lloc el diàleg ni sobre les garanties a exigir al govern espanyol, ni tan sols sobre les possibles persones del govern català encarregades de seure a la taula. Si bé tothom excepte la CUP va celebrar la reunió com un punt de partida per enfilar el diàleg amb el nou govern de Pedro Sánchez, els anticapitalistes i JxCat van plantejar més aviat retrets i dubtes sobre la mesa entre governs pactada per ERC amb el PSOE i el PSC en el marc de l’acord d’investidura del president espanyol. Després de la reunió d’ahir a la tarda al Palau de la Generalitat, JxCat venia a dir que Torra ha redreçat amb una reunió de tots els actors independentistes el que considera un mal inici d’ERC plantejant en solitari la negociació amb el PSOE. I la CUP deixava clar que dona poc valor a la taula de diàleg intergovernamental pactada per republicans i socialistes perquè els assoliments estaran limitats pel marc constitucional.

L’exconsellera i ara regidora de JxCat Elsa Artadi va demanar no generar falses expectatives perquè Sánchez ja va reconèixer el conflicte polític a Pedralbes i des d’aleshores no s’ha avançat gens i va advertir del risc de “perdre el temps” o de “tirar la pilota cap endavant” perquè “potser no sabem com avançar”. JxCat només avalarà la mesa de diàleg, concloïa, si s’avança cap a l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia, i admetia que la reunió havia servit només per reflexionar conjuntament sobre les condicions i objectius del diàleg.

Per la CUP, la futura taula de diàleg entre governs “no és un marc de resolució del conflicte” sinó un marc de diàleg “entre dos governs fruit d’un acord d’investidura entre ERC i PSOE”, en paraules del diputat Carles Riera, que va reafirmar que no hi haurà autodeterminació si no es força l’Estat amb mobilització i “nivells de desobediència” com els de l’1-O, el 3-O i les jornades de protesta per la sentència del Suprem. Tot i celebrar que l’independentisme reprengui el diàleg per trobar una estratègia unitària, el vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes, va compartir la diagnosi de la CUP que només la desobediència permetrà arribar a la independència. L’ANC, però, vol donar una oportunitat de diàleg al govern tot i ser escèptica sobre els fruits que pugui donar.

Les valoracions més positives van arribar d’ERC i del govern. La republicana Marta Vilalta defensa que la trobada d’ahir és el primer pas imprescindible perquè l’independentisme consensuï un nou full de ruta malgrat els “diferents matisos” i les dificultats entre els partits per posar-se d’acord “en el com, en els passos a seguir”. La portaveu del govern català, Meritxell Budó, considera un “bon símptoma” que partits i entitats es retrobessin ahir en una mateixa taula i compartissin l’exercici de l’autodeterminació i la reivindicació de l’amnistia com a objectius del diàleg amb l’Estat: “Si la reunió amb Sánchez s’acaba produint de manera immediata, Torra ja té el consens dels grups” a l’entorn d’aquestes dues qüestions.

El retret d’Òmnium

En vista de la previsible divergència de punts de vista expressada pels diferents actors al final de la trobada, Òmnium es va limitar a constatar a través de Twitter que hi havia assistit i va defugir fer declaracions en considerar contraproduent l’exposició pública de les converses i “imprescindible” la “discreció” per assolir una estratègia unitària avui inexistent entre les forces independentistes.

LA FRASE

Cal l’espai entre forces sobiranistes per dotar de garanties i condicions el diàleg amb l’Estat
Meritxell Budó
portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona