Política

Sánchez avala Torra i confia en la solució de consultar l’acord

“Encantat de reunir-m’hi aviat, continua sent el president”

No fixa la data de la taula de governs tot i els 15 dies signats

Pedro Sánchez actuarà amb el president Quim Torra com si no existissin ni la Junta Electoral Central ni la de Barcelona. “No tinc cap problema a reunir-me amb el president de la Generalitat perquè continua sent el president de la Generalitat. Encantat de reunir-hi com més aviat millor”, va dir ahir al final del primer Consell de Ministres de la coalició. El president espanyol encaixarà la mà de Torra¨–en un moment en què el PP, Vox i Cs es refereixen a ell com a “expresident”– abans de crear la taula entre governs, que hauria de néixer abans del 29 de gener, quan farà quinze dies de la formació de govern, però a la qual ara no vol posar una data per no incomplir-la.

Tot i que diumenge en una conversa informal amb la premsa acreditada a La Moncloa ja havia dit que obviarà la JEC i que no deixarà de reconèixer Torra fins a tenir una sentència ferma del Suprem, ahir Sánchez va posar veu en públic al reconeixement del seu interlocutor. “Ara com ara el president de la Generalitat és Torra”, va reblar en línia amb el vot del PSC al Parlament.

“Ni via judicial ni penal”

Amb la represa del diàleg, Sánchez vol “resituar la crisi catalana al lloc del qual mai no hauria d’haver sortit, que és en la política i no en la via judicial ni en la via penal”.

Amb la reunió pendent de fixar dia i hora i ciutat –Madrid o Barcelona–, Sánchez va convidar a veure la bondat d’una eventual consulta com a colofó a la taula entre els governs. “Si podem arribar a una consulta a Catalunya és perquè hi ha hagut un acord i, per tant, abans hem de treballar en aquest acord. I tant de bo puguem arribar a un acord perquè significarà que la crisi queda resolta”, va dir. I sobre el seu encaix legal, avisa que serà “a l’empara de la Constitució” i que no es deixarà alliçonar pel PP. “Som un partit que forma part de l’arquitectura constitucional del país. Lliçons de constitucionalisme, les justes! Tot ho farem a l’empara de la Constitució i en aquest marc, que per cert és molt ampli, ens mourem”, sosté.

El 29 de gener o més enllà

Tot i que el pacte entre el PSOE, el PSC i ERC fixa que la taula es crearà en els 15 dies posteriors al nomenament dels ministres, el cert és que les parts no es comprometen a dir si la data límit del 29 de gener expirarà. Sánchez no gosa posar una data de la qual ser presoner a l’espera de la trobada prèvia amb Torra i al mateix temps avalua quins seran els ministres que integraran la delegació estatal de la taula sabent que seran del PSOE i que no hi entrarà Unides Podem.

LA FRASE

Si podem arribar a una consulta a Catalunya és perquè hi ha hagut un acord i la crisi s’ha resolt
Pedro Sánchez
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona