Política

El Parlament manté l’escó a Torra i recorrerà al Suprem

Reitera que suspendre com a diputat el president no correspon a la JEC, sinó a la cambra i en cas de condemna ferma

Torra es reafirma com a diputat i president amb el suport del govern, JxCat, ERC i la CUP

El Parlament de Catalunya manté els drets com a diputat al president Torra i presentarà dimarts recurs al Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li l’escó.

Després de saber-se, el matí d’ahir, que el Tribunal Suprem rebutjava la petició de Torra de suspendre cautelarment la decisió de la JEC, el president del Parlament, Roger Torrent, trucava al president de la Generalitat per informar-lo que la cambra li mantenia tots els drets inherents a l’acta de diputat perquè no reconeixia la JEC com a òrgan competent per decidir una qüestió com aquesta i perquè entenia que la junta no respectava els requisits que estableix el reglament del Parlament per poder retirar l’acta a un diputat.

A la tarda, el president Torrent compareixia a la sala de premsa del Parlament per explicar la posició de la cambra. Deixant clar que el plantejament polític de la mesa coincideix aquest cop amb el dels serveis jurídics de la cambra, Torrent reafirmava els drets de Quim Torra com a diputat català perquè la seva situació no contravé cap dels tres requisits que el reglament cameral exigeix per retirar-li l’escó: el diputat Torra no ha renunciat a l’escó, no s’ha extingit el seu mandat perquè la legislatura continua ni ha estat condemnat per sentència ferma d’un tribunal –la seva inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) està pendent de ratificació pel Tribunal Suprem. En aquest sentit, tal com ja va expressar la cambra en les al·legacions a la JEC perquè desestimés els recursos contra Torra de Ciutadans, el PP i Vox, Torrent reafirmava ahir que la causa d’ “inelegibilitat sobrevinguda“ que ha tingut en compte la JEC per suspendre Torra no està prevista en el reglament de la cambra –els serveis jurídics consideren que caldria la sentència ferma perquè es pogués aplicar. A més, Torrent recordava ahir que la JEC és un òrgan administratiu i no pas judicial i, per tant, no el considera “un òrgan competent per retirar l’acta de diputat a ningú”. De fet, els serveis jurídics ja van defensar que correspon al Parlament dirimir l’afectació d’una resolució judicial respecte de l’estatut d’un diputat. “El president Torra continua sent diputat del Parlament de Catalunya de ple dret, a tots els efectes”, concloïa Torrent abans d’anunciar que la mesa de la institució aprovarà dimarts presentar recurs a la Sala Tercera del Suprem contra la decisió de la JEC.

Torrent també va avançar que dilluns serà al ple del Parlament Europeu, on, a més de donar suport a la presa de possessió de l’escó al president Puigdemont i a l’exconseller Comín, es reunirà amb vicepresidents de la cambra europea per “compartir la situació que viu el Parlament de Catalunya”.

Al matí, després de saber-se que el Suprem rebutjava la seva petició, el president de la Generalitat, Quim Torra, convocava a Palau el president i la mesa del Parlament, a més dels grups parlamentaris de JxCat, ERC i la CUP. Posteriorment reunia el govern en consell executiu extraordinari i al migdia compareixia acompanyat dels consellers i els representants dels grups per fer una declaració institucional. “Soc diputat del Parlament i president de Catalunya”, reafirmava, tot afegint-hi que és la cambra catalana la representant de la sobirania i la que pot decidir qui perd la condició de diputat.

El reglament determina quines són les causes per les quals es pot perdre l’acta. No hi ha l’elegibilitat sobrevinguda
El president Torra continua sent diputat del Parlament de ple dret, a tots els efectes
Roger Torrent
president del parlament
No reconeixem els efectes que pugui tenir aquesta resolució, que és un cop d’estat a la sobirania
Soc diputat del Parlament i president de Catalunya, tal com es va votar el dia 4 en sessió plenària
Quim Torra
president de la generalitat
L’ANC exigeix al Parlament que apliqui la resolució que ratifica el diputat i president Torra
Assemblea Nacional Catalana
En democràcia, cap poder de l’Estat pot arrabassar allò que els ciutadans han decidit a través de les urnes
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium

“No és res més que un cop d’estat a la sobirania”

La negativa del Suprem a paralitzar la decisió de la JEC de privar-lo de l’escó de diputat va ser considerada ahir pel president Torra en la seva declaració com “un cop d’estat a la sobirania del Parlament de Catalunya i un intent d’alterar per vies irregulars la voluntat política dels catalans”. Torra també va reafirmar que el marc jurídic per escollir i destituir un president de la Generalitat és el que formen el reglament del Parlament de Catalunya, la llei de la presidència de la Generalitat i el govern, a més de l’Estatut. Torra ho considera un altre episodi de la causa general contra l’independentisme i va exigir a les institucions de l’Estat que posin fi a la “repressió política”. Per la seva banda, el president Torrent va voler recordar que membres de la JEC també consideren el Parlament la institució competent. Des de la presó, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va qualificar la decisió del Suprem de “tan previsible com greu”, la va considerar un “cop d’estat contra el màxim representant del poble de Catalunya” i va demanar a l’independentisme “més unitat estratègica que mai” per respondre-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona