Política

Torra avisa que el diàleg només serà honest si acaba a les urnes

El president de la Generalitat, Quim Torra, va advertir ahir en el tradicional missatge institucional de Cap d’Any que no hi ha diàleg honest sense el compromís de donar la paraula a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya. En ple tram final de la negociació entre ERC i el PSOE per investir Pedro Sánchez, el cap de govern va reclamar “bilateralitat i respecte pels subjectes polítics” i va subratllar que no hi ha cap “solució real” per Catalunya que no impliqui reconèixer el dret d’autodeterminació: “No podem tornar a caure al parany d’enganyar-nos a nosaltres mateixos”.

En un discurs de sis minuts des de la Sala dels Diputats del Palau de la Generalitat,davant d’un arbre de Nadal, un quadre de Sant Jordi matant el drac, una senyera, una porta entreoberta i dues de tancades, Torra va alertar que sense un referèndum, el diàleg es converteix en “una voluntat de tapar forats amb pedaços caducs”. En aquest sentit, va exigir continguts concrets.

El president va batejar el 2019 com “l’any de la democràcia segrestada” i va desitjar un 2020 de “democràcia retrobada”. Tanmateix, a Torra li espera un inici d’any en direcció contrària, amb la seva més que previsible inhabilitació per part del Tribunal Superior de Justícia per la pancarta al balcó de la Generalitat. En aquest punt, Torra va avisar que no permetrà ni acceptarà que un tribunal, “i encara menys una junta política“, en referència a la Junta Electoral Central, suplanti la sobirania dels catalans.

“No han volgut inhabilitar-me a mi. Amb aquesta sentència, que ja estava escrita quan van començar el procés judicial, volen inhabilitar el president de Catalunya. Però l’Estat espanyol ha de saber que els presidents els nomena i els cessa el Parlament”, va constatar.

En qualsevol cas, el president va demanar l’alliberament immediat del president d’ERC, Oriol Junqueras, la nul·litat del judici del Tribunal Suprem i va lamentar l’empresonament de persones vinculades a l’independentisme “sense proves”.

Igualment, va advocar per recuperar “el sentit de la unitat” que va permetre fer el referèndum de l’1-O i va negar que a Catalunya hi hagi cap problema de convivència ni de banderes, “sinó de drets, de benestar, de progrés i de justícia”. “Tan sols la llibertat i la sobirania completa ens permetrà assolir una societat justa i plena d’oportunitats per a tothom”, va insistir, després de denunciar“l’asfíxia financera, inversora, i el dèficit d’infraestructures” com un “llast constant i sistemàtic”. “Sense el finançament que som capaços de generar els catalans com a resultat del nostre treball no podem dotar l’administració dels serveis públics que corresponen a aquest esforç”, va resoldre.

Com a aspectes positius, va destacar “el bon nivell dels indicadors econòmics” de creació de riquesa, de creixement de les exportacions o de disminució de l’atur i va situar les polítiques d’habitatge, d’educació, de dinamisme econòmic i d’equilibri territorial o de salut com a prioritats destacades del govern aquest any vinent. Un 2020 amb aire d’eleccions al Parlament.

LES FRASES

Sense un compromís per donar la paraula a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya, no hi ha diàleg honest
No permetré, ni acceptaré, que un tribunal, i encara menys una junta política, suplanti la sobirania dels catalans
No podem tornar a caure al parany d’enganyar-nos a nosaltres mateixos
Quim Torra
President de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona