Política

ROMARIC GODIN

PERIODISTA ECONÒMIC DEL DIARI DIGITAL FRANCÈS ‘MEDIAPART’

“Macron no cedirà en la reforma de les pensions”

“Aquest pla representa per al president francès el mateix que la vaga dels miners britànics per a Margaret Thatcher”

“En realitat, s’endarrereix la jubilació fins als 64 anys, encara que es mantingui l’edat legal als 62”

“El debilitament del sistema social no és una finalitat per als neoliberals, sinó un mitjà per afavorir el capital”

Si Macron aconsegueix aprovar la reforma haurà doblegat la contestació social

La reforma de les pensions d’Emmanuel Macron ha desencadenat la mobilització social més important des del 2010 a França. El periodista econòmic del digital Mediapart Romaric Godin, autor del llibre La guerre sociale en France, analitza per a El Punt Avui els aspectes més controvertits d’una mesura clau en el projecte neoliberal del president.

El govern francès defensa que, amb la reforma de les pensions i la transformació de l’actual model de 42 règims de cotització en un únic sistema per punts, “un euro cotitzat donarà els mateixos drets a tothom”. Es tracta d’una mesura que afavorirà la igualtat? O comportarà sacrificis?
En el nou sistema també hi haurà excepcions per als policies i els militars. Això ens mostra que aquest universalisme és pura propaganda per vendre a l’opinió pública un nou sistema de pensions que permet una gestió a través dels costos. Es tractarà d’un model de cotitzacions definides, en lloc de prestacions definides com succeïa fins ara. Com que l’altra prioritat de l’executiu és l’equilibri financer, això farà que jugui amb el nivell de vida dels pensionistes per ajustar el sistema. Aleshores, el govern continuarà apostant per polítiques de l’oferta basades en una disminució de les cotitzacions a les empreses. I els actors socials (la patronal i els sindicats) es veuran obligats a reduir les pensions.
Durant la presentació oficial, l’executiu va anunciar que la reforma només s’aplicarà per a les persones nascudes el 1975, en lloc del 1963 com estava previst inicialment. Com analitza aquestes concessions?
La reforma presentada és una versió molt dura. Com que es manté l’objectiu d’aconseguir l’equilibri financer abans del 2030, això ha comportat que s’estableixi una “edat de referència” per jubilar-se als 64 anys. Una mesura que Macron va dir a l’estiu que no el convencia, però finalment l’ha acabat incloent. Això penalitzarà aquells que deixin la feina abans. En realitat, suposa endarrerir la jubilació dos anys, encara que es mantingui l’edat legal en 62. Aquesta mesura també afectarà aquelles generacions que no es veuran afectades pel sistema per punts. A partir del 2022, l’edat de jubilació s’anirà endarrerint progressivament fins a assolir els 64 el 2027.
Quina és la importància d’aquesta reforma de les pensions en el projecte neoliberal del macronisme?
El debilitament del sistema social no és una finalitat per als neoliberals, sinó un mitjà per disminuir els impostos i aplicar una política favorable als interessos del capital. Una de les tesis del meu llibre és que l’Estat serveix com a vector de la política neoliberal, la qual cosa diferencia aquest model del liberalisme del segle XIX. A més, l’executiu justifica la reforma de les pensions recordant que les carreres professionals són cada vegada més inestables. Però han estat les reformes laborals d’aquest govern i de l’anterior les que han afavorit la precarietat. Ara ens trobem en una situació en què es vol adoptar un sistema de jubilació per punts que s’adapti a l’atomització del treball. Però això afavoreix que es promoguin les feines a temps parcial o els contractes temporals. És un cercle viciós.
La vaga del 5 de desembre va representar la protesta social més important a França des del 2010. I la mobilització, tot i que no creix, tampoc afluixa. Macron acabarà abandonant la reforma?
Macron no cedirà en la reforma de les pensions. Més que en la negociació, crec que en realitat el govern es troba en una lògica de confrontació i de guerra social. Aquesta mesura representa per al president el mateix que la vaga dels miners britànics per a Thatcher. Si aconsegueix aprovar-la, haurà aconseguit doblegar la contestació social a França i podrà aplicar tota la seva política neoliberal. En canvi, si es fa enrere i aposta pel compromís amb els sindicats, aleshores en què es convertirà el macronisme? En el Partit Socialista o en els Republicans. En la vella política, contra la qual va dir que es presentava. Macron vol posar fi al peculiar equilibri que ha perdurat durant pràcticament els últims quaranta anys a França entre unes elits que volien introduir el neoliberalisme i unes classes populars que s’hi oposaven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona