Política

Arrimadas critica les “pressions intolerables” de Sánchez a l’Advocacia de l’Estat perquè actuï com a “defensora” de Junqueras

El PP vol la inhabilitació immediata de Torra

Vox vol tenir la documentació de l’Advocacia de l’Estat abans que faci públic el seu posicionament en l’afer del TJUE

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha emplaçat aquest divendres els barons socialistes a “aixecar la veu” per a “frenar la bogeria” del president del govern en funcions, Pedro Sánchez, per arribar al govern espanyol tot “pressionant” l’Advocacia de l’Estat.

En una roda de premsa, Arrimadas ha criticat les “pressions intolerables” de Sánchez perquè l’Advocacia “actuï com a defensora d’Oriol Junqueras” amb la finalitat d’aconseguir el vistiplau d’ERC i “arribar com sigui” a la Moncloa. La líder de la formació taronja, que ha insistit en el “pacte constitucionalista”, ha demanat als barons del PSOE que “s’aixequin” i que “facin més que una declaració”: “Com podem estar pendents del que digui Junqueras a la presó?”, s’ha queixat. Arrimadas ha reclamat que Sánchez deixi treballar “amb tranquil·litat i amb criteris tècnics” els advocats de l’Estat i li ha exigit que en “tregui les mans polítiques”.

D’altra banda, sobre el tradicional Concert de Sant Esteve al Palau de la Música, que va acabar amb proclames sobiranistes i una pancarta de Tsunami Democràtic, Arrimadas ha dit que el separatisme està “expulsant els no nacionalistes de molts esdeveniments de Catalunya”.

Per la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat aquest divendres que el seu partit ha demanat a la Junta Electoral Central la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. El Partit Popular ja es va dirigir a la Junta Electoral Provincial en aquest sentit, però dimarts passat l’àrbitre electoral provincial va desestimar la petició en entendre que la sentència no era ferma.

El president del PP ha destacat que la Llei Orgànica de Règim Electoral General estableix que una “persona condemnada” per sentència ferma no pot exercir com a parlamentari. Entre altres raons, ha subratllat, perquè Junqueras està “inhabilitat”. Encara que a ell no se li va aplicar una sentència ferma i hi ha l’opció que recorri, el PP considera que al president de la Generalitat cal inhabilitar-lo per “incompatibilitat sobrevinguda”, figura que recull la Loreg i que la Junta Electoral Central ja ha posat en pràctica amb alcaldes en acords d’anys anteriors. Per això, el PP demana a la JEC que revoqui l’acord de la Junta de Barcelona i deixi vacant l’escó de Torra, després de la retirada de la credencial, atès que a Catalunya no hi ha legislació electoral pròpia, actua la Loreg i, com a més no hi ha Junta Electoral d’àmbit autonòmic, els acords de la JEC són aquí executables.

Finalment, el president de Vox, Santiago Abascal, i la portaveu adjunta del grup parlamentari, Macarena Olona, han sol·licitat al Ministeri de Justícia, l’Advocacia de l’Estat i el Ministeri de Presidència la remissió de tots els documents que s’hagin intercanviat abans quer l’Advocacia de l’Estat presenti el seu informe encarregat pel Tribunal Suprem relatiu a l’“abast temporal de la immunitat dels membres electes de Parlament Europeu” després de la sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d’Oriol Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona