Política

El rei fa una crida a la unitat i al respecte a la Constitució

Felip VI reconeix que Catalunya és una de les preocupacions serioses que té l’Estat espanyol

Demana que, per resoldre els problemes, tothom es mantingui unit en els valors democràtics

Una vegada més, el rei d’Espanya va aprofitar ahir el seu discurs de Nadal per fer una defensa de la Constitució com a garant de la unitat i de la convivència. “Gràcies a la nostra Constitució –va dir Felip VI–, hem compartit al llarg dels anys uns mateixos valors sobre els quals fonamentar la nostra convivència, els nostres grans projectes comuns, els nostres sentiments i idees.”

El rei, que va reconèixer que la situació política a Catalunya és, entre d’altres, una de “les preocupacions serioses que tenim a Espanya”, va subratllar que el desig de concòrdia és un dels grans valors compartits per milions d’espanyols. També hi va afegir que un altre d’aquests valors és “la voluntat d’enteniment i d’integrar les nostres diferències dins del respecte a la nostra Constitució, que reconeix la diversitat territorial que ens defineix i preserva la unitat que ens dona força”.

Així mateix, en aquesta llista de valors, el rei d’Espanya hi va afegir “la defensa i l’impuls de la solidaritat, la igualtat i la llibertat com a principis vertebradors de la nostra societat, fent de la tolerància i el respecte manifestacions del millor esperit cívic de la nostra vida en comú”.

Segons Felip VI, aquests valors –el desig de concòrdia, la voluntat d’enteniment i la solidaritat, la igualtat i la llibertat– són “una senya d’identitat de l’Espanya dels nostres dies, però no podem donar-los per suposats ni tampoc oblidar la seva fragilitat; per això hem de fer tot el possible per reforçar-los i evitar que es facin malbé”.

Desafiaments

Sense fer cap altra referència explícita al conflicte entre Catalunya i Espanya ni a les seves repercussions internacionals, entre les quals la recent sentència del tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat dels eurodiputats electes, el rei va subratllar que els desafiaments actuals no són senzills i es va mostrar convençut que seran superats: “Confiem en Espanya i mantinguem-nos units en els valors democràtics que compartim per resoldre els nostres problemes; sense divisions ni enfrontaments que només erosionen la nostra convivència i empobreixen el nostre futur.”

En el context d’aquests desafiaments, Felip VI va indicar que els temps actuals són de molta incertesa i canvis profunds i accelerats en molts àmbits que provoquen preocupació i inquietud, tant a dins com a fora de l’Estat espanyol. En aquest sentit, el rei dels espanyols va esmentar els canvis tecnològics, el rumb de la Unió Europea, els moviments migratoris, l’atur, la desigualtat laboral entre homes i dones i la manera d’afrontar el canvi climàtic i la sostenibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona