Política

Barcelona commina Sánchez a resoldre el cas Junqueras

Els comuns, ERC i JxCat aproven a l’Ajuntament una moció sobre la sentència

La Paeria es pronuncia per la llibertat

L’Ajuntament de Barcelona va posar ahir el partit socialista davant del mirall de la complicada situació política actual, aprovant una resolució que demana la llibertat per a Oriol Junqueras i demanant al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que actuï de manera immediata per garantir el compliment de la sentència del tribunal europeu.

Més enllà de la literalitat del text aprovat pels comuns, Esquerra i Junts per Catalunya, la declaració evidencia fins a quin punt el cas d’Oriol Junqueras ha aparegut com un element nou i a tenir molt en compte damunt la mesa de negociació, on socialistes, comuns i republicans negocien la investidura de Pedro Sánchez.

En la seva intervenció, el líder republicà a l’Ajuntament, Ernest Maragall, va deixar clar quina serà l’estratègia del partit a partir d’ara en instar l’advocacia de l’Estat a actuar: “Només podem esperar que es pronunciïn a favor de la llibertat d’Oriol Junqueras”.

Prenent com a base el text aprovat, l’Ajuntament de Barcelona reconeixerà els drets polítics dels diputats Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín i remetrà el comunicat corresponent als organismes internacionals que correspongui. Al document també s’hi manifesta el rebuig a la sentència que va condemnar el president Quim Torra per desobediència.

En la presentació de la posició del seu grup, Laia Bonet va donar poques pistes de quina serà la reacció socialista. Va dir que cal estudiar a fons la sentència per no tenir una reacció en calent, i va citar Pasqual Maragall assegurant que cal actuar amb “menys patriotisme” i més acord amb els temes que preocupen la població.

La posició de Junts per Catalunya la va defensar la regidora Elsa Artadi, que va assegurar que la sentència suposa un “avenç important en la defensa de les llibertats. Artadi va dir que amb la resolució del cas Junqueras es fa efectiva la internacionalització del procés que sempre ha volgut el moviment independentista i es va preguntar fins quan l’Estat continuarà perseguint els drets fonamentals de polítics i ciutadans.

La resolució va rebre els retrets dels grups de Ciutadans, el PP i els dos regidors de Manuel Valls, que van escopir retrets a les opcions independentistes. Manuel Valls va retreure a ERC i JxCat que actuessin “amb cinisme”.

El debat el va tancar l’alcaldessa, Ada Colau, que va agrair als grups el to emprat, “que ha millorat en relació amb altres ocasions”, va subratllar. L’alcaldessa va demanar que s’abandoni per sempre més la judicialització de la política.

Per la seva part, l’Ajuntament de Lleida, governat pel republicà Miquel Pueyo, també es va manifestar ahir a favor de l’anul·lació de la sentència del Suprem i l’alliberament de Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona