Política

Sentència històrica del TJUE en el cas Junqueras

Luxemburg reconeix la immunitat del líder d’ERC i conclou que el Suprem l’havia d’haver alliberat per anar a Estrasburg

El jurament de la Constitució no era requisit per ser eurodiputat

L’alt tribunal de la Unió Europea va emetre ahir una sentència històrica que dóna la raó als eurodiputats independentistes vetats per l’estat espanyol Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. Un esperat i imprevisible dictamen que finalment ha defensat el sagrat dret que atorguen les urnes per sobre de les prerrogatives dels estats a imposar requisits addicionals per accedir a l’Eurocambra, com el jurament de la Constitució.

Però, la decisió transcendeix el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol perquè també amplia la protecció dels membres del Parlament Europeu, inclús abans de l’inici del mandat. La resolució judicial sobre el cas Junqueras marca un abans i un després en el sistema electoral europeu.

Arran d’un recurs de Junqueras contra la negativa del Suprem a alliberar-lo a meitats de juny per fer el jurament de la Constitució que li permetria accedir a l’escó, Manuel Marchena es va veure obligat a preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si la seva decisió va ser la correcta o li hauria d’haver concedit el permís penitenciari fruit de la seva immunitat.

Ahir, a primera hora del matí, Luxemburg enviava una resposta molt clara que queia com una bomba a Madrid: Junqueras era eurodiputat, tenia immunitat i el Tribunal Suprem l’havia d’haver alliberat o demanat permís a l’Eurocambra per retenir-lo a la presó.

La gran sala del TJUE considera que el líder d’ERC “va adquirir la condició de membre de Parlament Europeu el 13 de juny de 2019”, quan el van proclamar electe i, com a tal, tenia dret a gaudir de protecció. El tribunal fa aquí una interpretació àmplia del règim d’immunitats atorgant aquest dret abans que comenci la legislatura europea el 2 de juliol per protegir els eurodiputats quan “es dirigeixen a la primera reunió” de l’Eurocambra.

Aquesta immunitat implicava “l’aixecament de la mesura de presó provisional imposada”, diu el TJUE. Però no per anar a jurar la Constitució, sinó per “desplaçar-se al Parlament Europeu” i agafar les credencials. Tanmateix, reconeix que el Suprem també tenia l’opció de demanar ràpidament a l’Eurocambra la “suspensió de la immunitat”, si el que volia era mantenir-lo a la presó. Però en tot cas, el que no podia fer (i va fer) era deixar-lo engarjolat sense el consentiment del Parlament Europeu.

En mans del Suprem

Donat que les prejudicials són un mecanisme per aclarir la legislació europea als estats membre, el TJUE simplement trasllada a Madrid la seva interpretació per resoldre el recurs de Junqueras. No li diu què ha de fer ara. Però, l’insinua que ha de valorar “els efectes associats a les immunitats” de Junqueras “en altres procediments”, com el de la causa de l’1-O, per la qual va ser condemnat el 14 d’octubre.

A més, emfatitza que ho ha de fer respectant el dret europeu, el principi de “cooperació lleial” amb les institucions europees i la condició d’eurodiputat de Junqueras i la seva immunitat.

Constitució prescindible

Amb diplomàcia i elegància, el tribunal de la UE es va carregar ahir el jurament de la Constitució com a requisit per accedir a l’Eurocambra. A diferència de l’Advocat General, els magistrats no es van molestar en atacar aquesta pràctica, simplement van dir que només importa la proclamació dels electes (i no la llista definitiva que l’Estat enviava a Brussel·les amb els que juraven la carta magna). És a dir, que tira subtilment a la paperera aquest tràmit, evitant ferir les sensibilitats espanyoles.

Els membres del Parlament Europeu gaudeixen d’immunitat abans que comenci el seu mandat
Junqueras va adquirir la condició de membre de Parlament Europeu el 13 de juny de 2019
Sentència TJUE
Urgeixo a les autoritats espanyoles competents a complir amb la sentència del TJUE
David Sassoli
president de l’eurocambra

L’eurocambra analitza si admet Puigdemont i Comín

La contundent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el cas d’Oriol Junqueras no deixa cap més opció a l’eurocambra que revisar ràpidament si ha d’acceptar als eurodiputats independentistes vetats per l’Estat espanyol.

Més de mig any després d’haver guanyat les eleccions europees a Catalunya, ara el Parlament Europeu, veient el que pensen els tribunals, es prepara per posar fi al vet i deixar entrar a la cambra els electes de Junts, Carles Puigdemont i Toni Comín.

En una solemne intervenció al ple a Estrasburg, el president de l’eurocambra, David Sassoli, va comunicar als eurodiputats la “important” decisió del TJUE, que “afecta directament la composició” de la cambra. L’italià va exigir a “les autoritats espanyoles competents” que “compleixin” aquest dictamen sobre la immunitat de Junqueras com a eurodiputat electe.

A banda, Sassoli també va encarregar als seus serveis jurídics, que han perdut el cas a Luxemburg, que “avaluïn com més aviat millor” els “efectes sobre la composició del Parlament.”

En altres paraules, reclama que determinin com i quan s’ha de permetre a Puigdemont i Comín ocupar l’escó. En espera de l’informe, l’italià els ha aixecat la prohibició d’entrar a les instal·lacions, que va reinstaurar amb la tercera euroordre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona