Política

Puigdemont critica Espanya per mantenir un eurodiputat “segrestat i a la presó”

Puigdemont crida Espanya i la UE a aprofitar les “noves oportunitats polítiques” i iniciar un “camí de negociació”

El president català a l’exili, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest dijous en roda de premsa a la seu de la Delegació de la Generalitat a Brussel·les acompanyat del conseller Toni Comín per analitzar la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) d’aquest matí.

Puigdemont ha qualificat d’històrica la sentència del TJUE i ha afegit que és clara e inequívoca i que “Junqueras ha de ser alliberat immediatament”. El president a l’exili ha estat dur i ha dit que “l’Estat espanyol avui té un eurodiputat segrestat i tancat a la presó”.

El president ha fet una crida a Espanya i la Unió Europea per aprofitar les “noves oportunitats polítiques” i iniciar així un “camí cap a la negociació”.

Malgrat això, el president ha acusat la Unió Europea de fer seguidisme a Espanya en el tema català. També ha criticat a l’anterior presidència del Parlament Europeu de qui ha dit que “podia haver actuat d’una manera diferent”.

En canvi, Puigdemont ha remarcat que la “justícia europea ha dit no, així no es fan les coses” i ha afegit que “només quan la justícia és independent i imparcial podem parlar d’estat de dret”.

En aquest sentit, Puigdemont ha manifestat que “s’hauran d’aclarir responsabilitats, fins i tot en l’àmbit judicial” i ha parlat de “mala praxi judicial” per part d’Espanya.

Un cop coneguda la sentència, Puigdemont ha tornat a exigir responsabilitat i mediació a les institucions europees. Aquestes, però han respost de diferent manera. Així, mentre que el president de l’Eurocambra, David Sassoli, ha reclamat a Espanya el compliment de la sentència i ha anunciat que els serveis jurídics de l’Eurocambra ja estaven analitzant com acatar-la, la Comissió Europea ha tornat a dir que es tracta d’un afer intern espanyol.

Durant el torn de preguntes, Puigdemont ha estat qüestionat sobre el possible trasllat de la seva residència a Perpinyà. Al respecte, Puigdemont ha contestat que no pensa traslladar-se a la Catalunya Nord, tot i que no nega que pensa visitar-la tan aviat com pugui.

A preguntes dels periodistes, Toni Comín ha negat discrepàncies amb l’equip jurídic d’ERC que representa Junqueras i ha defensat la unitat d’acció. En aquest sentit, Puigdemont ha afegit que l’estratègia de defensa ha comportat molts esforços a Espanya, Bèlgica, Escòcia i Alemanya que han permès arribar a la sentència d’avui del TJUE.

Els periodistes han preguntat sobre quan preveien poder tramitar les credencials com a europarlamentaris, i el president ha contestat que no ho saben perquè “el dia de la jornada de portes obertes del Parlament ens van expulsar, ho haurem de veure”.

Puigdemont també ha estat qüestionat sobre un hipotètic viatge a territori espanyol. El president ha contestat que un cop tingui reconeguda oficialment la seva immunitat, no té cap problema a anar a la Zarzuela o a la Moncloa. De moment, però ha reconegut que està lligat pel que va decidir el jutge belga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona