Política

JxCat vol dimissions a l’Estat i considera Torra un represaliat

Exigeix, amb els comuns i la CUP, la llibertat dels presos

Cs es vanta d’haver denunciat Torra i el PSC guarda silenci

Els grups parlamentaris de JxCat, ERC i la CUP van rebre ahir amb un aplaudiment a la mateixa cambra la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que estableix la immunitat per als eurodiputats electes des del moment de la proclamació dels resultats –immunitat que confirma personalment en el cas de Junqueras perquè va ser l’advocat d’aquest qui va recórrer al TJUE. I és que, a més de la situació de Junqueras, la decisió europea obre la porta a Puigdemont i Comín per prendre possessió del càrrec d’eurodiputats. Fins i tot reconeixia ahir aquesta segona possibilitat l’eurodiputat català de Ciutadans Jordi Cañas. Tant aquest com l’eurodiputada catalana del PP Dolors Montserrat, però, van defensar que, tot i que se li hagi reconegut la “immunitat”, Junqueras no té “impunitat” perquè està condemnat i, segons ells, ha de continuar a la presó.

Junts per Catalunya va exigir “dimissions” a la judicatura espanyola. “Exigim dimissions, les que corresponguin davant les contradiccions que ha fet aflorar la sentència i les decisions que s’han pres aquests dos anys, que han afectat de manera injusta els presos polítics”, afirmava ahir el portaveu de la formació al Parlament, Albert Batet. El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), considera que la decisió europea obliga a posar en llibertat “immediata” Junqueras i a aixecar les causes contra Puigdemont i Comín.

La CUP considera que el TJUE fa un “toc d’atenció” sobre la “falta de separació de poders” entre el legislatiu i l’executiu a l’Estat espanyol, però adverteix que el conflicte no es resoldrà només per la via judicial. En paraules a l’ACN de Maria Rovira, del secretariat nacional de la formació, cal afegir al front judicial la resposta al carrer, la iniciativa institucional i l’ofensiva internacional. Per la seva banda, Catalunya en Comú veu aquest fet com una “bufetada” al Suprem per haver vulnerat els drets de Junqueras i demana diàleg polític.

Pel que fa a la inhabilitació del president Torra, JxCat la qualifica de “represàlia” i una mostra de la “deriva antieuropea de la justícia espanyola”, en paraules de Costa. La CUP se solidaritza amb Torra i hi veu una “deriva autoritària” de la justícia espanyola. Jéssica Albiach, dels comuns, considera una “mala notícia” la inhabilitació perquè, avisa, posar una pancarta és un acte “simbòlic”.

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, va demanar a Torra que faci un “pas al costat” i convoqui eleccions. Ciutadans es vanta d’haver posat la denúncia contra Torra. El PSC, per la seva banda, defugia ahir valorar cap de les dues sentències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES