Política

Iceta proposa una “àmplia coalició” d’autonomistes, federalistes i reformistes per governar Catalunya

El reelegit primer secretari del PSC reivindica la “solidesa, coherència, fiabilitat i unió” dels socialistes per superar el “fracàs” independentista

Defensa que cal reformar la Constitució per fer-la “millor”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha proposat una “àmplia coalició” formada per partits autonomistes, federalistes i reformistes del centre i l’esquerra per governar Catalunya.

Durant la cloenda del 14è Congrés dels socialistes, aquest diumenge al migdia al Palau de Congressos (Barcelona), el reelegit líder del PSC s’ha reivindicat com a candidat a la presidència de la Generalitat. Iceta ha promès que no enganyarà ningú, i ha exigit que s’acabin “les mentides” i la “confrontació”.

Iceta ha assegurat que vol ser president del govern per millorar la situació entre Catalunya i l’Estat. En aquesta línia, ha estès la mà a l’esquerra i al centre, a autonomistes, federalistes i reformistes, per fer-los arribar la seva proposta. “Volem fer una àmplia coalició que reuneixi tot aquest esperit i entusiasme per capgirar el rumb de Catalunya”, ha apel·lat.

El dirigent socialista ha reivindicat la “solidesa, coherència, fiabilitat i unió” del seu partit per superar el “fracàs” de l’independentisme. També ha interpel·lat al PP: “Lliçons de constitucionalisme, ni una”.

El líder socialista ha reiterat que cal reformar la Constitució però per fer-la “millor”, i no per tornar a l’Espanya de “una i no 51”.

Finalment, el primer secretari del PSC s’ha negat a “acceptar la disjuntiva” de triar de forma “temerària” entre “independència o barbàrie”. És per això que ha interpel·lat al Tsunami Democràtic i li ha demanat que “després de l’onada quedi dempeus tot, a ser possible”.

Immersió lingüística

El Congrés del PSC ha aprovat per pràcticament unanimitat –amb una abstenció i cap vot en contra– la proposta de resolució sobre llengua.

Els socialistes han trobat una solució de consens després de la polèmica pel model lingüístic a les escoles catalanes. El text transaccionat –i ara ja aprovat– inclou la defensa de la llengua catalana com a “vehicular”. El document menciona la immersió lingüística, aposta per la seva “flexibilització” en funció de cada centre, i demana incorporar-hi altres llengües com ara l’anglès.

La portaveu parlamentària, Eva Granados, ha assegurat que la decisió “clau” perquè Catalunya esdevingués “un sol poble” va ser “gràcies al PSC” i al consens que van generar Marta Mata i Pepe González

Sense ERC

A la cloenda del 14è Congrés del PSC hi han assistit l’expresident José Montilla; el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; l’exlíder del partit Pere Navarro; l’exdirigenta socialista Manuela de Madre; l’exmembre de SCC Joaquim Coll i l’actual president de l’entitat, Fernando Sánchez Costa.

Representants d’altres formacions polítiques han confirmat la seva assistència, com Joan Garcia i Laura Vílchez (Cs), Ferran Bel (PDeCAT), David Clarà i Noelia Bail (Podem), Candela López (En Comú Podem), Ramon Espadaler i Salvador Ferran (Units per Avançar), i Albert Fernández Saltiveri (PP).

No hi ha hagut cap membre d’ERC, amb qui els socialistes continuen negociant la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, a la presidència del govern espanyol. Tampoc hi han anat representants de la CUP. Els republicans, tot i això, han desitjat “sort” als socialistes pel seu 14è Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona