Política

El PSC aposta per reformar l’Estatut i la Constitució en sentit federal quan hi hagi les majories necessàries

Fonts del partit puntualitzen que la ponència que es debatrà al Congrés no proposa en cap cas un nou text estatutari

Les mateixes fonts subratllen que per a tirar endavant els canvis calen majories parlamentàries al Parlament, Congrés i Senat que ara no hi són

El PSC ha aclarit aquest dijous que la seva proposta per resoldre el conflicte català no passa per un nou Estatut sinó per una reforma d’aquest text i de la Constitució en sentit federal. A més, el partit considera que ara no hi ha les majories necessàries al Parlament i al Congrés per tirar endavant aquestes reformes.

Arran d’una informació publicació publicada per Catalunya Ràdio que apuntava que els socialistes apostaven per ’“un nou estatut”, fonts de la formació han puntualitzat que la seva aposta no és “un nou text” sinó introduir canvis a l’Estatut i la Constitució per “dotar-los de sentit federal”.

Es tracta d’una idea inclosa al document estratègic que el partit debatrà i votarà en el marc del 14è congrés que comença demà divendres. El paràgraf 30 de la ponència assegura que els socialistes “volem contribuir a fer una Espanya i una Catalunya més federals respectuoses amb la diversitat i les singularitats territorials”.

El text afegeix que “les noves formes de relació, la decisió i la seva articulació han de ser fruït de reformes acordades entre forces catalanes, pactat a tot l’Estat i referendat pel conjunt de la ciutadania”.

Les mateixes fonts consideren que “ara no hi ha les majories ni els consensos suficients a Catalunya i Espanya per emprendre les reformes necessàries”. En aquest sentit, recorden que caldrà el consens dos terços del Parlament i tres cinquenes parts del Congrés i el Senat per reformar els dos textos, respectivament, “per dotar-los de sentit federal”.

El PSC aprovarà aquest document al conclave d’aquest cap de setmana, enmig de les negociacions entre PSOE i ERC per a la investidura, però segons els socialistes catalans, “el debat congressual no té res a veure amb les negociacions per a una eventual investidura”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, la presidenta del grup PSC-Units al Parlament, Eva Granados, ja ha afirmat que seria una proposta a parlar amb el govern de l’Estat un cop existeixin les majories qualificades per donar-hi suport. Granados ha subratllat que la reforma de l’Estatut i després la reforma de la Constitució “tenen uns mecanismes previstos a les lleis”. “No innovem legislativament”, ha afegit.

El PSC votarà , a proposta de Miquel Iceta, que Núria Marín sigui la presidenta del partit i Eva Granados la vice-primera secretària de la direcció del partit. També està previst que el congrés d’aquest cap de setmana reelegeixi Miquel Iceta com a primer secretari del partit, ja que és l’únic candidat que s’ha presentat per al càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona