Política

Interior va ordenar actuar l’1-O, segons caps policials

Quatre comandaments que eren a les escoles de Barcelona aclareixen per primer cop que des del centre de control, on era Pérez de los Cobos, se’ls va dir d’intervenir

S’han d’aclarir les càrregues

Quatre inspectors en cap de la Policía Nacional investigats per les càrregues de l’1-O a Barcelona van afirmar ahir davant del jutge que va ser el comissari en cap de la unitat d’antiavalots, al qual anomenaven amb el nom en clau de Mart, qui els va ordenar actuar als punts de votació a les 8 del matí, segons van informar fonts jurídiques. Amb aquestes declaracions, els caps policials van revelar per primer cop que el centre de coordinació del Ministeri de l’Interior –on era el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu policial contra el referèndum de l’1-O–, va ordenar-los confiscar les urnes, tot i que no significa carregar contra els manifestants, segons altres fonts presents en les declaracions d’ahir.

En el judici al Tribunal Suprem, Pérez de los Cobos i el secretari d’estat de Seguretat, José Antonio Nieto, sempre es van espolsar responsabilitats i van assegurar que a les vuit del matí, en “veure que els Mossos no actuaven”, tot i que les escoles encara eren tancades, els caps policials sobre el terreny (és a dir, els que van declarar ahir) van decidir actuar-hi i el material i l’ús de força a emprar. Pérez de los Cobos i Nieto sí que van revelar que tenien un pla alternatiu preparat perquè no es fiaven de la policia catalana.

El comissari dels Mossos Ferran López va desmentir De los Cobos i va assegurar que sí que l’havia informat de tot el pla d’actuació de l’1-O, amb el binomi policial, i que el coronel de la Guàrdia Civil l’havia validat, a més de mostrar-se sorprès en veure actuar la policia espanyola quan encara no els havien demanat ajuda.

Ahir, en la declaració davant del titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, els quatre inspectors van explicar que dies abans de l’1-O hi va haver un briefing en què es va explicar que rebrien l’ordre d’actuar si no ho feien els Mossos d’Esquadra, un cop obrissin els centres de votació. Els advocats de les acusacions populars, que exerceixen l’Ajuntament de Barcelona i el centre Irídia, van indicar que segurament el comissari al qual els policies es refereixen com a Mart és el cap de la unitat d’intervenció policial de Barcelona, José Miguel Ruiz Iguzquiza, segons Efe.

L’advocat de l’Ajuntament, Robert Sabaté, i la d’Irídia, Anaïs Franquesa, van precisar que en la seva declaració davant del jutge com a imputats els quatre inspectors van relatat que en aquest briefing van rebre una llista dels punts de votació on havien d’intervenir aquell dia quan rebessin l’ordre, en concret en vint-i-un centres del districte de l’Eixample, amb un criteri de la selecció que és desconeix. Segons els advocats de l’acusació popular, els inspectors van explicar que a les 07:00 hores ja estaven els diferents equips de la Policía Nacional a la seva zona assignada i que, a partir de les 08:00 h, van rebre ordres d’actuar d’una “superioritat”, un comissari amb l’indicatiu policial de Mart, i van apuntar al cap de la unitat d’intervenció policial de Barcelona.

Per aquests advocats, les explicacions d’ahir dels quatre inspectors en cap respecte al fet que van rebre ordres d’actuar abans de l’inici de les votacions a les 09:00 h del matí contradiuen les versions ofertes en el seu moment per Diego Pérez de los Cobos, el coronel de la Guàrdia Civil que va coordinar el dispositiu policial de l’1-O, i per José Antonio Nieto, llavors secretari d’estat de Seguretat. Dilluns vinent declaren com a investigats quatre inspectors més, que dirigien les accions als centres de Barcelona.

LA DATA

09.12.19
declaren com a investigats
quatre comandaments més que van dirigir les actuacions en punts de Barcelona l’1-O.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona