Política

El TSJC decidirà si investiga penalment Torra per negar-se a treure la pancarta dels presos al setembre

El president no va fer cas d’una mesura cautelar de la sala contenciosa-administrativa

Aquesta ho envia a la sala civil i penal

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) decidirà properament si investiga penalment el president de la Generalitat, Quim Torra, per no retirar una pancarta a favor dels presos polítics el passat mes de setembre, després que la Sala Contenciosa-Administrativa dictés una mesura cautelar ordenant la retirada en 48 hores. La Generalitat va presentar un recurs a aquesta mesura, però el recurs no suspenia l’execució de l’ordre, i finalment els magistrats van ordenar als Mossos que la complissin. Per això, ara, i a petició de l’entitat que va instar la retirada, Impulso Ciudadano, la Sala Contenciosa-Administrativa ha traslladat la qüestió a la Sala Civil i Penal perquè decideixi si hi ha un possible delicte de desobediència.

En una interlocutòria del passat 4 de novembre, la Sala Contenciosa-Administrativa va decidir enviar a la Sala Civil i Penal la qüestió, en considerar que Torra va incomplir clarament la mesura cautelar dictada el 19 de setembre. L’endemà, Presidència de la Generalitat va fer una nota de premsa on deia que no retiraria la pancarta. L’ordre de retirada va ser notificada personalment a Torra el 23 de setembre, i li donava 48 hores per complir-la. El 25 de setembre la Generalitat va presentar recurs de reposició i l’endemà la sala va comunicar als serveis jurídics de la Generalitat que la mesura cautelar no se suspenia i el divendres 27 de setembre al migdia una lletrada de l’administració de justícia va constatar que la pancarta i el llaç groc seguien al balcó del Palau de la Generalitat.

Per això, la sala va ordenar immediatament al comissari en cap dels Mossos d’Esquadra que manés la retirada de les pancartes i símbols. Poc després, a quarts de quatre de la tarda, Lluís Llach, Antonio Baños, Sílvia Bel i Teresa Casals van substituir la pancarta per una que deia: ’Llibertat d’opinió i d’expressió’. La interlocutòria desestima el recurs de la Generalitat i té un vot particular en un sentit similar.

Per la seva banda, Impulso Ciudadano, en un comunicat, ha dit que aquest possible procediment penal es diferenciaria del judici d’aquest dilluns perquè la desobediència va ser al març a la Junta Electoral Central i al setembre ho hauria estat a un tribunal judicial. A més, lamenta que Torra hagi “adoptat la desobediència a institucions i tribunals com a fórmula de govern, actitud impròpia d’un governant democràtic”. Per això, demana la seva dimissió, a causa del seu “comportament hostil cap als catalans constitucionalistes, hispanofòbic, contemporitzador amb la violència política i contrari a la separació de poders”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona