Política

El fiscal ho té coll avall: “Els fets són notoris”

Bañeres retreu que Torra “s’encoratgés” i s’erigís en “paladí de la llibertat d’expressió”

El fiscal del TSJC, Francisco Bañeres, gairebé va donar per feta ahir una condemna al president Torra assegurant que els fets de què se l’acusa “són notoris, no els ha discutit cap de les parts i els ha reconegut l’acusat”. En el seu escrit final, Bañeres va recordar que el criteri de la JEC de prohibir llaços i estelades no era pas “nou” ja que ja l’havia expressat des del 2015 i havia servit per exemple per inhabilitar l’alcaldessa de Berga. “El llaç i l’estelada no són neutrals perquè no són compartits per tota la població”, etzibava.

Per al fiscal, el cas reuneix totes les condicions d’una desobediència: que hi hagi una ordre, que vingui d’una autoritat “amb competència per fer-ho i s’hagi dictat d’acord amb la llei”; i que el subjecte destinatari la reconegui i “la incompleixi reiteradament, amb un propòsit deliberat”. De fet, va arribar a retreure a Torra la seva “nul·la disposició a acatar l’ordre”, fet que provocava una “falta de consideració” a la JEC. És més, segons el seu relat, el president es va erigir en “paladí de la llibertat d’expressió” i “es va encoratjar” quan va canviar el llaç groc per un de blanc, en el que considera “un gest de befa” a una autoritat que veu “exclusiva i excloent”.

Segons el fiscal, la JEC era competent perquè la denúncia era a les quatre demarcacions catalanes i no una de sola, i en aquest sentit fins i tot renyava pel fet que no hi hagi una junta electoral catalana “perquè han estat incapaços de promulgar una llei electoral en 35 anys”. “Mai vam sentir a dir a l’acusat que no complia l’ordre perquè no l’havia dictat l’òrgan competent”, subratllava a més Bañeres. És clar que el fet que la JEC acceptés i valorés fins a dos escrits de Torra quan en teoria la resolució inicial ja era ferma, ja que segons ell la JEC ho “va qualificar benèvolament de recurs de reposició”, per a l’advocat Gonzalo Boye és una “invenció jurídica”. “Van utilitzar un dret ad hoc, es va inventar recursos i competències”, contestava al fiscal.

Bañeres també va posar en relleu que el llavors comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, digués ahir en el judici que després de parlar amb el director del gabinet de presidència, un cop rebuda l’ordre de retirar els llaços i pancartes a tot arreu, es va trigar tot just unes hores a fer-ho. “La impossibilitat material que al·lega la defensa decau davant la facilitat amb què es van suprimir totes en breu espai de temps”, concloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona