Política

Trump s’obre a declarar al Congrés pel cas ucraïnès

El president recull el guant de la presidenta de la cambra baixa, tot i qualificar de “farsa” el procés cap a l’‘impeachment’

Afronta una setmana amb testimonis clau sobre les pressions polítiques a Kíev

Ahir havia de ser un dia de descans del serial de l’impeachment, per agafar forces per a una setmana farcida de testimonis de pes al Congrés, però el president dels EUA, Donald Trump, no va donar treva i va llançar una petita bomba: es pensarà “seriosament” declarar per donar la seva versió del cas d’Ucraïna, que el té a punt del judici polític.

A primera hora del matí, en la sessió habitual de piulades, Trump va escriure: “Tot i que no vaig fer res dolent, i no m’agrada donar credibilitat a aquesta farsa sense procés adequat, m’agrada la idea i, per fer que el Congrés se centri una altra vegada, ho pensaré seriosament!”.

El president dels EUA recollia, així, el guant de la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, que diumenge el va desafiar a posar-se davant del comitè i “parlar, dir tota la veritat”. Fins i tot va oferir-li la possibilitat de fer-ho per escrit.

És força improbable que acabi passant. Trump va insinuar una cosa semblant durant les investigacions del Russiagate, i al final va acabar declarant per escrit seguint els consells dels seus advocats, que temien que la imprevisibilitat i l’heterodòxia del mandatari l’enterrés.

Sense data ni previsió que Trump passi pel Congrés, el calendari del procés d’investigació d’impeachment inicia avui la seva setmana gran, amb vuit testimonis públics en tres dies que inclouen Gordon Sondland, l’ambaixador dels EUA a la Unió Europea. Sondland és cabdal en la trama: no només perquè va rectificar el testimoni a porta tancada –la memòria se li va “refrescar” després de veure les versions d’altres funcionaris– per confessar que va haver-hi algun tipus de xantatge de Trump al govern ucraïnès; si no, per què la setmana passada es va destapar una trucada incriminatòria de la qual no havia informat.

El que ningú té clar és quan s’acabarà el procés d’investigació, ni quan es farà l’informe que ha de dur a la redacció dels articles d’impeachment, ni quan es votaria a la Cambra de Representants, ni quan podria començar el judici al Senat. “Dependrà de si hi ha més testimonis, i això depèn dels comitès”, va resignar-se a dir Pelosi, que té present que amb els festius que s’apropen (Acció de Gràcies, Nadal), els terminis s’escurcen.

Entre les novetats amb les quals comença la setmana d’impeachment hi ha noves transcripcions de testimonis que impliquen Trump en el quid pro quo a Kíev, i una informació d’AP en què s’assegura que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, tot i negar-ho constantment, sabia des de mesos abans de la cèlebre trucada que Trump estava obsessionat i pressionant per investigar els Biden.

LA FRASE

M’ho pensaré seriosament [declarar] perquè el Congrés se centri una altra vegada
Donald Trump
president dels estats units

L’amenaça del ‘Russiagate’

Tot i que el focus mediàtic de la política nord-americana està en l’afer ucraïnès, l’assumpte de la trama russa encara no s’ha acabat. La Cambra de Representants va confessar ahir que continua investigant el cas, i en una línia força concreta: si el president Donald Trump va mentir al fiscal especial Robert Mueller.

Els investigadors creuen que el mandatari no va respondre de manera veraç i volen tenir com a prova material judicial secreta els testimonis d’alguns dels socis del president que han estat jutjats i condemnats per haver mentit a l’FBI o a altres agències del govern; una informació que estava censurada en l’informe final de Mueller i que volen desclassificar per treure’n l’entrellat. Bàsicament perquè, si es confirmessin les mentides, ben segur que s’inclourien entre els articles de cara a l’impeachment, i serien un potencial delicte penal de Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES