Política

Josep Borrell va vetar una visita del Parlament a Escòcia

La diplomàcia espanyola s’esforça a tallar els vincles dels independentistes catalans i els escocesos

Les maniobres del ministre d’Exteriors, Josep Borell, per tallar els vincles entre els independentistes catalans i escocesos surten a la llum arran de la destitució de l’excònsol espanyol a Edimburg. El socialista està pagant car aquesta destitució amb una demanda seva als tribunals i diverses filtracions sobre els esforços del govern de Pedro Sánchez per contrarestar el discurs secessionista català a Europa, com va avançar ahir Vozpopuli i va confirmar aquest diari.

Abans de les eleccions del 28-A, Madrid va vetar una visita del Parlament de Catalunya a Escòcia. L’excònsol espanyol Miguel Ángel Vecino va rebre l’ordre del gabinet de Borrell d’impedir aquest viatge organitzat pel vicepresident de la cambra catalana, Josep Costa. Vecino assegura que no “compartia” aquest encàrrec i que li va “costar molt” complir-lo perquè els escocesos no volien ajornar la visita. Des de la vicepresidència del Parlament confirmen que feia un any que planejaven el viatge i que encara no s’ha pogut fer perquè a Edimburg “continuen donant allargues”.

La diplomàcia espanyola també va sabotejar una missió comercial de la Cambra de Comerç escocesa a Catalunya i un viatge comercial d’empresaris catalans a Edimburg. Davant del seu interès per anar a Barcelona, l’excònsol va dissuadir l’entitat empresarial alertant que després tindria “dificultats” per ser rebuda a altres cambres de comerç espanyoles.

La destitució del cònsol general a Edimburg el juny passat es va fer, segons defensa Madrid, perquè Vecino va afirmar en una carta que si Escòcia assolia la independència no hauria “d’esperar a la cua” per tornar a la Unió Europea. Tanmateix, el mateix Borrell es va pronunciar en una línia similar després en un acte a Brussel·les. A més, ara els documents filtrats mostren com el mateix gabinet del socialista català va demanar a Vecino que reiterés a Edimburg la disposició del govern de Sánchez a reconèixer una Escòcia independent i que alertés de la negativa de la dreta espanyola a fer-ho si guanyaven les eleccions. Una concessió al govern escocès amb l’objectiu de mitigar les seves crítiques cap a l’Estat per la causa de l’1 d’octubre.

L’excònsol reivindica que, gràcies a la seva feina, les relacions de l’Estat i Escòcia van fer “un gir radical”, però lamenta que l’equip de Josep Borrell li donés “ordres polítiques”. Pendent de com evoluciona la seva demanda als tribunals, Vecino denuncia que ha rebut “amenaces” des del Ministeri d’Exteriors, que l’alerta que si es filtraven documents sobre la seva activitat ell seria “culpable” de diversos delictes.

Recuperar lideratge al Mediterrani

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, va assegurar ahir que Catalunya ha de “recuperar” el seu “lideratge” a la Mediterrània. Bosch va presentar l’estratègia del govern en aquesta zona tot defensant que la “vocació mediterrània de Catalunya és antiga i l’hem d’honrar i renovar”. El govern no vol renunciar a l’acció exterior al nord d’Àfrica, tot i la inestabilitat que hi ha.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia