Política

Trump intimida en directe l’exambaixadora a Ucraïna

L’exrepresentant nord-americana a Kíev va sentir com una “amenaça” la trucada del president dels EUA a Zelenski

Els demòcrates canvien la terminologia i ja parlen de “suborn” del mandatari

Tot i estar en un dels moments més crítics de la seva presidència, a tocar d’un vot al Congrés perquè s’iniciï el judici que el podria dur a la destitució, Donald Trump no fa res per millorar la situació. Al contrari: carrega de raons els demòcrates i el seu objectiu d’impeachment.

Ahir, en la segona jornada d’audiències públiques a la Cambra de Representants, compareixia Marie Yovanovitch, exambaixadora nord-americana a Ucraïna fulminada sense explicacions per Trump després d’una campanya de desprestigi liderada per funcionaris ucraïnesos i aliats del president (entre ells, el seu advocat Rudy Giuliani), segons ella per les posicions anticorrupció que entorpien els interessos de l’actual administració.

Mentre Yovanovitch declarava, Trump va agafar el telèfon i va piular contra ella. “Allà on Marie Yovanovitch va anar, tot va anar malament. Va començar a Somàlia, i com va anar? Després, ràpidament, a Ucraïna, on el nou president ucraïnès va parlar d’ella desfavorablement”, va escriure. Trump va utilitzar l’atac personal contra l’única dona que ha testificat en públic, cosa que no havia fet dimecres amb els dos homes que van testificar.

L’exambaixadora, quan li van preguntar en temps real sobre la piulada, va explicar que se sentia “intimidada”. Els demòcrates van assentir, tot recordant que la intimidació de testimonis és un delicte i insinuant que podria afegir-se com a article d’impeachment.

No era la primera vegada que l’atacava. En la cèlebre trucada amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, Trump va confessar al seu homòleg que la llavors ja exambaixadora “passaria per algunes coses”. Yovanovitch va relatar que va viure aquelles paraules com una “amenaça” implícita, i que qui estava amb ella quan va llegir-ho fins i tot va veure com es desencaixava.

A banda d’això, Yovanovitch, que encara és part del cos diplomàtic dels EUA, va denunciar durament la “crisi” que viu el Departament d’Estat, guiat per interessos privats “corruptes” que manipulen la política exterior nord-americana i no defensen els funcionaris públics. Al contrari: els atemoreixen i en debiliten les posicions. “La nostra política a Ucraïna està feta un desastre […]. El món ha après que costa poc destituir un ambaixador nord-americà que no els dona el que volen”, va acusar.

Just en el moment d’iniciar l’audiència, la Casa Blanca difonia la transcripció de la primera trucada entre Trump i Zelenski, una comunicació purament congratulatòria en què intercanviaven salutacions, en un nou intent de transparència.

El testimoni de Yovanovitch va ser l’endemà que la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, deixés enrere les paraules quid pro quo i qualifiqués els actes de Donald Trump amb Ucraïna de “suborn”. No és un canvi intranscendent: és un terme més planer que, a més, apareix en la Constitució com a motiu d’impeachment.

El confident Stone, culpable

Les presons dels EUA tindran ben aviat un nou confident del president Donald Trump com a inquilí. Roger Stone, el controvertit operador polític republicà, va ser declarat culpable dels set delictes dels quals se l’acusava, inclosos mentir al Congrés i intimidació de testimonis. La condemna a l’excèntric Stone, de 67 anys, no se sabrà fins al 6 de febrer, i podrien caure-li fins a 50 anys de presó.

Trump no va poder mantenir el silenci i va acusar la justícia de “doble estàndard mai vist”, perquè no persegueix les suposades mentides de figures demòcrates com l’excandidata presidencial Hillary Clinton, a qui continua titllant de “corrupta”, i l’exdirector de l’FBI James Comey. La Casa Blanca no es va pronunciar sobre un possible perdó presidencial. La sentència de Stone forma part de la investigació i les troballes del Russiagate, que ja va empresonar Paul Manafort, excap de campanya del president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona