Política

El govern provisional bolivià trenca relacions amb Veneçuela

La presidenta interina, Jeanine Áñez, adverteix Evo Morales que se les haurà amb la Justícia si torna al país

Cuba retira els seus metges de Bolívia després de la detenció de quatre professionals

El govern provisional de Bolívia ha anunciat aquest divendres la ruptura de relacions amb l’executiu de Nicolás Maduro.

La cancellera interina del país andí, Karen Longaric, ha justificat en declaracions als mitjans a La Paz que “veneçolans vinculats amb l’Ambaixada” d’aquell país “han incorregut en actes renyits amb la llei i atemptaven contra la seguretat interna de Bolívia”.

Longaric ha anunciat que, en base a les proves que li proporcionarà el ministeri de Govern sobre aquests suposats fets, el departament d’Exteriors “donarà el termini corresponent a tot el personal de l’Ambaixada de Veneçuela perquè abandonin el país per haver-se involucrat en assumptes interns de l’Estat”.

La ministra interina ha explicat que, d’acord amb la Convenció de Viena sobre relacions diplomàtics, aquesta mesura s’aplica “quan l’Estat amfitrió o receptor troba que funcionaris diplomàtics han violat les normes de la diplomàcia per diferents motius i se’ls declara persones no grates”.

Segons ella, existeixen “proves contundents” que demostren que aquests veneçolans es van estar “involucrats en els moviments agressius de la setmana passada” al país i ha afirmat que se’ls va trobar en possessió d’armes de foc i uniformes, entre altres.

El govern de Maduro ha qualificat de “cop d’Estat” la renuncia de Morales a la presidència de Bolívia i ha rebutjat l’“autoproclamació” de la senadora opositora Jeanine Áñez com a presidenta interina del país.

Áñez exerceix el càrrec des de dimarts passat després que Evo Morales, que es troba ara asilat a Mèxic, sortís del país el dia anterior després de deixar la presidència convidat a fer-ho per l’Exercit enmig d’una greu crisi política i social al país.

La cap de l’executiu provisional ha advertit avui a Evo Morales que, si torna al país, haurà de retre comptes amb la Justícia per un suposat delicte electoral i presumptes casos de corrupció del seu govern.

En una conferència de premsa amb mitjans internacionals a La Paz, Áñez ha defensat que el seu govern no busca “revenja” sinó que busca canviar el rumb d’un país que, segons ella, caminava cap a “un Estat totalitari”.

Cuba retira els metges

El govern cubà ha anunciat aquest divendres la sortida immediata per raons de seguretat dels seus professionals destinats a Bolívia, al majoria personal mèdic, i ha exigit l’alliberament de quatre metges detinguts fa dos dies sota l’acusació de finançar les protestes al país.

El ministeri d’Exteriors cubà ha rebutjat en un comunicat “les falses acusacions” contra els detinguts i ha considerat que “es basen en mentires deliberades i sense cap fonament”.

Els quatre detinguts són membres de la Brigada Mèdica destinada a El Alto, una ciutat veïna a La Paz. Segons l’Havana, van ser detinguts per la policia quan tornaven a la seva residència després de retirar diners del banc “per pagar serveis bàsics i lloguers dels 107 membres de la Brigada Mèdica en aquesta regió”.

A més de demanar l’immediat alliberament dels detinguts –tres metges i un economista–, la cancelleria de l’illa demana garantir la integritat física dels professionals cubans a Bolívia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea corsa aprova el projecte de reforma constitucional per a l’autonomia de l’illa

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona