Política

Baixa el nombre de catalans favorables a la independència

El sí recula tres punts mentre que el no puja cinc dècimes, segons un sondeig del CEO efectuat abans de la sentència del Suprem

El 48,8% dels enquestats són contraris a la separació d’Espanya

L’independentisme creix a les urnes, però els partidaris del no també augmenten, segons la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, que situa els unionistes en el 48,8%, gairebé set punts per sobre dels favorables al sí, que cau fins al 41,9%. El sondeig, a 1.500 persones, va tenir lloc entre el 16 de setembre i el 7 d’octubre, és a dir, abans que el Tribunal Suprem condemnés els presos polítics i es desfermés una onada de protestes que encara dura.

Els contraris a la independència sumen cinc dècimes respecte al juliol passat, mentre que els partidaris de l’escissió davallen gairebé tres punts. Es tracta de la xifra més minsa des del juny del 2017, abans de la celebració del referèndum de l’1-O, quan el sí amb prou feines va superar el 41%, el valor més baix des que el CEO va començar a preguntar per la qüestió, el desembre del 2014. L’octubre de fa dos anys, però, es va registrar el pic de favorables a la independència (48,7%). El nombre més alt d’unionistes es va registrar el juny del 2015, quan van assolir just el 50%.

La darrera enquesta del CEO, sobre “cosmopolitisme i localisme a Catalunya”, plantejava la mateixa pregunta, “vol que Catalunya sigui un estat independent?”, a ciutadans estrangers, que, sumats a les persones amb passaport espanyol, fan que el suport a l’independentisme sigui un pèl menor, del 40,3%, mentre que el suport a la unitat de l’Estat ascendeixi al 49,3%.

Barrejant la resposta amb el rècord de vot en les eleccions espanyoles del 28-A, l’enquesta mostra que el 55,4% dels qui afirmen que van votar els comuns són contraris a la independència, mentre que el 36,2% són independentistes.

Quan la pregunta no és binària i es planteja com hauria de ser la relació entre Catalunya i Espanya, el 33,6% creuen que un Estat independent; el 28%, una mera comunitat autònoma; el 21,6%, un estat dins una Espanya federal; i el 7,8, una regió d’Espanya. Si bé és cert que el percentatge dels qui volen l’estat independent és el més baix des del febrer del 2012 (quan era del 29%), també cauen els que en tenen prou que Catalunya sigui una comunitat autònoma, alhora que augmenten els que prefereixen una Espanya federal. Al mateix temps, gairebé un 60% considera que el nivell d’autonomia assolit és insuficient; un 25% n’estan satisfets i un 6,5% creuen que n’hi ha massa. En concret, d’entre els qui afirmen haver votat el PSC el 28-A, un 42% troba el nivell d’autonomia insuficient, mentre que un 40% més ja li està bé tal com està. La proporció és aproximadament del 60/30 en el cas dels comuns.

Més federalistes als comuns

L’enquesta també revela que hi ha més persones que afirmen haver votat a l’abril els comuns que aposten per un estat federal (58,5%) que no pas el PSC (27,7%), on la majoria prefereix una autonomia com l’actual (52,3%).

D’altra banda, el 28,3% dels catalans admeten que no han llegit ni un sol llibre en l’últim any, mentre que el 23% diuen que han fet entre quatre i deu lectures. Els més lletraferits són els votants dels comuns, ERC i Junts per Catalunya.

La monarquia, la institució més mal valorada

Els catalans suspenen la monarquia espanyola. No es tracta d’una constatació a partir del rebuig que mostren els carrers durant les visites del rei Felip VI a Catalunya, sinó de la darrera enquesta del CEO, que recull que el 72,9% dels catalans la desaproven amb una puntuació mitjana d’un 2,17 sobre 10. A només un 25,1% els mereix confiança. Es tracta de la institució més mal valorada. Només la banca l’aprova menys gent, encara que rep de mitjana un 2,4. A l’altre extrem hi ha les universitats, que aproven amb un 6,84. En el capítol de policies, els Mossos d’Esquadra i la policia local són les úniques amb bones notes (6,18 i 6,10, respectivament), mentre que els diferents cossos policials espanyols suspenen amb un 4,7 i l’exèrcit es queda amb poc més d’un 4. La policia catalana és la segona institució més ben valorada, tot i que l’enquesta es va dur a terme abans de les protestes posteriors a la sentència del Suprem.

Entre governs, el de la Generalitat obté un 4,4, mentre que La Moncloa, un 3. El Parlament també supera el Congrés (4,6 a 3,3). Igualment, els partits polítics en conjunt suspenen amb un 3,09. Els ajuntaments i les Nacions Unides aproven, mentre que la Unió Europea es queda en el 4,7. L’Església catòlica suspèn amb un 2,5.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona