Política

contrapunt

La patacada d’Arrimadas dona aire al PP a Catalunya

Els populars només esgarrapen part de la fuga de vots de Ciutadans i obtenen un segon diputat a Barcelona

La formació, però, no consuma el seu objectiu de tenir representació a Tarragona

Ara que s’acosta Nadal, el PP té motius per regalar un pernil a Pedro Sánchez. I posats a fer, que sigui dels bons. El passat 28 d’abril, els populars tocaven fons en unes eleccions generals a Catalunya amb l’obtenció d’un únic diputat, el de Cayetana Álvarez de Toledo. Una trompada sense pal·liatius. Set mesos després, el seu cel continua emboirat. Però menys. Amb els resultats d’ahir, el PP català pot esgrimir que doblarà la seva representació al Congrés, amb dos representants —la mateixa Álvarez de Toledo i María de los Llanos de Luna— per la circumscripció de Barcelona. Aquesta és la cara. La creu és que, finalment, no han aconseguit representació per Tarragona, que era un dels objectius dels estrategs de la formació.

L’ascens dels populars s’ha sustentat, en molt bona part, en la rebregada històrica que ha patit Ciutadans, partit amb què comparteixen un vot frontera molt nítid i definit. Els nombres, en aquest sentit, són diàfans. Els d’Albert Rivera han passat de cinc a dos diputats a Catalunya, mentre que, en termes percentuals, el descens és de gairebé sis punts respecte del 28 d’abril. En aquest context, el repunt dels populars és de 2,6 punts —del 4,8% passen al 7,4%. Conclusió: el PP no aconsegueix capitalitzar per si sol, ni molt menys, la pèrdua de suports de Cs —en aquest calador, Vox hi ha pescat molt, moltíssim vot—, però sí que n’ha obtingut una pessigada. Una de les lectures que es feia, ahir, d’aquest transvasament a la seu del carrer Urgell és que la formació de Pablo Casado ha aconseguit recuperar part del seu electorat tradicional, aquell que, més enllà d’identificar-se amb postulats obertament partidaris de la unitat d’Espanya, que també, fuig de determinats estirabots i, alhora, reivindica obra i gestió de govern.

Per territoris, el PP guanya posicions a les quatre circumscripcions. A Barcelona, Tarragona i Lleida obté més d’un 7% dels escrutinis, mentre que la de Girona es confirma com la zona on té més problemes de penetració, amb un índexs de suport que no arriba al 5%. En aquest sentit, no és cap casualitat que la mateixa Cayetana Álvarez de Toledo canviés ahir a última hora la seva agenda per fer costat al candidat del PP a les comarques gironines, Alberto Mas Vilà, mentre votava, en el que es pot interpretar com un últim intent per millorar posicions en aquesta demarcació. Finalment, hi ha el cas de Tarragona. Per als populars catalans era una prioritat assolir un diputat al territori d’Alejandro Fernández, el seu propòsit. El repte no només no s’ha assolit, sinó que aquí, igual que a Girona, els de Casado s’han vist superats per Vox. A Catalunya, al PP també li ha sortit un competidor que amenaça d’avançar-lo per la dreta.

LES FRASES

El resultat que hem obtingut no el valorem amb entusiasme, però sí amb una lleugera alegria
El PP s’ha convertit en el referent del constitucionalisme a Catalunya. La reconstrucció passa per nosaltres
Ciutadans ha pagat la seva obstinació per no sumar-se a un projecte comú del constitucionalisme
Ja ho vaig dir en la campanya: els constitucionalistes no tornaran a estar sols a Catalunya, mai més
Cayetana A. de Toledo
candidata per barcelona

L’austeritat arriba al PP

Lluny queden les nits electorals revestides de grans fastos en hotels de planta noble. L’austeritat ha arribat als partits. També al PP. Potser per això la direcció de la formació va viure, ahir, el cerimonial del recompte pràcticament en la intimitat de la seu nacional del carrer Comte d’Urgell de Barcelona. Ni festa, ni militants –tret dels que hi anaven a lliurar les actes–, ni res de res. Per no haver-hi, no hi havia ni un trist moble bar per cremar les hores. En aquestes circumstàncies, els periodistes, reclosos en una planta baixa, van haver de convertir en categoria anècdotes com ara l’arribada de Cayetana Álvarez de Toledo, que va sopar en un local de la zona en companyia d’uns amics. Amb l’avanç de la nit, el sentiment era d’alleugeriment. El PP ha passat de ser un partit enfonsat a l’oposició a agafar aire. Cayetana, respira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona