Política

Chacón proposa un augment de 120 milions en els pressupostos del 2020 per a les universitats

La consellera d’Empresa i Coneixement reconeix que els rectors “tenen tota la raó” en les seves queixes per la manca de finançament

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha explicat que proposarà un augment d’uns 120 milions d’euros en els pressupostos de 2020 per a les universitats catalanes. En declaracions a TV3, Chacón ha assegurat que els rectors “tenen tota la raó” de queixar-se del dèficit de finançament del sistema universitari i ha assegurat que el seu departament treballa per incrementar el pressupost. Ha afegit però que ella s’encarregarà de traslladar la proposta al vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que és “sobre qui pivota” aquesta qüestió. A més, ha dit que caldria incrementar el pressupost en més de 500 milions d’euros els propers cinc anys “per apropar-se a la despesa mitja que estan fent altres països d’Europa”.

Els rectors de les vuit universitats públiques catalanes van escenificar aquest dimarts al vespre el front comú per reclamar un millor finançament que faci sostenible el model. En concret, reclamen recuperar l’any vinent els 900 milions de finançament pública d’abans de la crisi i un pla d’inversions de 100 milions d’euros.

Davant d’aquesta petició, Chacón ha explicat que el 2017 es van destinar al voltant de 800 milions d’euros i, per tant, amb la seva proposta d’increment de 120 milions s’assolirien les reclamacions dels rectors.

A banda, ha explicat un pla d’inversions en cinc anys que englobaria 240 milions d’euros per la millora del finançament de l’activitat bàsica, que inclouria la reducció del dèficit i de preus; 180 milions per al sistema de recerca i 125 milions d’euros més per al finançament de centres de recerca i grans infraestructures.

La consellera ha afirmat però que aquesta és la seva proposta i que ara cal que Economia elabori tots els comptes. Per això, ha reivindicat el “caràcter social” del seu departament, més enllà de Sanitat, Afers Socials i Educació, i ha confiat en que la conselleria estigui sensibilitzada en aquesta qüestió. Tot i això, ha reconegut que és “complicat” gestionar un pressupost que ha assegurat que no és el que voldrien des del Govern.

D’altra banda, ha assegurat que si tingués els 60 milions que costaria rebaixar un 30% les taxes universitàries ho faria “demà mateix”. Ha afegit que també treballa per incloure les beques salari i ha apuntat la necessitat d’equiparar els preus de graus i de màsters.

Per últim, Chacón ha afirmat que parla “gairebé cada setmana” amb els rectors i que durant aquests dies també ha tingut trobades presencials amb alguns d’ells. Aquest dimecres està prevista una reunió entre l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i el departament d’Economia



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona