Política

El mapa de la repressió

Els agents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional van actuar l’1 d’octubre de 2017 contra més de noranta col·legis electorals, sobretot a les quatre capitals catalanes i en pobles petits

Presentem un recull de la violenta repressió policial poble per poble i col·legi electoral per col·legi electoral, on molts veïns s’hi van oposar

Mapa interactiu Cliqueu les icones per a més informació

Durant la jornada del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, les forces de la Policía Nacional i de la Guàrdia Civil van actuar amb extrema duresa arreu de Catalunya, tant a les quatre capitals de demarcació com en poblacions mitjanes com ara Sant Carles de Ràpita i Ponts, però sobretot als pobles petits, on sovint el nombre d’agents era molt superior al nombre de ciutadans que intentaven protegir els diversos col·legis electorals. Aquest és el recull de les poc més de noranta actuacions policials que es van viure ara fa dos anys.

BARCELONA CIUTAT

1.

Escola Ramon Llull.
A partir de les 8 h, la Policía Nacional es concentra al voltant de l’escola. Un cop obert el col·legi, els agents decomissen les urnes després d’entrar per un pati i trencar vidres. En sortir, carreguen contra la multitud i disparen pilotes de goma.

2.

Escola Prosperitat.
La Policía Nacional entra amb violència a l’escola poc abans de les 9 h i s’emporta les urnes.

3.

Escola Tibidabo.
La Policía Nacional també s’emporta les urnes d’aquest centre.

4.

Escola Infant Jesús.
Dures càrregues policials a primera hora del matí a l’escola on havia de votar Artur Mas. Tot i que la Policía Nacional es va endur urnes, les votacions van continuar i centenars de persones van defensar l’escrutini.

5.

Escola Oficial d’Idiomes de la Vall d’Hebron.
A partir de les 9 h, la Policía Nacional actua amb violència per desallotjar els votants i s’emporta les urnes.

6.

Escola Mediterrània.
Càrrega brutal contra els veïns a les 9 h. Tot i això, després continuen les votacions.

7.

IES Joan Fuster.
Agents de la Policía Nacional entren en tromba a l’institut a les 9.10 h. Causen diversos ferits, però després les votacions continuen.

8.

Escola l’Estel.
Forta càrrega de la Policía Nacional a primera hora del matí per impedir les votacions.

9.

CFA Freire.
Diversos ferits en la càrrega policial per endur-se les urnes, entre els quals, una anciana que ha de ser evacuada en ambulància.

10.

Departament d’Ensenyament.
A quarts de nou, la policia actua amb violència i agredeix, entre d’altres, la consellera Clara Ponsatí. Se li enduen una tauleta.

11.

CAP Guinardó.
A les 9.30 h, una cinquantena d’agents de la Polícia Nacional desallotgen violentament els veïns que hi volien votar.

12.

Institut Jaume Balmes.
A les 10.30 h, la Policía Nacional també carrega durament contra la gent concentrada al centre i causa diversos ferits.

13.

Escola Àgora.
Cap a les 11 h, la Policía Nacional entra a l’escola, destrossa mobiliari i s’emporta les urnes.

14.

Escola Projecte
. Al migdia, una vintena de furgonetes es presenten a l’escola, carreguen contra els votants i trenquen les portes i el mobiliari per endur-se les urnes.

15.

Escola Pia Sant Antoni.
Al migdia, la policia hi entra amb molta violència. La càrrega provoca diversos ferits i els agents malmeten molt de material del centre escolar.

16.

Institut Pau Claris.
Cap a les 12 h, la Policía Nacional desallotja els votants amb una brutalitat extrema. D’aquest centre són algunes de les imatges més violentes de la jornada, amb agents fent fora els votants a cops de peu.

17.

Escola Pau Romeva.
Forta càrrega policial amb una vintena de furgonetes de la Policía Nacional cap a les 14 h. Es disparen pilotes de goma.

18.

IES Infanta Isabel.
A les 19 h, els responsables de les meses entreguen les urnes als Mossos en previsió d’una càrrega policial, atesa l’arribada al centre de vint furgonetes de la Policía Nacional.

19.

Escola Industrial.
La policia no pot entrar al recinte, un dels que concentren més meses i votants de Barcelona. El centre queda protegit amb barricades i per una aglomeració de centenars de persones.

20.

Escola Dolors Monserdà.
Un ampli efectiu de la Policía Nacional hi arriba cap a les 13 h i s’emporta les urnes violentament.

21.

Escola Tomàs Moro.
Al matí, la Policía Nacional entra a l’assalt a l’escola, però s’acaba emportant urnes amb sobres buits.

22.

Escola Aiguamarina, barri de Verdum.
A les 10.15 h, la Policía Nacional esbotza les portes del centre i s’emporta violentament cinc urnes i el material electoral.

23.

Escola Víctor Català.

Set furgonetes de la Policía Nacional es presenten al centre i s’emporten tot el material electoral. En marxar, els agents són escridassats per una gentada.

24.

Escola Els Horts, a la Verneda.
La càrrega de la Policía Nacional per endur-se les urnes provoca danys importants i diversos ferits, però finalment les votacions poden continuar.

25.

Escola Marenostrum, a Horta.
Al matí, la Policía Nacional entra al centre i obliga a tancar-lo violentament, enmig de les protestes dels veïns.

26.

Escola de Joves de Trinitat Vella.
La Policía Nacional la desallotja i causa danys a les instal·lacions.

27.

IES Joan Boscà.
A mig matí, un centenar d’agents de la Policía Nacional entren al centre educatiu buscant urnes i provoquen diversos ferits, a més de danys materials molt importants.

28.

Escola Mas Casanovas.
Una vintena de furgonetes de la Policía Nacional es presenten al centre per impedir les votacions, enmig de la indignació dels veïns, que els escridassen.

BAIX LLOBREGAT

29.

Sant Andreu de la Barca. CAP.
Actuació contundent de la Guàrdia Civil, que s’emporta les urnes del col·legi electoral.

30.

L’Hospitalet de Llobregat, IES Can Vilumara.
Contundent càrrega de la Policía Nacional cap a les 13 h, amb diversos ferits. Hi acaba intervenint l’alcaldessa, Núria Marín, que els exigeix que marxin del municipi.

31.

Sant Esteve Sesrovires. Escola La Roureda.
Més de cinquanta agents de la Policía Nacional es presenten per impedir les votacions durant la tarda.

VALLÈS OCCIDENTAL

32.

Sabadell. Escola Nostra Llar.
A les 9 h, la Policía Nacional envolta l’escola on havia de votar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Fan càrregues, provoquen ferits i aconsegueixen trencar el vidre i entrar-hi. A dins, busquen urnes sense èxit, destrossen panys i portes i s’enduen material de l’escola. Marxen empentats per la gent i tirant trets a l’aire.

33.

Castellbisbal.
Al migdia, uns cinquanta agents de la Guàrdia Civil es presenten al col·legi electoral de l’institut escola Les Vinyes. Fan càrregues i provoquen onze ferits. Forcen les portes, però no aconsegueixen endur-se les urnes.

MARESME

34.

Dosrius.
La Guàrdia Civil carrega contra les portes del casal de Canyamars al matí. A la tarda, els agents es presenten també a l’escola Castell, carreguen molt fort contra els votants i provoquen diversos ferits, entre els quals, l’alcalde.

35.

Sant Cebrià de Vallalta. Escola Pi Gros.
Més de 200 agents de la Guàrdia Civil es presenten al centre cap a les 11 h per desallotjar a cops de porra els veïns que volien votar.

36.

Sant Iscle de Vallalta. Casal de la gent gran.
Dues vegades va provar la Guàrdia Civil d’endur-se l’urna d’aquest municipi amb violència, però es va trobar resistència pacífica i gent jugant al dòmino.

COMARQUES GIRONINES

37.

Aiguaviva.
A les 17.45 h, cinquanta agents es presenten al poble mentre els veïns estan fent una fideuada i carreguen contra ells utilitzant gas pebre. Un dels ferits és Pep Nadal, exrector de la UdG, que ha d’ingressar a l’hospital. Els agents criden “Viva España!”. Commoció al poble.

38.

Esponellà.
Poc abans de les 14 h, uns cinquanta agents de la Guàrdia Civil empenten la gent que s’ha concentrat a l’exterior de l’ajuntament. En comprovar que no hi ha cap urna –havien tingut temps d’amagar-la–, es posen a buscar-la i, sospitant que l’han ocultat a l’ambulatori, en destrossen la porta a cops de mall.

39.

Garrigàs.
A les 9.45 h, es presenta la Guàrdia Civil, carrega fort contra els assistents que hi ha a fora i fereix lleument tres persones. Aconsegueixen emportar-se l’urna.

40.

Sant Julià de Ramis.
Poc abans de les 9.30 h, cinquanta agents i vint furgonetes de la Guàrdia Civil es presenten al col·legi on ha de votar Carles Puigdemont. Carreguen contra els veïns concentrats, trenquen una porta de vidre del pavelló i s’emporten les dues urnes. Una ambulància ha d’evacuar una dona ferida.

41.

Sant Miquel de Fluvià.
Els agents de la Guàrdia Civil es presenten al municipi i els veïns fan resistència pacífica. La presidenta de la mesa els intenta aturar. S’emporten les urnes.

42.

Sant Mori.
Una setantena d’efectius de la Guàrdia Civil, un desplegament fora de lloc en un poble d’uns 200 habitants, s’hi presenten a mitja tarda, però no hi ha incidents.

43.

Siurana.
A les 15.30 h, uns trenta agents de paisà de la Guàrdia Civil entren a l’ajuntament, on estaven fent un dinar popular per barrar el pas del punt de votació. Els agents carreguen contra els assistents i accedeixen a l’edifici, però marxen sense haver trobat les urnes.

44.

La Tallada d’Empordà.
La Guàrdia Civil carrega contra veïns que intentaven impedir-los l’accés al col·legi electoral. Causen diversos ferits. Per tal d’accedir al local, destrossen la porta de l’ajuntament a cops de mall (10.30 h).

GIRONA CIUTAT

45.

Col·legi Verd.
La Policía Nacional es presenta en aquesta escola de Girona, on estudien les filles del president Carles Puigdemont, cap a les 9 h. Al cap de mitja hora, comença una càrrega molt violenta amb salves. Els agents intenten entrar al centre pels dos laterals i per la vorera del davant. Després de saltar la tanca, que trenquen en part, aconsegueixen entrar-hi, desallotgen els nens que estaven al menjador i marxen sense cap urna a les 10.30 h. Cap a les 11.30 h, es torna a obrir el col·legi electoral.

46.

Escola Joan Bruguera.
Diverses furgonetes de la Policía Nacional arriben abans que obri el centre. Al cap d’un moment, quan només han votat alguns veïns, hi entren i requisen urnes i material electoral. Nombrosos veïns intenten evitar-ho, però els aparten i els arrosseguen amb empentes i de mala manera. El col·legi tanca.

47.

Centre cívic Pla de Palau.
Agents de la Policía Nacional entren per la força en aquest col·legi electoral i causen diversos ferits. Els veïns fan resistència pacífica.

48.

Escola Taialà.
Els agents aconsegueixen entrar al centre per una porta lateral després d’una càrrega. A l’exterior, la gent crida “Hem votat”. L’escamot de més de vint policies aconsegueix endur-se una urna, però no arriba a trobar les altres tres que hi havia.

49.

Servei d’Ocupació de Sant Narcís.
Els agents disparen pilotes de goma a la gent concentrada al col·legi electoral.

50.

Escola Dalmau Carles.
A les 11.45 h, la Policía Nacional irromp a l’escola i carrega contra la gent concentrada.

51.

Escola de Vila-roja.
Un grup de quinze persones assalten el col·legi on es votava, trenquen les urnes i agredeixen la gent de la mesa, davant la impotència de dos agents dels Mossos. Provoquen el tancament del centre. Els antidisturbis dels Mossos els acaben rescatant.

52.

Centre cívic Sant Narcís.
Els agents s’hi presenten a la tarda i els veïns els deixen passar, però a dins no hi troben cap urna.

53.

Centre cívic de Pedret.
Poc abans de les 16.45 h, els agents de la Policía Nacional entren per la força en aquest col·legi electoral davant la resistència pacífica dels veïns.

54.

Escola Carme Auguet.
Agents de la Guàrdia Civil s’hi presenten de paisà. També s’hi concentren grups d’extrema dreta que llancen pedres.

PONENT

55.

Alcarràs.
Uns vint agents de la Guàrdia Civil carreguen contra centenars de persones que intenten protegir el centre cultural i fereixen una persona de 82 anys, un regidor i l’alcalde. Malgrat tot, no aconsegueixen tancar-lo i es veuen obligats a retirar-se.

56.

Artesa de Segre.
Els agents de la Guàrdia Civil entren al local de votació i s’emporten les urnes.

57.

Ponts.
Desenes d’agents de la Policía Nacional irrompen a les instal·lacions municipals i agredeixen amb porres els electors que hi ha dins l’edifici. Una trentena necessiten atenció mèdica. S’emporten les urnes.

58.

Lleida. CAP Cappont.
Els agents hi disparen trets intimidatoris, carreguen amb porres i fereixen lleument diverses persones poc després de les 9 h.

59.

Lleida. Escola Oficial d’Idiomes.
Els agents trenquen la tanca d’entrada, colpegen els concentrats amb contundència i disparen a l’aire. Els agents tiren a terra la tanca i retiren les urnes mentre centenars de persones criden “Volem votar!” i “Som gent de pau!”.

60.

Lleida. Oficina de la Generalitat al barri de la Mariola.
Un home de 70 anys té un infart quan la Policía Nacional intenta desallotjar el col·legi, una estona abans de les 19 h.

61.

Lleida. Oficina de la Generalitat. Avinguda del Segre.
Agents de la Policía Nacional irrompen al local de votació.

62.

Lleida. IES Caparrella.
Desenes d’agents de la Policía Nacional irrompen al local i detenen un pagès de la partida de Malgovern de Lleida en la càrrega. Els agents s’enduen Sisco Gòdia per resistència a l’autoritat i el tanquen a la comissaria incomunicat.

63.

Menàrguens.
La forta càrrega policial de la Guàrdia Civil, sense dir ni mitja paraula, fereix lleument una desena de persones, que han de ser ateses al CAP de Balaguer, entre les quals hi ha l’alcaldessa. Els agents s’emporten paperetes i sobres, però no les urnes.

64.

Sant Ramon.
Davant la presència dels agents, la gent fa befa i els diu: “A quin poble aneu ara? Que vindrem!”, “Pa lo que habéis venido...” i “Piolins!”.

65.

Soses.
Els agents entren al local de votació de la població i s’emporten les urnes.

66.

Montgai.
Al migdia, els agents es presenten al poble, però no aconsegueixen requisar cap urna. El poble és a prop de Sant Llorenç de Montgai, on es va rodar l’anunci oficial del referèndum.

CAMP DE TARRAGONA I EBRE

67.

Mont-roig del Camp.
Centenars de persones a Mont-roig del Camp fan fora agents de la Guàrdia Civil, cap a quarts de set de la tarda, moment que recull un dels vídeos més celebrats a la xarxa.

68.

Roquetes.
L’actuació de la Guàrdia Civil deixa un balanç de set ferits. Els agents, a més a més, s’emporten dues de les quatre urnes d’aquest punt de votació.

69.

Sant Carles de la Ràpita.
La Guàrdia Civil carrega de manera molt extrema i en dues ocasions contra els veïns concentrats al pavelló firal, l’únic col·legi electoral. Les emergències mèdiques han d’atendre 42 ferits.

70.

Sarral.
Entre les 9 h i les 10 h, es produeix una càrrega de la Guàrdia Civil, amb diversos ferits. Els agents marxen amb les mans buides, ja que no hi troben material.

71.

Renau.
Durant el matí, 35 guàrdies civils es presenten en aquest municipi de poc més de 100 habitants a requisar urnes.

72.

Alió.
La Guàrdia Civil es desplega durant el matí al local cultural per requisar material electoral.

73.

Tarragona. IES Tarragona.
Desenes d’agents de la Policía Nacional carreguen contra la gent que s’havia aplegat a l’institut a primera hora de la tarda i s’emporten les urnes, sota la mirada d’observadors internacionals.

74.

Tarragona. Institut Campclar.
Durant el matí, una cinquantena d’agents de la Policía Nacional entren al centre amb violència i se n’emporten urnes, però després el centre torna a obrir.

75.

Tarragona. IES Comte de Rius.
Cap a les 14 h, la Policía Nacional entra violentament al centre i provoca destrosses, però no aconsegueix endur-se les urnes.

76.

Tarragona. IES Torreforta.
La Policía Nacional carrega contra la gent asseguda davant del centre i s’emporta les urnes i altres objectes personals dels votants.

77.

Tarragona. IES Sant Pere i Sant Pau.
Uns 200 agents de la Policía Nacional desallotgen l’institut i les votacions es traslladen al centre cívic.

78.

Tarragona. Serveis Territorials d’Urbanisme.
A mitja tarda, la Policía Nacional es presenta al col·legi i requisa material electoral.

79.

Tarragona. IES Pont del Diable.
A la tarda, agents de la Policía Nacional també es presenten al centre, al barri de Sant Salvador.

80.

Vilabella.
Uns quaranta agents de la Guàrdia Civil carreguen durament contra els veïns que defensen l’escola.

81.

Cabra del Camp.
La Guàrdia Civil intenta endur-se el material electoral amb violència i causa diversos ferits, però no ho aconsegueix.

82.

Móra la Nova. Pavelló Firal.
Cap a les 17 h, la Guàrdia Civil arriba al col·legi electoral, però només se n’emporta una urna buida.

CATALUNYA CENTRAL

83.

Callús.
Desenes de vehicles de la Guàrdia Civil irrompen al poble mentre els veïns criden “Som gent pacífica!”.

84.

Castellgalí.
Desenes d’agents de la Guàrdia Civil intenten retirar les urnes. L’acció del cos policial deixa un balanç de disset ferits.

85.

Fonollosa.
Entre seixanta i setanta guàrdies civils entren en aquest poble de 250 habitants per requisar el material electoral i provoquen destrosses a l’ajuntament.

86.

Santa Margarida de Montbui.
Un home amb arma blanca es presenta a l’institut amb actitud amenaçadora. Poc després, és detingut pels Mossos amb els càrrecs d’amenaces i desordre públic.

87.

Sant Joan de Vilatorrada.
La Guàrdia Civil trenca a cops de mall un vidre de l’institut Quercus. Un agent de la Guàrdia Civil en colpeja un altre dels Mossos amb la porra.

88.

Vilalba Sasserra.
Una càrrega de la Guàrdia Civil causa cinc ferits. Una furgoneta amb agents de paisà i la cara tapada arriben al centre cívic i carreguen contra persones que feien resistència pacífica.

89.

Montmaneu.
Uns quaranta agents arriben cap a les 13 h a aquest poble de l’Anoia, d’uns 150 habitants. Clausuren un local, però les votacions es reprenen en un altre centre una estona més tard.

90.

Sant Martí Sesgueioles.
La Guàrdia Civil s’enfronta als veïns d’aquest poble de l’Anoia, de 371 habitants, i hi requisa material electoral. Provoca diversos ferits i contusionats.

VALLÈS ORIENTAL

91.

Sant Celoni.
Cap a les 17 h, diversos vehicles amb efectius de la Guàrdia Civil entren al poble i es dirigeixen cap a l’Ateneu. Amb la resta de col·legis tancats i les urnes salvades, desenes de veïns envolten l’Ateneu i fan desistir els agents d’entrar-hi. En alguns carrers també es barra el pas amb contenidors.

92.

Campins.
Diversos vehicles intenten anar cap a aquest petit poble del Montseny, però es perden pel massís i acaben demanant als Mossos d’Esquadra que els vagin a rescatar per poder tornar cap al vaixell del port de Barcelona.

Passa a la pàgina següent

Ve de la pàgina anterior

Un total de 28 col·legis a Barcelona
La Policía Nacional va actuar o va intentar fer-ho en un total de 28 col·legis electorals de Barcelona. En alguns dels quals, de molt males maneres, com és el cas de l’institut Pau Claris, on es van enregistrar algunes de les imatges més punyents de la jornada. En el mapa queden recollits aquests 28 punts de la capital catalana.
Actuacions violentes
La majoria de les actuacions dels agents de la Policía Nacional i de la Guàrdia Civil van ser d’una forta i innecessària violència, a vegades fins i tot sense dir ni mitja paraula als veïns ni a les autoritats que protegien els col·legis electorals, com va passar, per exemple, a Dosrius. A la fotografia, el desallotjament de l’escola Joan Bruguera, de Girona, un dels primers que hi va haver.
Les capitals i els pobles petits
El mapa dels assalts dels agents de la Guàrdia Civil i de la Policía Nacional en diversos col·legis electorals de tot Catalunya mostra com els primers van evitar les grans poblacions i van reprimir les votacions bàsicament als pobles petits, amb excepcions com ara Sant Celoni, Ponts i Sant Carles de la Ràpita. La Policía Nacional, en canvi, va actuar fort a les quatre capitals catalanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs