Política

El Suprem dona via lliure a l’exhumació de Franco

Sosté que el govern espanyol no necessita llicència d’obres municipal en haver estat acordada pel Consell de Ministres

Diu que el decret de l’executiu és constitucional i no vulnera els drets de la família del dictador

Camí aplanat. El Tribunal Suprem ha aclarit el que en teoria és l’últim escull per a l’exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos,en la sentència notificada ahir en plena precampanya del 10-N, en considerar que aixecar la llosa no és una obra major i no necessita llicència municipal en haver estat acordada pel Consell de Ministres. L’alt tribunal marca així el camí perquè el titular del jutjat del contenciós administratiu número 3 de Madrid, José Yusty, retiri la suspensió de la llicència d’obres per treure les restes del dictador del Valle de los Caídos. El recurs d’un particular acceptat per Yusty al·legava que les obres eren perilloses. Els magistrats també afirmen que no cal l’aval del prior del Valle de los Caídos, que es va mostrar contrari a l’exhumació. “La facultat d’impedir l’exhumació legalment acordada s’ha d’entendre que decau després d’aquesta sentència”, diu el text, ja que el prior va emparar la negativa en l’oposició dels familiars, als quals la resolució nega la capacitat d’impedir l’exhumació. El Suprem també diu que la inviolabilitat de la vasílica del Valle, no pot estar per sobre de la llei espanyola quan “no hi ha res que coarti el ple exercici de la llibertat religiosa”, ja que l’exhumació “no està moguda per cap propòsit antireligiós”.

L’alt tribunal també defensa la constitucionalitat del decret de l’executiu espanyol i considera que el govern de Pedro Sánchez podia utilitzar la legislació d’urgència amb l’aprovació al Consell de Ministres via decret. Sosté que l’exhumació no és discriminatòria contra Franco donada la singularitat de la seva figura i també creu que no vulnera el dret a la intimitat de la família. El Suprem considera que el dret a escollir el destí de les restes mortals dels familiars no és “un dret absolut i pot ser limitat per raons d’interès públic”, com és el cas, ja que no és una inhumació de caràcter privat. Els jutges descarten que s’enterri Franco a l’Almudena, on hi ha la seva filla, Carmen Franco, no només per raons de seguretat, ja que està en ple centre de Madrid, sinó també per la significació de Franco. També afirmen que els familiars no van dir per què no estan d’acord amb la inhumació al Pardo, on hi ha Carmen Polo. El Suprem creu que enterrar-lo a Mingorrubio té una menor significació i dona menys problemes de seguretat. A banda, considera que no és “desproporcionat, arbitrari ni contrari al principi d’igualtat” reservar l’enterrament al Valle de los Caídos a aquelles persones que van morir a conseqüència de la guerra del 36 i recorda que la llei de memòria històrica recull que l’objectiu de la gestora del Valle de los Caídos ha de ser honrar i rehabilitar la memòria dels morts durant la guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia