Política

El Suprem avala l’exhumació de les restes de Franco i el trasllat al cementiri del Pardo

El tribunal pren la decisió per unanimitat

Desestima el recurs presentat per la família del dictador contra un acord del Consell de Ministres

El Tribunal Suprem ha avalat per unanimitat aquest dimarts i en plena precampanya per al 10-N el pla del govern de Pedro Sánchez per exhumar les restes de Franco per traslladar-les al cementiri del Pardo en contra de la família que les volia portar a la cripta de la Catedral de l’Almudena.

Fonts jurídiques han avançat la decisió de la Secció Quarta de la Sala del Contenciós Administratiu que ha desestimat en la seva totalitat el recurs dels néts del dictador contra l’acord del Consell de Ministres del passat 15 de març que fixava pel 10 de juny l’exhumació. El contingut de la sentència es donarà a conèixer en els propers dies.

La sala presidida per Jorge Rodríguez Zapata ha pres la decisió en prop d’una hora i, així, dona llum verda a la decisió de l’executiu espanyol. El Tribunal Suprem només ha detallat la decisió presa pels sis magistrats Rodríguez Zapata, Segundo Menéndez, Celsa Pico, Pilar Teso, José Luis Requero i Pablo Lucas -ponent de la sentència- però encara no ha fet públic el contingut de la deliberació i els arguments que esgrimeixen.

A la deliberació d’aquest dimarts l’alt tribunal s’ha pronunciat sobre el fons de la qüestió i avala l’exhumació en compliment de la llei de Memòria Històrica després que la paralitzés cautelarment a principis de juny, a pocs dies de la data prevista per treure les restes de Franco del Valle de los Caídos.

L’executiu de Pedro Sánchez va fixar al març com a data per reinhumar el dictador al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, el 10 de juny. La família de Franco va recórrer la decisió i ara el Suprem ho desestima i avala el decret del govern espanyol.

Així doncs, l’executiu espanyol podrà posar punt final a un procés administratiu llarg que es va iniciar el 24 d’agost de l’any passat, poc després que Pedro Sánchez arribés a la Moncloa després de guanyar la moció de censura. La vicepresidenta, Carmen Calvo, ja ha avançat que intentaran exhumar-lo “com abans millor”.

Recursos pendents

Ara caldrà veure què passa amb la causa oberta al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que va suspendre cautelarment la llicència d’obres per treure el cos del dictador del mausoleu pel recurs d’un particular que al·legava que l’exhumació generava problemes de seguretat de les obres per aixecar les lloses de la sepultura de Franco. Encara està pendent que el titular del contenciós-administratiu 3 de Madrid, José Yusty Bastarreche, es pronunciï sobre la qüestió.

A banda, el Suprem també haurà de pronunciar-se més endavant sobre els recursos de la Fundació Francisco Franco, l’Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina, que resoldran en línia amb la decisió que han pres sobre la petició dels familiars de Franco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona