Política

Segona Diada a la presó en un dia de menys activitat

Els presos segueixen pels mitjans els actes de l’Onze de Setembre en un festiu en què no poden rebre visites i esperen la trucada dels familiars

La marxa de torxes a Lledoners es farà l’1 d’octubre

Els presos i preses van passar la segona Diada tancats entre els murs dels centres penitenciaris de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric. Una jornada festiva i reivindicativa que per a tots ells es vivia des de la distància, tancats a les cel·les i pendents dels mitjans per seguir els actes de la Diada i la manifestació que a la tarda omplia el centre de Barcelona. Els dirigents independentistes esperaven també les trucades dels familiars perquè els expliquessin de primera mà la jornada, després que molts d’ells participessin al matí en els actes organitzats als seus pobles abans de traslladar-se a la manifestació.

Tant a Lledoners, on hi ha empresonats els Jordis, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva, com a les presons de dones on hi ha tancades Dolors Bassa i Carme Forcadell, la rutina va ser la d’un dia festiu, però amb menys activitat pel fet de ser entre setmana. En jornades com la d’ahir, els presos no poden rebre visites, a diferència dels festius del cap de setmana. Ahir tampoc es feien actes religiosos ni lúdics a les presons com ara les sessions de cinema que hi ha programades per als interns els diumenges.

Una jornada festiva i reivindicativa que per als presos polítics es fa menys dura i monòtona gràcies a les mostres de suport que no paren de rebre, sobretot les últimes setmanes.

Una de les iniciatives que l’independentisme preparava per dimarts al vespre era la marxa de torxes organitzada per set seccions territorials de l’ANC del Bages i que havia de finalitzar amb un acte conjunt amb Òmnium i familiars dels presos a les portes de la presó de Lledoners. El mal temps i la pluja, però, van obligar els organitzadors a suspendre l’acte i traslladar-lo al dia 1 d’octubre, coincidint amb el segon aniversari del referèndum. Les pèssimes condicions climàtiques també van fer que se suspengués l’acte en què es volien il·luminar les 131 agulles de Montserrat per exigir la llibertat dels líders independentistes. La iniciativa volia recordar tots els presidents que ha tingut Catalunya, però també fer arribar la imatge als presos.

Sortir al carrer

Des de darrere dels murs dels centres penitenciaris, de bon matí i a través de les xarxes socials, tots ells animaven els ciutadans a participar i a viure amb determinació la Diada per reclamar i defensar els drets i les llibertats de Catalunya. L’exconseller d’Interior Joaquim Forn instava a sortir al carrer per demostrar la “determinació” dels catalans en defensa del seu “dret a decidir en llibertat”. El líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, escrivia a Twitter: “No renunciem mai a ser lliures i a fer-ho junts. Ho tornarem a fer, per amor a la vida. Visca Catalunya lliure.”

A mitja tarda, les reaccions dels presos i les preses no es feien esperar en veure les imatges de la manifestació. “Ha quedat demostrat una altra vegada. Per més que la persegueixin, no renunciarem a la voluntat de la llibertat i la democràcia. Avui hem decidit tornar-hi, i tornar-hi, i tornar-hi. Endavant!”, publicava en el seu compte Raül Romeva.

LES PIULADES

Ompliu els carrers perquè en breu serem amb tots vosaltres! Amb determinació, massivament, cívicament!
Oriol Junqueras
Des de la presó, bona Diada. Gaudiu-la, sortiu i demostrem la nostra determinació en defensa dels drets i les llibertats
Joaquim Forn
Vaig dir al Suprem que a Catalunya no coneixem la paraula ‘resignació’. Ho hem tornat a fer
Jordi Turull
Commemorem la Diada des del coratge, la determinació i la dignitat. Junts guanyem la llibertat d’aquest poble
Josep Rull


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona