Política

Trump escalfa el G-7

PERILL

L’escalada de la guerra comercial amb la Xina aviva el temor a una recessió global

Macron recorda a Bolsonaro que l’Amazones és un “bé comú”

Johnson i Tusk es culpen mútuament d’un hipotètic ‘Brexit’ dur

La cimera del G-7 va arrencar, ahir, a Biarritz, al País Basc Nord, amb la revifada de la guerra comercial entre els EUA i la Xina –que fa témer que provoqui un nou alentiment de l’economia global– i la preocupació internacional per l’onada d’incendis que amenaça l’Amazònia.

El president Trump va dinar, ahir, amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, després d’haver anunciat un augment dels aranzels a la Xina d’un 5%, com a represàlia pels nous gravàmens que també ha imposat Pequín a béns nord-americans. “A partir de l’1 d’octubre, els 250.000 milions de dòlars de béns i productes procedents de la Xina que actualment estan gravats amb un 25% ho estaran amb un 30%”, va piular el president republicà en un extens fil al seu compte oficial de Twitter.

Trump hi va afegir que els 300.000 milions de dòlars restants d’importacions xineses, que estaven subjectes a aranzels del 10%, a partir de l’1 de setembre estaran gravades amb un 15%. “No necessitem la Xina i, francament, estaríem molt millor sense ella”, va concloure el mandatari, que també ha instat les empreses dels Estats Units a “sortir” del gegant asiàtic.

Un altre dels participants en la cimera, el primer ministre britànic, Boris Johnson, es va pronunciar sobre la guerra comercial de xinesos i nord-americans defensant una retirada de tots els aranzels. “Estic molt, molt preocupat [pel conflicte entre Washington i Pequín]”, va dir als periodistes. “Aquesta no és la manera de procedir [...] els qui promouen les tarifes s’exposen a ser culpats de la desacceleració de l’economia global, al marge de si és veritat o no”, va declarar Johnson.

Agenda carregada

“Vull veure una expansió del comerç global, una baixada de les tensions i una retirada dels aranzels”, hi va afegir el premier, que té previst reunir-se, avui, amb Trump per parlar d’un possible tractat comercial amb els EUA quan es produeixi la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Trump, ferm defensor del Brexit, mantindrà, avui, una reunió amb Johnson, la primera des que el líder britànic va arribar al càrrec, el mes passat, en substitució de Theresa May. El dirigent tory també parlarà, avui, del Brexit amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, amb qui es van responsabilitzar mútuament d’un eventual divorci sense acord entre el Regne Unit i la UE.

Al marge de la guerra comercial, els incendis incontrolats de l’Amazones també van ser presents en la cimera. El president Macron, amfitrió de la trobada, va assegurar, ahir, que la reunió del G-7 treballarà per mobilitzar els set estats membres en la lluita contra el foc en aquesta regió selvàtica. També per invertir-hi en la reforestació i per permetre als pobles autòctons que hi viuen i a les ONG desenvolupar activitats adequades per “preservar aquest tresor de la biodiversitat”.

En un missatge televisat hores abans de l’inici oficial de la cimera, el president francès va recordar que l’Amazònia és un “bé comú”. Aquests incendis es van colar en l’últim moment en l’agenda de la cimera que aplega, fins demà, els líders de França, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, els Estats Units, el Canadà i el Japó. La denúncia que va fer Macron sobre la dimensió internacional que ha agafat la crisi amazònica va provocar una dura rèplica del president del Brasil, Jair Bolsonaro, que, ahir, va anunciar la mobilització de l’exèrcit per combatre els incendis a la zona.

Els líders del G-7, que van sopar, ahir, en un restaurant a la base d’un far amb vistes a Biarritz, iniciaran, avui, les converses formals amb múltiples reunions. A part dels temes mencionats, les tensions amb l’Iran, l’escalada entre l’Índia i el Pakistan pel Caiximir, la situació a Líbia, Síria, Ucraïna i Corea del Nord també figuren en l’agenda.

Ho estem fent bé [...] Tenim una petita baralla amb la Xina, però la guanyarem
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS
[Les tensions comercials] perjudiquen tothom
Emmanuel Macron
PRESIDENT FRANCÈS

Divisió en l’acord amb el Mercosur

Redacció

Londres es va afegir, ahir, a Berlín en les seves crítiques a la decisió del president Macron de bloquejar l’acord de lliure comerç firmat fa dos mesos entre la UE i el Mercosur per pressionar el Brasil perquè faci més per controlar els incendis forestals a l’Amazònia. “Hi ha gent que s’agafa a qualsevol excusa per interferir en el comerç i frustrar acords comercials, jo no vull això”, va declarar el primer ministre britànic, Boris Johnson. Prèviament, des de Berlín, un portaveu de la cancellera Merkel va advertir que deixar sense efecte l’acord comercial amb el Mercosur (el Brasil, l’Argentina, l’Uruguai i el Paraguai) “no és la resposta apropiada al que està passant ara al Brasil”.“ La no conclusió de l’acord no ajudarà a reduir la desforestació al Brasil”, hi va afegir.

També Irlanda ha amenaçat de vetar el tractat, pendent de ratificació per parts de tots els estats de la UE. “De cap manera hi votarem a favor si el Brasil no compleix amb els seus compromisos mediambientals”, va advertir el taoiseach, Leo Varadkar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona