Política

Di Maio i el PD s’obren a negociar un govern que eviti eleccions a Itàlia

El president de la República deixa de termini fins dimarts perquè els partits completin les consultes

Salvini i Berlusconi insisteixen a tornar a les urnes

El líder de l’antisistema Moviment 5 Estrelles (M5E), Luigi Di Maio, va confirmar ahir que ja s’han obert negociacions per formar un govern que tingui una majoria parlamentària estable a Itàlia i que eviti eleccions anticipades a la tardor. Sense citar-la, l’aliança dels grillini amb el Partit Demòcrata (PD, centreesquerra) sembla l’opció més sòlida. El secretari general d’aquesta formació, Nicola Zingaretti, ja havia confirmat també contactes amb el M5E per pactar un govern que esgoti la legislatura.

Di Maio, que va invocar la delicada situació econòmica per evitar l’avançament electoral, va parlar després d’entrevistar-se amb el president de la República, Sergio Mattarella, que ahir va rebre les delegacions de tots els partits parlamentaris per comprovar si es pot tancar la crisi política formant un executiu o si cal tornar a passar per les urnes. Mattarella va constatar que hi ha una majoria parlamentària disposada a explorar un nou executiu i permetrà que aquestes negociacions s’allarguin fins dimarts vinent, quan tornarà a convocar els partits.

El líder grillino va criticar el seu soci, la ultradretana Lliga, de Matteo Salvini, per haver trencat “de forma capritxosa” la coalició de govern al cap de 14 mesos i per haver invalidat, així, els compromisos adoptats davant dels italians en el programa polític negociat després de les eleccions generals de març de l’any passat.

El M5E proposa un govern que comparteixi punts com ara la reducció del nombre de diputats–una de les seves promeses estel·lars– i l’elaboració d’uns pressupostos per al 2020 que garanteixin la igualtat social, polítiques de suport a la família, reducció de la pressió fiscal i incentius a la contractació indefinida. “No deixem que el vaixell s’enfonsi, perquè Itàlia som tots, més enllà dels interessos partidistes”, va dir.

El PD també va posar les seves condicions per aliar-se amb els antisistema, començant per exigir-los lleialtat a la pertinença d’Itàlia a la Unió Europea (UE), revertir les fèrries polítiques migratòries de Salvini i elaborar un nou programa econòmic i social que fomenti, alhora, la igualtat i el creixement. Zingaretti va acusar el govern del M5E i la Lliga d’haver “empobrit” el país.

“Sense rancúnies”

Per la seva banda, Salvini, que fa dues setmanes va forçar la ruptura del govern amb el M5E, va obrir la porta a superar discrepàncies i a refer l’aliança amb els grillini per tornar a dirigir el país “sense rancúnies”. A Mattarella, però, li va demanar eleccions immediates. També les va reclamar Silvio Berlusconi, líder de Forza Italia, per poder formar un govern de centredreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona