Política

Desembarquen 27 menors no acompanyats de l’‘Open Arms’

Salvini accedeix, contra la seva “voluntat”, a la demanda del primer ministre italià de deixar entrar a Lampedusa una part dels immigrants

L’ONG avisa que no pot controlar la seguretat de les persones que hi ha al vaixell

El vaixell Open Arms continua en aigües italianes en espera d’atracar al port de Lampedusa enmig d’una situació “desesperada” a bord, segons va denunciar Òscar Camps, director de l’ONG Proactiva Open Arms, a qui ahir van deixar desembarcar 27 menors no acompanyats contra la “voluntat” del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini.

El líder de la ultradretana Lliga rep cada cop més pressió perquè desbloquegi la situació dels 107 immigrants que continuen a bord del vaixell, però el ministre no afluixa, i quan ho fa parcialment, com ha succeït amb els 27 menors, a instàncies del primer ministre, Giuseppe Conte, remuga. “Contra la meva voluntat i com un exemple més de la meva lleial col·laboració, disposo que no es posin obstacles a l’execució de la seva decisió”, va respondre Salvini a Conte, a qui va advertir que l’acció suposava “un perillós precedent”.

Poc després, dues llanxes de la guàrdia costanera i de la guàrdia de finances italianes recollien de l’Open Arms els 27 menors no acompanyats per transferir-los a terra ferma, enmig d’aplaudiments i abraçades entre els que se n’anaven i els que es quedaven. L’operació va ser supervisada per la fiscalia d’Agrigent (Sicília), de la qual depèn Lampedusa i que investiga el presumpte delicte de segrest de persones per aquest bloqueig a bord del vaixell. Els 27 nois –tretze eritreus, cinc sudanesos, dos del Txad, dos de Gàmbia, un de Ghana, un de Mali, un de Nigèria, un d’Etiòpia i un d’Egipte– van ser traslladats a un centre d’acolliment després de trepitjar terra ferma.

La situació al vaixell, però, continua sent molt delicada, tal com va denunciar Camps. “La situació està fora de control. Escapa a la nostra capacitat... A partir d’avui no ens podem sentir responsables ni garantir la seguretat de les 134 persones [en el moment de fer la denúncia, encara no havien desembarcat els 27 menors] ni dels dinou voluntaris de la tripulació, que estan segrestats a l’Open Arms, perquè ja és impossible mantenir la calma”, va advertir el director de l’ONG en un vídeo fet des d’una llanxa al davant del vaixell fondejat al davant del port de Lampedusa. “En qualsevol moment es pot desfermar una acció col·lectiva i no la podrem aturar”, hi va afegir l’activista, que ha comunicat la situació al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez; a la cancellera alemanya, Angela Merkel; al president francès, Emmanuel Macron; al del Parlament Europeu, David Sassoli, i a les autoritats italianes. Poc abans, el vaixell s’havia declarat “en estat de necessitat”, la mateixa raó que va adduir el juny passat la capitana de vaixell Sea Watch 3, l’alemanya Carola Rackete, per atracar sense permís a Lampedusa.

La fiscalia d’Agrigent, mentrestant, va dur a terme una inspecció mèdica del vaixell per verificar les condicions sanitàries que hi ha a bord.

LES XIFRES

107
immigrants
continuaven ahir a l’‘Open Arms’ en espera del permís per desembarcar en un port.
19
voluntaris
de Proactiva Open Arms són al vaixell, segons va explicar ahir el president de l’ONG, Òscar Camps.

Denúncia a la fiscalia espanyola

Un advocat espanyol ha denunciat davant la Fiscalia General de l’Estat el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, per un delicte de detenció il·legal de les persones que hi ha a bord del vaixell Open Arms, que continua esperant des de fa disset dies un port on atracar. En la denúncia s’insta a preservar “la integritat física i psíquica dels tripulants i d’aquelles persones que han estat rescatades d’una mort segura” i que “estan patint com a conseqüència de l’actuació –impròpia d’un ésser humà–” de Salvini.

Pel lletrat Fernando Pamos de la Hoz, la fiscalia espanyola “no pot ni ha d’amagar-se” del que està succeint a l’embarcació, ja que el seu pavelló i part de la seva tripulació són espanyols. L’advocat s’empara en l’article 23 de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ), que diu que correspon a la jurisdicció espanyola “el coneixement de les causes per delictes i faltes comesos en territori espanyol o comeses a bord de vaixells o aeronaus espanyols, sense perjudici del que es preveu en els tractats internacionals dels quals Espanya formi part”. L’advocat denuncia el “menyspreu a la salut” de les persones del vaixell, que considera que estan “detingudes” de manera “il·legal” i demana a les autoritats espanyoles que instin les italianes a actuar contra Salvini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona