Política

JxCat dirà no en bloc a la investidura de Sánchez

El grup exhibeix unitat “sense fissures” al voltant de la posició, anunciada pels presos

ERC no aclareix el sentit del vot, pendent de l’evolució de les negociacions entre el PSOE i Podem

Junts per Catalunya dirà no a la investidura de Pedro Sánchez. Ho van anunciar coordinadament a Twitter els tres presos polítics diputats de la formació al Congrés, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, just en acabar la sessió d’ahir amb un mateix missatge: “Molts han parlat de nosaltres però sense parlar amb nosaltres. Ara parlem nosaltres: escoltat el debat i amb els precedents que acompanyen el candidat, NO a la investidura de Pedro Sánchez.”

També el diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas escrivia que la posició està decidida “i sense fissures”: “Els diputats i diputades de JxCat votarem unànimement NO a la investidura.” L’advocat de Carles Puigdemont instava ERC a fer el mateix. “No és no”, hi afegia la també diputada Míriam Nogueras, vicepresidenta del PDeCAT. Es resolien així, un cop escoltat el discurs del presidenciable, els dubtes al voltant de la unitat de criteri dins del grup. La portaveu, Laura Borràs, subratllava de l’inici del debat que la decisió es prendria després de parlar amb els presos a Lledoners i amb els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont, i que els presos no defensaven l’abstenció, ja que una carta d’ells que es va “filtrar parcialment i malintencionadament” a la premsa es limitava a plantejar diverses opcions.

“Hem estat dient aquests dies que no es donaven les circumstàncies per investir Sánchez. Després d’haver-nos comunicat amb els nostres companys de Lledoners, el sentit del nostre vot no pot ser altre que un no a la investidura”, va reblar Borràs al vespre. Abans del discurs, la portaveu va dir a RAC1 que el seu grup no arribava “gaire motivat” per poder-se plantejar cap abstenció, a l’expectativa de conèixer les perspectives que té l’eventual govern de coalició PSOE-Podem per a Catalunya. “Escoltarem i decidirem”, va remarcar. En tot cas, Borràs va lamentar que el PSOE no s’hagi posat en contacte amb JxCat, que està disposat a escoltar.

Mentrestant, l’agre distanciament mostrat ahir en públic entre Sánchez i Pablo Iglesias en el debat deixava en stand by la posició d’ERC, l’abstenció de la qual permetria al líder socialista tornar a ser president. Els republicans condicionaven el vot a la sintonia entre el PSOE i Podem, a un acord entre les dues formacions que sembla més lluny que abans de l’inici del debat. Socialistes i podemites tenen temps fins demà passat, per la segona votació, per posar-se d’acord. El vicepresident, Pere Aragonès, recordava el compromís electoral d’ERC de “no bloquejar” la legislatura, mentre que el Col·lectiu Primer d’Octubre, format per militants del partit, insisteix a demanar a la direcció que consulti la militància sobre el vot.

El cap de files republicà, Gabriel Rufián, va sortir de l’hemicicle al migdia assegurant que el seu grup estava “més lluny de l’acord que fa 24 hores” i confiava en les rèpliques de la tarda del presidenciable al PP, Ciutadans i Podem per calibrar el vot: “Decebedor, esperem que ho arregli després.” El debat es reprendrà aquest matí a les nou amb la intervenció republicana.

Tant ERC com JxCat van coincidir a lamentar l’absència i “invisibilització” de Catalunya en la intervenció inicial de Sánchez, que enviava el missatge que no vol comptar amb l’independentisme al Congrés. “Es veu que Catalunya no és Espanya, i potser som independents i no ens n’hem assabentat”, va ironitzar Borràs en declaracions a TV3. “Qualifiquem d’irresponsable i negligent el discurs”, va coincidir Rufián, que va recordar que la crisi d’Espanya amb Catalunya “ja va arrossegar un president de govern”, Mariano Rajoy. Malgrat tot, el diputat va trobar que “alguna música” de les propostes socials de Sánchez li sonava bé: “Aquí ens hi trobaran.”

LES FRASES

[ERC està] ara més lluny de l’acord que fa 24 hores. Qualifiquem d’irresponsable i negligent el discurs
Gabriel Rufián
Portaveu de JxCat al Congrés
Els diputats de JxCat votarem NO a la investidura. Esperem que els companys d’ERC facin el mateix
Jaume Alonso-Cuevillas
Diputat de JxCat al Congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA