Política

PDeCAT inicia un debat intern sobre l’encaix amb JxCat que enllestirà al setembre

La direcció enviarà la setmana que ve les instruccions del debat als consellers comarcals i un relator vetllarà pel procés que decidirà “l’evolució” del partit

Els associats pagaran una quota extraordinària pels advocats dels seus “presos polítics”

El consell nacional del PDeCAT ha aprovat aquest dissabte la proposta de la direcció d’obrir un període de debat intern fins al 20 de setembre, en les seves agrupacions sectorials i territorials, per recollir propostes dels associats sobre l’encaix amb l’espai de Junts per Catalunya (JxCat).

La direcció enviarà la setmana que ve les instruccions als consellers comarcals per iniciar el debat que decidirà “l’evolució” del partit, un cop ha acabat el cicle electoral. Un relator vetllarà i garantirà que el procés es faci “correctament”.

En el seu discurs en obert aquest matí a l’auditori AXA, el president del Partit Demòcrata, David Bonvehí, ha destacat que els últims resultats electorals de JxCat –marca amb la qual ha concorregut PDeCAT– “no són del tot satisfactoris” i ha demanat una “reflexió profunda sobre l’evolució” l’espai postconvergent.

Tot això, en ple procés d’ordenació d’aquest espai polític en què conflueixen el PDeCAT (el partit hereu de CDC), JxCat (la marca electoral creada per Carles Puigdemont i present ja a totes les institucions després dels comicis de la primavera passada), i la Crida Nacional per la República (l’associació creada pel mateix expresident català juntament amb Jordi Sànchez).

En aquest context, el consell nacional del PDeCAT ha avalat la proposta de Bonvehí d’obrir fins al 20 de setembre un procés participatiu amb debats interns en les diferents agrupacions del partit perquè la direcció pugui conèixer l’opinió de les bases, abans d’adoptar una posició clara sobre la reordenació de l’espai de JxCat.

Bonvehí ha considerat que “la direcció no ha de proposar res de cara a futur sense abans escoltar els associats” i ha volgut remarcar que el PDeCAT té la seva autonomia. “Crec que som prou grans tots per prendre decisions com a projecte polític i hem de fer-ho de forma pausada”, ha dit.

S’espera que aquest procés participatiu intern del PDeCAT vagi en paral·lel a la proposta que Carles Puigdemont ha de fer arribar des de Waterloo. L’expresident podria convocar una assemblea d’electes de JxCat després de l’estiu per encaminar el futur de l’espai.

Entre les qüestions que es debatran, segons Bonvehí, figuraran si el PDeCAT ha de “comptar amb altres actors polítics” o com els militants s’imaginen “el partit de cara al futur”.

El president de la formació hereva de CDC ha demanat que en aquests debats interns hi hagi “obertura de mires i responsabilitat a l’hora de proposar solucions viables per fer més gran aquest projecte”.

En aquest sentit, ha expressat: “Orgull del que hem estat i el que som” i la seva confiança que, a la tardor, el partit estarà “en disposició de” concretar com enfoca el futur.

La posició que les bases i la direcció acabin consensuant d’aquí al 20 de setembre serà important sobre el futur de JxCat, si bé aquest espai és més ampli que el PDeCAT i alguns dels dirigents més influents i pròxims a Puigdemont, com Laura Borràs o Elsa Artadi, no són ni tan sols militants d’aquesta formació.

Al Consell Nacional hi han assistit els consellers amb carnet del partit Miquel Buch, Damià Calvet, Meritxell Budó i Jordi Puigneró, però no Àngels Chacón. Tampoc hi ha anat la vicepresidenta del partit i diputada de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, allunyada de la línia política de Bonvehí. Sí que hi era l’excoordinadora general de la formació Marta Pascal.

Investidura i pactes

El president de la formació no ha fet cap al·lusió, en el seu discurs en obert als mitjans, sobre la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. Aquesta és una de les qüestions que segueix suscitant debat intern, perquè no s’han decidit entre l’abstenció i el no a l’espera de l’acord que puguin tancar PSOE i Podem.

De fet, el Consell Nacional ha evitat una proposta de resolució sobre la investidura del candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, tot i que algunes veus han apostat per vetar el líder del PSOE.

Bonvehí sí que s’ha pronunciat sobre l’acord de JxCat amb el PSC a la Diputació de Barcelona, que ha defensat per la necessitat de seguir controlant àrees de govern de l’ens provincial que presidien la passada legislatura. A més, ha posat en relleu que el consell nacional ha avalat “majoritàriament” el pacte.

Els associats del pagaran una quota extraordinària per pagar els advocats dels seus presos polítics

El Consell Nacional del PDeCAT ha aprovat que els associats del partit paguin una quota extraordinària per sufragar els advocats dels seus presos polítics.

La reunió d’aquest dissabte al matí a l’auditori AXA ha avalat una aportació per a la defensa dels dirigents empresonats de 25 euros al juliol i 25 més al novembre.

El PDeCAT també ha aprovat els comptes del 2018, i el reglament del règim econòmic i del rendició de comptes del partit que ara entraran en el procés de redacció i esmenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió