Política

JxCat ha tancat més acords amb el PSC que amb ERC als consells comarcals

Dels 40 que hi ha a Catalunya, els postconvergents han triat els socialistes en 13 casos i els republicans, en 10

L’acord de JxCat i PSC a la Diputació de Barcelona ha desfermat una crisi amb ERC, per qui aquest pacte ha marcat “un abans i un després”. Pel que fa als pactes comarcals, JxCat ha preferit el PSC abans que ERC en més consells comarcals. Concretament, els postconvergents han arribat a acords amb els socialistes catalans en 13 consells comarcals dels 40 que hi ha a Catalunya. I, en canvi, han consensuat governs amb ERC en uns altres 10, tres menys. En 4 casos és ERC qui deixa JxCat a l’oposició en pactar amb partits independents de caràcter local. I només hi ha un cas, a l’Urgell, on els republicans pacten amb PSC i la CUP situant JxCat a l’oposició.

Al Consell Comarcal del Garraf, JxCat reedita l’acord amb el PSC tot i que en l’anterior legislatura els postconvergents van expulsar els socialistes per donar suport al 155. Ara, amb el nou acord compartiran la presidència dos anys cadascú.

Un altre exemple destacat és el de l’Anoia, on JxCat ha triat el PSC després que l’antiga convergència hagi governat amb ERC durant els darrers 12 anys i malgrat els republicans siguin la llista més votada de la comarca segons els resultats del 26-M.

És el mateix que ha passat al Vallès Oriental. Un pacte de JxCat amb PSC i els comuns ha deixat ERC fora del govern tot i que també en aquest consell comarcal els republicans són els que hi tenen més representants.

Destaca també el cas del consell comarcal de la Segarra, on la presidència és per a ERC tot i que el seu candidat va quedar empatat amb la candidata de JxCat després que aquesta rebés el suport del PSC. Finalment, en mantenir-se un empat a vots en la tercera votació, la presidència del consell ha recaigut en ERC ja que és la llista més votada de la comarca.

Per la seva banda, ERC ha pactat amb el PSC i la CUP a l’Urgell deixant JxCat a l’oposició, que ha ostentat històricament la presidència d’aquest consell comarcal. En aquest cas, però, ERC és qui té un nombre major de representants.

El partit d’Oriol Junqueras ha decidit en quatre consells comarcals prioritzar acords amb partits independents de caràcter local en comptes de triar JxCat. Són els casos de Baix Empordà, Pla de l’Estany, Tortosa i Terra Alta. En el cas del Pla de l’Estany, on ERC i JxCat han quedat empatats en nombre de representants, els republicans han sumat majoria amb Sumem Banyoles-Alternativa Municipalista i han acabat amb tres dècades de governs convergents.

Crida l’atenció el pacte a la Conca del Barberà, on primer s’ha segellat un acord entre FIC i ERC per repartir-se la presidència dos anys cada partit. I posteriorment s’han sumat el pacte JxCat i PSC. Per tant, hi haurà un govern d’unitat dels 4 partits amb representació i compartiran el govern ERC, JxCat i PSC.

En altres llocs no han fet falta pactes postelectorals. En tres consells comarcals governarà JxCat en solitari (Les Garrigues, Pla d’Urgell, Alta Ribagorça) i en dos consells comarcals més (Montsià i Ribera d’Ebre) ho farà ERC en haver obtingut majoria absoluta.

Pel que fa als 10 consells comarcals en què hi ha acord entre JxCat i ERC, en almenys tres llocs (Alt Urgell, Cerdanya i Baix Camp) les dures formacions es partiran la presidència dos anys cadascú.

Per primera vegada després d’unes eleccions municipals, no s’ha constituït el consell comarcal del Barcelonès ja que el Parlament n’ha aprovat la dissolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona