Política

Consells de tots colors

sorpresa ·

Pacte a la Cerdanya entre Junts i tres trànsfugues d’ERC

Protestes per l’acord de Junts i el PSC a la Selva, i al Pla de l’Estany ERC deixa fora Junts

Tant Junts com ERC s’han buscat altres aliats als consells

La discòrdia entre Junts i ERC s’ha traslladat a la constitució dels consells comarcals. Una setmana després que els postconvergents i els republicans, forces majoritàries als ajuntaments de les comarques gironines, arribessin a un pacte de govern a la Diputació de Girona , fent visible així la força de l’independentisme, aquesta entesa no s’ha traslladat a l’hora de governar els vuit consells comarcals. Durant les negociacions, l’acord a la Diputació va dependre en algun moment del que passava amb els pactes als consells comarcals, on tant Junts com ERC s’han aliat amb el PSC per governar. En un comunicat, el PSC va revelar que els republicans els havien ofert pactes de govern als Consells de la Selva, el Ripollès i l’Alt Empordà. Els socialistes van qualificar de “discurs sectari” la posició dels republicans en contra dels acords que van signar amb Junts.

La sorpresa va ser a la Cerdanya, on tres escindits d’ERC es van desmarcar del seu candidat i van pactar amb Junts. Al Ripollès, un acord entre Junts, PSC i MES va donar la presidència a Junts. Per fer notar el seu malestar per aliances amb les “forces del 155”, una trentena de manifestants es van concentrar a l’exterior del Consell de la Selva, on es va investir president l’alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu (Junts), amb els vots d’IdS i el PSC. Un dispositiu de policia local i Mossos va impedir als concentrats accedir a l’interior. A fora, els concentrats van recriminar a Balliu l’acord amb els socialistes amb crits de “volem explicacions”. Junts també ha repetit el pacte amb el PSC al Consell Comarcal de l’Alt Empordà, on suma majoria absoluta amb els cinc regidors socialistes fent així presidenta l’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez (Junts). Al Pla de l’Estany, ERC va aconseguir la presidència del Consell amb el vot de la CUP, trencant així anys de domini convergent. ERC governarà en minoria. En un comunicat, Junts va lamentar que ERC “digui no a la unitat territorial” en el govern del Consell. El que n’ha estat president des del 2003, Jordi Xargay, va recordar que havien “treballat conjuntament amb ERC tot i tenir majoria”. Al Baix Empordà també els republicans van aconseguir la presidència després de vuit anys de govern de CiU. Junts manté el feu del Consell a la Garrotxa amb majoria absoluta. La foto de l’entesa entre Junts i ERC és al Consell del Gironès, on Quim Roca (Junts) va ser investit president amb el suport republicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec per les crítiques

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona