Política

En directe

Ple de la Diputació de Barcelona

Fallen els últims intents per revertir el pacte PSC-JxCat

ERC va pressionar els de Puigdemont donant per feta l’abstenció dels comuns, però no va cedir a l’exigència de desfer acords a Sant Cugat i Figueres

Ningú, però, descartava un gir abans del ple

El pacte de govern entre el PSC i Junts per Catalunya a la Diputació de Barcelona serà una realitat aquest migdia. Si no hi ha un gir de guió inesperat a última hora, ERC presentarà en el ple de constitució el seu candidat, Dionís Guiteras, que no obtindrà prou suports tot i els múltiples contactes i negociacions que van mantenir al llarg del dia d’ahir, sense avenços aparents, amb el seu soci de govern per mirar d’arribar a un pacte independentista, amb la qual cosa la candidata socialista, Núria Marín, s’alçarà amb la presidència en segona votació gràcies a la majoria simple que els donen els 23 diputats del PSC i JxCat. Cs i comuns en principi s’abstindran o votaran el seu candidat.

En el moment de tancar aquesta edició, els de Puigdemont continuaven qualificant de “màrqueting” l’oferta republicana perquè presidissin la tercera institució del país i dubtaven de l’abstenció dels comuns, que hauria fet viable aquest pacte, en principi lligada internament però que ells no van voler confirmar del tot, almenys en públic. En tot cas, JxCat ahir tornava a posar més èmfasi en una segona condició: l’exigència d’imposar la unitat estratègica de l’independentisme no només a la Diputació, sinó en tots els àmbits municipals, inclosos consells comarcals, però sobretot en municipis, com ara Tàrrega o Platja d’Aro, i sobretot en dos feus importants on ERC els va arrabassar l’alcaldia tot i ser la força més votada: Sant Cugat i Figueres.

Els postconvergents, que proposaven per exemple reconfigurar-hi els pactes per repartir-se els anys d’alcaldia, recordaven als passadissos del Parlament com a Tarragona ja es va revertir a última hora un pacte idèntic a la Diputació gràcies al fet que ERC va renunciar a un pacte d’esquerres calcat a Reus. Però ara la condició esdevé gairebé impossible perquè la direcció dels republicans, que ahir admetia que no s’ha pres “la millor de les decisions“ en tots els pactes municipals signats, ja va deixar clar que no podia incidir més en alcaldes i governs ja exercint. “Reobrir altres temes no ajuda a solucionar el problema de la Diputació”, tancava el líder parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, que deslligava una qüestió de l’altra i en la pràctica feia així inviable tot acostament. “Ho hauran d’explicar molt bé si es confirma el pacte”, indicaven a la tarda altres fonts republicanes, amb poques esperances de capgirar la situació. “La pilota és a la teulada d’ERC”, insistien des de JxCat, remarcant que l’únic que els faria moure seria un replantejament als municipis. “El pacte entre ells està molt fet”, deien altres fonts d’ERC. Cap dels dos partits, això sí, volia donar per tancada la qüestió, ja que els contactes es mantenien i ningú descartava girs d’última hora.

Diàleg Torra-Sabrià

La reaparició de la socioconvergència pot ser la gota que faci vessar el vas en les relacions entre JxCat i ERC, i segellar unes desavinences i desconfiances entre els socis que es van iniciar quan els republicans van negar-se a repetir una llista unitària i després van optar, des de la presidència del Parlament, per frenar la investidura de Puigdemont. El mateix president, Quim Torra, hi reflexionava ahir durant la sessió de control al Parlament, tot fent una nova crida a la unitat estratègica. El diàleg entre el cap de l’executiu i Sabrià va ser educat en les formes però més sibil·lí que mai. Torra admetia “les contradiccions” entre les forces independentistes però recordava als republicans que “s’ha de viure amb les mínimes possibles”. “Cal un esforç, la ciutadania ho mereix, ho lamento i em disculpo, però avancem junts”, insistia als republicans. “Tenim una oportunitat per enfortir totes les institucions, fem-ho, perquè serà la millor manera de combatre la repressió”, li havia reclamat Sabrià.

Xoc als passadissos

És clar que el xoc als passadissos era més evident i intens, i el seu discurs fora de l’hemicicle era més contundent. Allà Sabrià, que al matí a RAC1 ja havia suggerit que la topada tindrà repercussions al govern, recordava que depèn només de JxCat situar un president independentista a la Diputació, i garantia l’abstenció dels comuns. La resposta del portaveu de JxCat, Eduard Pujol, que continuava dubtant d’aquest últim aspecte, va ser més diàfana que mai: “Reversió, sí, però a tot arreu.” Fins a última hora, ERC va intentar fer valdre la possibilitat d’una presidència de JxCat, que aquests veien com un regal enverinat en ser presentats com “els que volen les cadires”. Els comuns, pel seu cantó, no veien amb bons ulls que els republicans en l’últim moment optessin per deixar la presidència als de Puigdemont, però assumien que en una segona volta no ho podrien impedir, ja que la seva única maniobra era presentar el seu propi candidat. Sigui quin sigui el final, serà avui a les 12.

Si la repressió ens afecta igual, avancem junts a tot arreu. Hem de fer l’esforç, ho mereix la ciutadania
Quim Torra
president de la generalitat
O els uns o els altres, JxCat decideix, perquè li hem posat sobre la taula una proposta que iguala la del PSC
Sergi Sabrià
president grup parlamentari erc

L’ANC es mobilitza davant les seus

Centenars de persones convocades per l’ANC es van manifestar ahir a la tarda al carrer Calàbria de Barcelona, davant les seus d’ERC i el PDeCAT, que són a tocar, per exigir-los que deixin de pactar amb el PSC. Els concentrats van mostrar pancartes i van cridar lemes com ara No teniu vergonya, Socialistes, no, Unitat, Sou uns traïdors o ERC i PDeCAT, la paciència s’ha acabat. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, advertia del “toc d’atenció”, ja que els votants independentistes no entenen la “divisió” partidista ni els pactes amb el PSC. “Hi som a temps, esperem una reflexió”, instava, mentre confiava encara en un acord entre JxCat i ERC a la Diputació per desbancar els “dirigents de la repressió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA