Política

Paneque obre la porta a una futura moció de censura a Girona

El PSC anuncia que, tot i que demà s’investeixi Madrenas, mantindrà “durant uns mesos” la seva proposta d’un tripartit d’esquerres, amb una alcaldia partida entre ells i Guanyem

La cap de llista del PSC a Girona, Sílvia Paneque, va refermar-se ahir en la seva proposta de bastir un tripartit d’esquerres, tot i ser molt dura amb ERC i Guanyem per la seva oposició a pactar amb el PSC. Els socialistes van avançar que mantindran l’oferta “durant uns mesos”, obrint així la porta a una possible futura moció de censura a Marta Madrenas (JxCat), que serà escollida amb tota probabilitat demà alcaldessa com a cap de la llista més votada (9 regidors), perquè cap candidat tindrà els 14 vots necessaris per a un govern alternatiu.

Paneque –que va remarcar que el PSC ha tingut els mateixos regidors que Guanyem (6) i dos més que ERC (4)– va subratllar que la seva proposta, que suposaria dos anys d’alcaldia per a ella i dos per a Lluc Salellas (Guanyem), és “la més generosa” i “l’única manera” que hi hagi canvi.

Dures crítiques

Paneque va acusar el cap de llista d’ERC, Quim Ayats, d’actitud “sectària, ofensiva i insultant” pel seu vet a negociar amb el PSC i va carregar també contra Guanyem, a qui va acusar d’“irresponsable” per insistir en l’“escenari fictici” d’un bipartit Guanyem-ERC: “Deu regidors sols no són cap alternativa. No regalarem vots a una opció que ens exclou.”

La líder socialista, que va estar acompanyada del cinquè de la candidatura, Joan Antoni Balbín, va revelar que aquestes setmanes ha mantingut converses amb Salellas i que tenen punts coincidents i altres de divergents, i va dir que ara li traslladaria la proposta de govern partint-se l’alcaldia. Va deixar clar, però, que si ERC no fa un gir de 180 graus res serà possible i va subratllar que el vet dels republicans als socialistes l’estan detectant “a tot el Gironès”.

Paneque va insistir en el fet que tant el pacte d’un govern tripartit com la negociació del cartipàs de Madrenas passaran, pel que fa al PSC, per un acord programàtic i per situar Girona com a prioritat, aparcant la política nacional fora del consistori.

Ayats, també candidat

L’assemblea d’ERC a Girona va decidir ahir al vespre, per un 95% dels vots, que Ayats també presenti candidatura demà a la investidura. Madrenas, Salellas i Paneque ja van anunciar que s’hi presentarien.

L’assemblea d’ERC, a més, va aprovar per unanimitat la proposta d’un govern amb JxCat i Guanyem. A més, l’executiva local va relativitzar les crítiques de Paneque a Quim Ayats, atribuint-les a “mesures de pressió per negociar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona