Política

L’independentisme reclama l’anul·lació del procés judicial

Entitats i partits sobiranistes insten a trobar urgentment una estratègia unitària per respondre a una sentència condemnatòria

Milers de persones surten al carrer a les principals ciutats del país per protestar contra el judici

Una hora després que Manuel Marchena pronunciés les paraules “vist per a sentència” les places de les principals ciutats del país eren plenes per demanar l’anul·lació del judici. L’ANC, Òmnium Cultural i les formacions independentistes Junts per Catalunya, ERC i la CUP van consensuar un manifest que es va llegir a la plaça de Catalunya de Barcelona per demanar amb urgència que es teixeixi una estratègia conjunta per donar resposta a una sentència condemnatòria: “No podem esperar més, necessitem una estratègia unitària. Davant la repressió, tots els demòcrates junts. Només així aturarem la repressió i farem respectar el dret a l’autodeterminació”. Milers de persones secundaven l’apel·lació cridant “Unitat”, i també “Llibertat”, “Ni un pas enrere”, “Som República” i “Fora el Borbó”.

Deu personalitats van llegir el text, entre les quals hi havia Montse Puigdemont, germana del president exiliat, i Pol Leiva, nebot de Jordi Cuixart, en representació de l’Associació Catalana pels Drets Civils; la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; la vicepresidenta d’Òmnium, Clàudia Pujol, o la represaliada Tamara Carrasco, que va poder ser a la plaça de Catalunya després del final del seu confinament, on es va abraçar amb David Fernàndez i va ser llargament aplaudida entre crits de “No estàs sola”.

“Un estat democràtic hauria d’estar preparat perquè se’l qüestioni, i l’Estat espanyol ha demostrat sobradament que no ho està. Davant aquest fet no podem sinó demanar l’anul·lació del judici”, clama el manifest, titulat Llibertat, l’autodeterminació és un dret, que adverteix que, si la sentència no és absolutòria, crearà jurisprudència i marcarà un precedent que posarà en perill tots els moviments socials a Catalunya, al conjunt de l’Estat espanyol i a tot Europa. Durant quatre mesos i 52 jornades, el judici “ha estat un escarni, un atemptat a la democràcia i als drets civils i polítics i, en especial, al dret a l’autodeterminació”, resumeix el text, que remarca que mai no hi va haver violència a Catalunya.

Paluzie va voler llançar un missatge d’esperança i confiança: “L’objectiu no és cap altre que aconseguir la independència, i l’únic objectiu del judici és destruir el moviment independentista català, i no se’n sortiran”. Entre els assistents hi havia també l’alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i la regidora electa de JxCat Elsa Artadi. Tant l’un com l’altra van qualificar el judici de farsa i van apel·lar a una absolució com l’única manera de fer justícia. “No és un judici només als presos i preses polítics, és un judici a tot un poble que ens vam organitzat, vam desobeir i ens vam autodeterminar”, va afegir-hi el diputat de la CUP Carles Riera. La diputada dels comuns Jéssica Albiach va assistir-hi “per donar suport als presos i preses polítics en un judici infame que mai no hauria d’haver-se produït” i també va advocar per una resposta “unitària, cívica i pacífica” a la sentència.

Un per un es va cridar per la llibertat de tots els presos polítics i pel retorn dels exiliats en una concentració en què eren majoria els cartells d’“Ho tornarem a fer” i “Absolució”. El mateix passava arreu del país. A Girona, unes mil persones, segons la Policia Municipal, es van concentrar a la plaça de la Independència en l’acte convocat per la plataforma Girona Vota, el col·lectiu que aplega una vintena d’entitats, partits, l’ANC i Òmnium i que des del 16 d’octubre del 2017 reivindica cada dilluns la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats a la plaça del Vi, davant l’ajuntament gironí.

El president d’Òmnium Gironès, Sergi Font, va presentar l’acte, que canviava d’ubicació en aquest any i mig de mobilització “permanent” a la ciutat, en una plaça que presideix el monument als defensors de Girona durant la Guerra del Francès i on ahir s’hi havia col·locat una senyera. Font va fer referència a aquesta mobilització constant, una litúrgia setmanal, de la societat gironina en tot aquest temps per “exigir llibertat, democràcia i independència”. Ahir, va recalcar, “el poble de Girona ha tornat a ser al carrer, novament”. El president d’Òmnium Gironès va assenyalar que en tot aquests anys “no s’ha defallit gens” i va rememorar mobilitzacions multitudinàries, les de xifres històriques com ara la del 3 d’octubre del 2017 i la del 21 de febrer, en què hi havia 70.000 persones als carrers que clamaven “dignitat” en una demostració de força i d’unitat. Font va cloure el discurs amb el crit d’unitat, perseverança i victòria”, tot assenyalant que la desobediència de l’1-O, en què es va ferir l’orgull de l’Estat, “la vam fer” i “la tornarem a fer”. Representants de les entitats que formen Girona Vota van pujar a l’escenari i van mostrar la pancarta de “Llibertat presos polítics” i dues membres del col·lectiu, Helena Camps i Carla Costa, van llegir el manifest unitari.

LES FRASES

Treballarem per la unitat amb un objectiu clar: aconseguir la independència d’aquest país
Elisenda Paluzie
Presidenta de l’ANC
Després de quatre mesos de judici farsa, només l’absolució és justícia
Elsa Artadi
Número 2 de JxCat a Barcelona
És un judici farsa predecidit. Avui som aquí no només els independentistes, som aquí els demòcrates
Ernest Maragall
Alcaldable d’ERC a bARCELONA

Torra insta a la unitat per respondre a la sentència

E. A.

El president de la Generalitat, Quim Torra, un cop més va fer una crida ahir a la “unitat estratègica” de les forces que defensen “les llibertats i els drets civils de tots els ciutadans, inclòs el dret d’autodeterminació” davant la sentència que emetrà el Tribunal Suprem sobre els líders del procés independentista. En una compareixença a la delegació del govern a Madrid, al Centre Blanquerna, Torra va denunciar la “vulneració” dels drets dels ciutadans i la “injustícia” d’un “judici farsa” que neix de la “persecució sistemàtica” a l’independentisme.

El cap de l’executiu va fer aquestes declaracions un cop el judici ha quedat vist per a sentència i amb el neguit ara d’intentar unir el màxim possible de forces polítiques i entitats socials en una resposta unitària a la sentència deixant de banda les discrepàncies que ara existeixen entre els partits independentistes. De fet, és en aquesta tasca que el president Torra ja ha començat a treballar amb reunions per acabar de concretar la línia d’actuació en funció del contingut d’una sentència davant les peticions màximes que reclama la fiscalia per un delicte de rebel·lió o l’advocacia de l’Estat pel que fa a la sedició. “Serà responsabilitat únicament nostra que bastim aquesta estratègia.” Al marge de la sentència, Torra també va fer una crida als “demòcrates d’Espanya” perquè “escoltin les veus de dignitat” dels presos, i va prometre que continuarà treballant per la independència. Ara –va dir– “no ens podem permetre malbaratar el camí recorregut. Jo no ho permetré. Ara és l’hora del país”, va afegir-hi. Entre les crítiques, Torra, que també es va adreçar en anglès a la comunitat internacional apel·lant al dictamen del grup de treball de l’ONU, va apuntar a la “vulneració de drets” i a la “deriva autoritària” al llarg de tot aquest temps en què els aparells de l’Estat han donat resposta als fets de l’octubre, per la qual cosa Torra apel·lava al “fil i a l’esperit de justícia que ens convoca, a tots els demòcrates”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona