Política

El govern francès anuncia un viratge cap a l’ecologia i la justícia social

Philippe presenta mesures de la nova etapa de Macron per contrarestar l’auge dels Verds

Totes les dones es podran acollir a la reproducció assistida

El primer ministre francès, Édouard Philippe, va presentar ahir al Parlament les prioritats del govern, amb què es vol fer un gir cap a l’ecologia i la justícia social, un cop superada la crisi dels armilles grogues i en un moment en què la popularitat del president, Emmanuel Macron, comença a repuntar.

El cap del govern va desgranar les principals reformes que emprendrà en els pròxims anys, en el que va qualificar com el segon capítol de la presidència de Macron. El primer ministre va assegurar que l’executiu posarà l’accent en mesures d’àmbit ecològic, poques setmanes després de les eleccions europees en les quals els Verds es van convertir en la tercera força més votada amb més d’un 13% dels sufragis.

Philippe va anunciar el tancament l’any vinent de la central nuclear més antiga de França, la de Fessenhein, a l’est del país, i el de totes les centrals de carbó abans del 2022. El primer ministre va prometre també ajudes per a la reducció de la despesa energètica i contra el malbaratament d’aliments.

A més de les mesures mediambientals, que va remarcar que “no són monopoli de cap partit”, Philippe va apostar per fomentar la “justícia social”, fet que implica la reducció de la desocupació i una millor redistribució de la riquesa. Philippe va recordar que en últim trimestre s’han creat gairebé mig milió de llocs de treball i va assegurar que continuaran combatent l’atur, millorant la formació professional i lluitant contra els contractes temporals mitjançant bonificacions en les contribucions a la seguretat social a les empreses que menys ús en facin. També va anunciar un descens gradual dels subsidis de desocupació més grans.

El cap de govern va anunciar també que es baixarà l’impost de la renda “de manera massiva i clara” a “les classes mitjanes treballadores”, una mesura que va calcular que afectaria un total 17 milions de ciutadans. Per finançar-ho va admetre que caldrà retallar la despesa pública, però no va aclarir de quina manera. Pel que fa al sistema de pensions, Philippe va assenyalar que no es retardarà l’edat de jubilació, però va anunciar mesures per incitar els treballadors a allargar la vida laboral.

Un dels principals anuncis va ser la presentació el mes vinent d’una llei que permetrà a totes les dones acollir-se a la reproducció assistida, una picada d’ullet a l’esquerra que ho reclama fa mesos.

En relació amb la reforma de les institucions, va anunciar la reducció del nombre de diputats i la introducció de proporcionalitat en les assemblees, una mesura que no es farà, però, mentre no hi hagi una majoria clara al Senat. El partit de Macron no té majoria a la cambra alta, però espera assolir-la el setembre de l’any que ve, quan es renova part de la cambra.

LA XIFRA

17
milions
de persones es beneficiaran de la rebaixa en l’impost de la renda anunciada ahir per Édouard Philippe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona