Política

PP i Vox s’emplacen a seguir negociant després de la primar trobada formal després del 26-M

Les dues formacions discrepen en la fórmula per governar autonomies i municipis

Els populars volen repetir pactes a l’andalusa però el partit d’ultradreta no vol donara suport a governs amb hagi Cs si aquest formació no s’avé a negociar

PP i Vox s’han emplaçat aquest dimarts a seguir negociant després de la primera trobada formal per abordar els possibles pactes de govern a municipis i autonomies però han discrepat en la fórmula per arribar-hi. Els populars aposten per pactes a l’andalusa –governar en coalició amb Cs i el suport extern de la ultradreta– però Vox rebutja aquesta via.

En una roda de premsa al Congrés, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha demanat “generositat” a la resta de forces polítiques de dretes i les ha animat a ser “conscients” del paper “que els han donat els ciutadans”. El portaveu popular ha defensat que les negociacions “no són una finalitat en sí mateixes sinó que un mitjà per aconseguir governs”. García Egea ha assegurat que actuaran “amb la major responsabilitat” per intentar arribar a acords amb els dos partits.

El PP ha defensat el seu paper de “nexe” entre els dos partits mentre que Vox ha dit que no necessiten “àrbitres” ni “intermediaris”. Fonts dels populars han apuntat que hauran de ser Cs i Vox qui donin una explicació si decideixen bloquejar l’acord pel qual està treballant el PP a dues bandes.

De la seva banda, el portaveu parlamentari de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha dit també en roda de premsa a la cambra baixa que és necessari un acord entre les tres forces polítiques i ha convidat la formació d’Albert Rivera a sumar-se a les converses.

La formació liderada per Santiago Abascal ha insistit, però, que no donarà suport a governs on hi hagi Cs si el partit taronja no s’avé a negociar amb ells. Espinosa de los Monteros ha dit que estan disposats a pactar tripartits sempre que es dialogui a tres bandes, a governar en coalició amb el PP amb el suport extern de Cs o a donar suport des de fora a governs en solitari dels populars però no ha acceptat la via andalusa.

Des del PP, insisteixen que l’opció preferida és exportar el pacte d’Andalusia i García Egea ha demanat que no es “menyspreï” el pacte de govern andalús. “Farem tot el necessari per evitar” governs d’esquerres, ha dit el secretari general del PP.

Preguntat per si sent incomoditat per pactar amb la ultradreta, ha dit que “a un el defineixen les seves accions” i ha demanat esperar a veure què fa Vox al Congrés per qualificar-los.

García Egea ha confiat en assolir un acord encara que fonts del partit han reconegut l’allunyament de les postures amb Vox. També han concretat que es tornaran a reunir amb la formació d’ultradreta a finals de setmana. “L’objectiu final és que ens posem d’acord”, ha dit el popular. És per això que seguiran treballant en acords programàtics en reunions paral·leles.

Vox també ha expressat la voluntat de “cooperar” i “seguir avançant”. No obstant, ha avisat que si se’ls exclou d’un acord no podran donar suport i ha defensat que els tres partits han de tenir “veu” i “ser escoltats en proporció”.

Aquesta tarda el PP també s’ha reunit amb Cs a l’Aragó i abordaran pactes a Madrid, Castella i Lleó i Múrcia amb la formació taronja aquesta setmana, així com a una vintena de capitals de demarcació, entre les quals la capital de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tres turistes de nacionalitat espanyola moren en un atac a Bamian

Barcelona
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona