Política

La pluralitat del ple de Salt

La fragmentació de forces fa entreveure que per formar el nou govern local hi tornarà a haver pactes

Deu candidatures concorren a les eleccions

Comicis amb absència de dos polítics històrics

L’existència de set grups municipals, més tres regidors que van passar a no adscrits, evidencia la fragmentació que hi ha hagut aquest mandat al ple de Salt, que està format per 21 edils. Una diversitat que també podria caracteritzar els pròxims quatre anys, ja que s’entreveu molt complicada una majoria absoluta. En la cita a les urnes del 26 de maig hi concorreran deu formacions, el mateix nombre que el 2015. Un dels aspectes destacables és que hi haurà una presència important de cares noves, tenint en compte que tan sols dos dels partits que actualment tenen representació han apostat pel mateix cap de llista dels últims comicis locals. Un d’ells és l’alcalde, Jordi Viñas, que encapçalarà per segon cop la candidatura d’ERC, així com el regidor Wilder Palacio, que tornarà a liderar Canviem Salt (una de les variants és que aquesta vegada no aglutina els membres de Podemos, que es presenten en solitari).

Tot i que CiU va ser la força més votada el 2015, al capdavant de l’Ajuntament s’hi va formar un govern en minoria, arran d’un pacte entre ERC i IpS-CUP. Va ser la primera vegada que s’editava aquesta coalició i, per tant, genera expectació veure el suport que obtindran aquests dos grups, després que ja es pugui valorar la tasca d’aquesta etapa de govern.

Tal com va passar el 2015, tot fa pensar que els resultats tornaran a ser més oberts que en èpoques passades, quan l’alcaldia –encara que fos mitjançant pactes– es disputava entre CiU i el PSC. Aquestes dues formacions afronten els comicis sense els seus històrics. Jaume Torramadé (CiU) i la socialista Iolanda Pineda no es presenten a la reelecció, després d’haver estat 24 i 17 anys, respectivament, en política local (Torramadé va ser batlle de Salt dotze anys i Pineda va ser alcaldessa del 2007 al 2011). Dos dels tres edils que el 2017 van abandonar el grup de CiU i van passar a ser regidors no adscrits del PDeCAT seran els números 2 i 3 de Junts per Salt, que encapçala Margarita de Arquer, que temps enrere havia estat regidora del PSC. I, precisament com a candidat del PSC, relleva Pineda el regidor Joan Martín, que el 2015 va anar de 2 a la llista.

IpS-CUP també estrena alcaldable, amb Cris Sibina; i Ciutadans, amb Inma Castro. Pel que fa a Plataforma per Catalunya, el seu portaveu, Sergi Fabri, serà el número 1 de Vox, que es presenta per primer cop a la vila. Amb tot, algunes de les principals qüestions són veure si JxSalt i ERC ampliaran la distància o si hi tornarà a haver tan frec a frec com hi va haver el 2015 entre CiU i ERC, en què tan sols els van separar 129 vots de diferència; si el PSC tornarà a escalar posicions (fa quatre anys va retrocedir de sis a tres regidors); si el discurs de l’extrema dreta, ara més radicalitzat amb Vox, convenç en l’àmbit local, o si, en el supòsit que es pugui reeditar un pacte d’esquerres, aquest s’obrirà a més forces, amb l’horitzó d’un govern en majoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs