Política

el contrapunt

Cayetana enfonsa el PPC i només ella obté l’escó

Els populars perden tres diputats per Barcelona i l’únic que tenien per Lleida i per Tarragona

La cap de llista admet que és la “responsable de la derrota” i advoca per unir els constitucionalistes

L’efecte Cayetana no ha reeixit a Catalunya ni a l’Estat espanyol per salvar el Partit Popular (PP), el gran perdedor de la nit. Dels sis diputats al Congrés que els populars tenien a Catalunya (quatre per Barcelona, un per Lleida i un per Tarragona) només n’han obtingut un: s’ha salvat la cap de llista per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo. “Em sento responsable d’aquests pèssims resultats”, va confessar ahir, passada la mitjanit, la líder del PP, que va assegurar que n’analitzaran els motius. “Un –va sostenir– és la fragmentació del vot constitucionalista, i l’hem de reconstruir.”

Així, la periodista, amb nacionalitat espanyola, argentina i francesa, tornarà a ser diputada al Congrés dels Diputats, on el 2015 va deixar el seu escó empipada amb el president Mariano Rajoy i la seva “tèbia” política vers Catalunya. En les eleccions del 2016, la candidata Dolors Montserrat va obtenir quatre diputats per Barcelona, i el PP va quedar-se amb sis membres de representants de Catalunya després del sorpasso de Ciutadans.

La campanya de Cayetana, polèmica i insultant amb els independentistes catalans per aturar Cs però sense trepitjar el país ni barrejar-se amb els votants populars catalans, no han funcionat (els actes han estat sempre tancats i la cap de llista per Barcelona ni va rebaixar-se a una xerrada amb els periodistes que l’han seguit en campanya).

A tres quarts de dotze de la nit, la cap de llista per Barcelona encara no havia aparegut davant dels periodistes, concentrats en una sala d’un hotel del World Trade Center, lloc tradicional de les nits electorals del PPC en les darreres conteses. Aquest cop, però, el partit de Pablo Casado ni van convidar els seus militants a assistir-hi. Cayetana esperava que primer intervingués el líder del PP espanyol, segons integrants de premsa del partit, també desaparegut de la sala.

La marquesa, va votar dimecres passat per correu a Madrid, i ahir al matí va acompanyar la número 3 del partit per Barcelona, Irene Pardo, a votar en una escola del barri de Sarrià de Barcelona. Després es va deixar veure en altres centres electorals, com ara un de Cornellà de Llobregat, i a la tarda en un de Montcada i Reixac, on uns veïns, sense alçar la veu, li van recriminar que ella podia votar sense que els policies espanyols li donessin cops de porra, i que calia modificar la Constitució. Ella els contestava. Els populars van aprofitar-ho i van penjar el vídeo a les xarxes per mostrar-se com a víctimes, calcant el discurs de Cs, després d’haver titllat gran part dels catalans de “supremacistes”. La campanya d’odi per aturar Cs i Vox, però, ha allunyat del PP el vot moderat i conservador de l’empresariat català, orfe d’un centre.

LES FRASES

Les coses s’han de dir pel seu nom, i això ha estat una derrota
Cayetana Á. de Toledo
cap de llista del pp per barcelona
Soc responsable dels pèssims resultats. Un dels motius és la fragmentació
Cayetana Á. de Toledo
cap de llista del pp a barcelona
Un cop més uns energúmens destrueixen la pau i la convivència. Cayetana ha entrat a l’escola
h
Alejandro Fernández
president del PP Catalunya
Acabo de votar a Cornellà per tenir un govern a Espanya que treballi per la unitat i la convivència
Daniel Serrano
secret. general del PPC

La marquesa

M.Piulachs

La tretzena marquesa de Casa Fuerte, deixeble d’Aznar i membre de la Fundació FAES, va ser escollida per Casado com a cap del PP per Barcelona en les eleccions espanyoles amb un doble objectiu: insultar els independentistes i aturar la sagnia de vots cap a Cs. La periodista Cayetana Álvarez de Toledo (Madrid, 1974) ha fet una campanya bel·ligerant, i amb el seu to pausat i altiu ha eclipsat la líder de Cs per Barcelona, Inés Arrimades, però no ha evitat la fugida de vots. Cayetana ha titllat de “xenòfobs” dos milions de catalans, no ha respectat ni la llengua de la comunitat per la qual es presenta, i per competir amb el masclisme ranci de Vox ha menystingut la meitat dels votants: les dones. “Les feministes ens tracten de víctimes” i els “homes no són una organització que mata dones”, són les seves perles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.