Política

PP i Cs demanen a la JEC que exclogui Puigdemont, Comín i Ponsatí de la llista europea de JxCat

Els dos partits argumenten que no són elegibles perquè tampoc són electors

Junts per Catalunya presentarà al·legacions i assegura que Puigdemont està “degudament inscrit” al cens electoral

PP i Cs han demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que exclogui Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de la candidatura Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions europees.

Als recursos presentats a l’àrbitre electoral, els dos partits al·leguen que els tres candidats, que viuen a l’estranger des d’octubre de 2017, no poden ser considerats elegibles perquè tampoc són electors. Als escrits als quals ha tingut accés l’ACN, PP i Cs diuen que resulta “evident” que els tres candidats no resideixen a l’Estat. “No són, com resulta evident, electors residents a Espanya” i no poden exercir el dret a sufragi a l’Estat perquè “no poden estar-hi empadronats ni figurar en el cens electoral”, apunten.

Les dues formacions argumenten que “només podrien ser electors, i en conseqüència elegibles, si estiguessin inscrits al cens d’electors residents-absents que viuen a l’estranger”. Tanmateix, apunten que cap dels tres ha acudit als consolats espanyols a l’estranger per inscriure-s’hi i, per tant, consideren que no són electors.

Els recursos citen els termes de l’article 6 de la LOREG, la llei del règim electoral, que estableix que per ser escollit diputat cal ser elector. “Puigdemont, Comín i Ponsatí no estan en condicions de ser electors o posseir la qualificació d’elector i, en conseqüència, tampoc ho estan de ser elegibles”, afirmen. Per això, demanen que se’ls exclogui de la llista de JxCat per “les irregularitats denunciades que impedeixen la seva participació” i també que, en cas que constin “irregularment” a un cens electoral de l’Estat també se’ls exclogui.

Cs assenyala a més que tots tres estan a l’estranger “amb l’única finalitat d’eludir el seu deure de col·laboració amb la justícia espanyola”.

En la mateixa línia, el PP argumenta que Puigdemont, Comín i Ponsatí no poden ser elegibles perquè considera que no estan en ple ús dels seus drets polítics per la seva situació “de rebel·lia processal penal” i creu que això els converteix en “inelegibles”. “Es troben absolutament impedits per al exercici de qualsevol càrrec representatiu o de responsabilitat política amb motiu de les evidents limitacions inherents a aquesta condició, especialment pel que fa ala lliure deambulació pel territori nacional”, afirmen en l’escrit.

El recurs, pendent d’estudi

La JEC no ha abordat aquests recursos a la reunió d’aquest dijous i els estudiarà les pròximes setmanes perquè considera que encara “hi ha temps”, ja que les eleccions al Parlament europeu són el 26 de maig, segons han explicat fonts de l’àrbitre electoral.

Maniobra per evitar que es presenti

Junts per Catalunya ha anunciat que presentarà al·legacions al recurs de PP i Cs a la JEC contra la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí a les eleccions europees.

La formació defensa que Puigdemont té els drets polítics “intactes” i que està “degudament inscrit” al cens electoral. En tot cas, però, subratlla que, d’acord amb la llei, això no és “imprescindible” per a poder-se presentar als comicis. JxCat afegeix que els “exiliats” Lluís Puig i Jami Matamala s’han pogut presentar a les eleccions espanyoles del 28-A sense que ningú no ho hagi impugnat.

El grup considera que aquesta “maniobra” de Cs i PP posa en evidència que Puigdemont podrà agafar l’acta d’eurodiputat i, per tant, l’objectiu és “evitar que es pugui presentar a les eleccions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona