Política

L’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts relata com Junqueras va cridar a la “calma i la serenitat” l’1-O

Maite Aymerich diu que l’exvicepresident entenia el referèndum com “un mandat democràtic per iniciar un diàleg”

L’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, ha relatat al Tribunal Suprem com l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras va fer una crida a la “calma i la serenitat” l’1-O durant una intervenció en un col·legi electoral davant de veïns del municipi i en un moment en què ja hi havia imatges de les actuacions policials en altres poblacions. En la seva declaració com a testimoni, Aymerich ha dit que va apel·lar a mostrar “valors democràtics” i, de fet, ha assegurat que Junqueras sempre defensava que l’1-O havia de ser un “mandat democràtic necessari per iniciar un diàleg” i que l’exvicepresident “mai estaria en un projecte polític que contemplés la via de la violència com una opció”. L’alcaldessa també ha explicat com Junqueras no va poder votar en un centre pròxim a casa seva perquè estava tancat pels Mossos.

Aymerich, a qui la fiscalia va arxivar una causa per desobediència, ha explicat que, en el centre on inicialment havia de votar Junqueras, hi havia “la presència d’un número important de mossos que impedien l’accés al centre de votació”, i que l’exvicepresident va haver d’anar a un altre centre, on va poder votar pel cens universal.

Després de votar, ha relatat que va tornar a aquell centre, on va saludar als veïns i “va dirigir unes paraules demanant molta calma, molta serenitat”, i els va demanar que mostressin “valors democràtics”, en un moment en què ja s’havien vist imatges de l’actuació policial en altres poblacions catalanes.

L’alcaldessa ha assegurat que l’ideari polític de Junqueras passava “per la via democràtica, per la via del diàleg i pacífica” com “l’única manera d’aconseguir la independència de Catalunya”. “Sempre parlava dels principis democràtics”, ha assegurat. De fet, ha explicat que “es referia a què l’1-O havia de ser un mandat democràtic per iniciar un diàleg, que no hi hauria violència i que ell mai estaria en un projecte polític que contemplés la via de la violència com una opció”. En aquest sentit, ha afegit que l’exvicepresident “no esperava” que “l’Estat respondria de forma violenta, fent ús de la força”, davant de “cues de gent de diferents edats amb intenció d’anar a votar”. El president del tribunal, Manuel Marchena, ha tallat algunes respostes quan l’alcaldessa entrava a parlar de l’ideari polític de Junqueras.

Mossos a tots els centres del municipi

Sobre l’1-O al municipi, Aymerich ha explicat que no li consta que hi hagués cap activitat els dies previs als col·legis ni que s’ocupés cap centre, que mossos hi van anar dies previs a comprovar que no hi hagués material, i que els ciutadans van anar a votar amb “ambient festiu”, tot i la “por” que tenien en veure l’actuació policial en algunes poblacions. A Sant Vicenç dels Horts, ha remarcat que no hi va haver intervencions policials ni cap ferit, però que hi va haver “por” per les imatges que es veien per televisió o a través de les xarxes socials.

També ha dit que els Mossos van estar presents en “tots els centres de votació” l’1-O “amb intenció de requisar urnes i paperetes”, i que van tancar alguns centres mentre en altres “no ho van aconseguir” per la presència de persones “determinades” a no marxar del col·legi “sense oferir resistència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona