Política

Jordi Soler,

un dels alcaldes veterans de la comarca que aspira a revalidar l’alcaldia
Baix Empordà

La pugna entre cares noves i grans referents històrics

j. trillas

El Baix Empordà abordarà unes eleccions municipals amb tres eixos destacables; per un costat, la pugna per mantenir-se a l’alcaldia, tot fent bandera de la feina feta –durant dècades–, de polítics com Joan Giraut, a Platja d’Aro; Jordi Soler, a Calonge; Josep Sala, a Forallac, o Josep López, a Ullà. Per l’altre, la irrupció de partits, com ara Ciutadans, que s’han centrat en municipis més grans, com Palamós, Palafrugell o Sant Feliu. I, finalment, i gens menyspreable, la proliferació de llistes, com és el cas de Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols, amb deu candidatures, cosa que sens dubte aboca els municipis a un destí incert pel que fa a la governabilitat, en espera de com es materialitzaran els inevitables pactes. Una italianització de la política local que també afecta Palamós, amb vuit candidatures, com Platja d’Aro. Cal tenir en compte també la proposta de Tots Empordà, una suma de partits –que aglutina fonamentalment gent de l’extinta UDC– que vol aconseguir representació al Consell Comarcal. Hi ha partits curiosos, com Unión de Ciudadanos Independientes, a Santa Cristina. La presència d’històrics no és patrimoni dels aspirants a l’alcaldia; a Palamós, Francesc Matés, que va estar a ICV i va anar a les llistes del PSC, ara es presenta per Junts per Catalunya. D’altra banda, el sempre polèmic Marià Renart va de dos a Tots per Begur i Esclanyà, i els Escons en Blanc tornen fidels a Fontanilles.

Garrotxa i Ripollès

Molts noms nous a les candidatures d’Olot i de Ripoll

R. ESTÉBAN

Els olotins tindran vuit llistes per escollir, amb tres novetats: Cs (amb Santi Vizern d’alcaldable), Vox (Ignasi Mulleras) i PCPC (Miguel de la Cruz). En els que ara tenen representació hi ha canvi de cap de llista a JxCat (Pep Berga en lloc de Josep Maria Corominas), ERC (Anna Barnadas per Pere Gómez) i la CUP (Lluís Riera per Mireia Tresserras), mentre que es mantenen en el PSC (Josep Guix) i OeC (Xevi García). A la resta de la comarca crida l’atenció la reaparició del PSC a les Preses i la presentació d’ERC a Besalú. A Sant Feliu de Pallerols, el fins ara alcalde de CiU (Joan Casas) es presenta en una llista independent, el mateix que passa a Montagut i Oix (Mònica Boix). En set dels 21 municipis de la Garrotxa només hi ha una candidatura: Sant Jaume de Llierca, Argelaguer, la Vall de Bianya, les Planes, Maià, Montagut i Oix i Sales.

Quant al Ripollès, a la capital es presenta per primer cop Alternativa per Ripoll, una llista impulsada per la CUP i amb Aitor Carmona al capdavant. Mentre que JxCat manté Jordi Munell d’alcaldable, ERC presenta Nani Mora en lloc de la consellera Teresa Jordà. Els socialistes tornen a confiar en Anna Belén Avilés. Completen l’oferta electoral de Ripoll Som Catalans, que té d’alcaldable Ester Gallego, i el Front Nacional de Catalunya (FNC), que té de cap de llista Sílvia Orriols. La número dos del FNC és Fina Guix, que en aquest mandat és regidora del PDeCAT. Ahir, Munell la va destituir com a regidora del govern. A la resta de la comarca, els fins ara alcaldes de Ribes, Marc Prat, i Campdevànol, Joan Manso, deixen pas a Mònica Sanjaume i Dolors Costa com a caps de llista de JxCat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Desenes de morts en un nou atac israelià a Rafah, al sud de la franja de Gaza

BARCELONA
política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA
ORIENT MITJÀ

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro