Política

Trump incompleix la data límit per presentar les declaracions d’impostos

El secretari del Tresor es dona una pròrroga per estudiar la legalitat de la demanda del Congrés

El president obstaculitza les peticions de transparència

Ja fa temps que el president dels EUA, Donald Trump, està evitant que les seves declaracions d’impostos es facin públiques. La batalla va superar una nova fase la matinada de dimecres, quan l’administració va incomplir una data límit exigida pel Congrés per entregar-les, en una maniobra més en la negativa de transparència sobre les seves finances.

Els demòcrates, un cop recuperat el control de la Cambra de Representants, tenen en la divulgació de les declaracions d’impostos de Trump (de com a mínim els últims sis anys) un dels objectius principals, i fa unes setmanes van exigir-les emparant-se en una clàusula obscura del codi fiscal.

Trump no va respectar la data límit per donar una resposta: el secretari del Tresor, Steve Mnuchin, va dir que només es tracta d’una pròrroga fins al 6 de maig, quan tindran una decisió presa sobre la “legalitat” d’una petició “arbitrària”. L’excusa del president és que les finances personals i del conglomerat empresarial familiar estan sent auditades. Trump és l’únic president des de Richard Nixon que no ha presentat mai cap declaració d’impostos, un fet que fa disparar l’especulació sobre els potencials conflictes d’interès quan, a més, encara té part del control sobre l’empresa que gestionen els seus fills.

Que la Casa Blanca hagi incomplert el termini no ha agradat als demòcrates, que estan estudiant la via legal per aconseguir els documents. Damunt la taula hi ha possibles citacions judicials i, fins i tot, la possibilitat d’acusar de desacatament el secretari del Tresor. La resistència de Trump podria trobar l’obstacle definitiu en les lleis d’una vintena d’estats, que en les últimes setmanes estan presentant propostes per obligar tots els que vulguin ser a les butlletes electorals de l’estat a difondre les declaracions d’impostos; tot i que hi ha dubtes de la constitucionalitat de mesures d’aquest tipus.

No és l’únic afer en què Trump està apostant per una tàctica d’obstrucció a la transparència i la rendició de comptes. La Casa Blanca està intentant impedir que l’exadvocat presidencial Don McGhan compleixi una citació del Congrés per testificar i aclarir dubtes sobre la possible obstrucció a la justícia del mandatari.

“La citació és ridícula. He estat el president, i l’administració, més transparent de la història”, va dir ahir Trump.

Amenaça amb el Suprem en cas d’‘impeachment’

Després de la publicació de l’informe de la trama russa fa una setmana, a Washington torna a bullir la idea d’un judici polític al president pels indicis d’obstrucció a la justícia. Trump, en previsió, va advertir ahir en una piulada a Twitter que, si “els demòcrates partidistes” es decideixen per l’impeachment, està disposat a demanar al Tribunal Suprem que hi intervingui. La suposada exoneració en l’afer del Russiagate és, segons el mandatari, suficient per no ser jutjat. Trump lliga, sense cap sentit, el judici polític amb un procés criminal. Hi ha un altre problema: la Constitució indica clarament que el Suprem no hi pot actuar, i el mateix tribunal ho va confirmar en una decisió de fa unes dècades. A més, hi ha poques possibilitats que els demòcrates, amb el control de la Cambra de Representants, iniciïn el procés de destitució. Tot i que cada cop hi ha més veus a favor de fer-ho, els líders creuen que la millor manera de fer fora Trump és a les urnes el 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona