Política

Abassegador triomf del còmic Zelenski a Ucraïna

Els sondejos a peu d’urna de les eleccions presidencials li atorguen el 73% dels vots

L’actual president Poroixenko reconeix la seva derrota i li ofereix col·laboració per a la nova etapa

L’actor Volodímir Zelenski ha fet bones totes les enquestes i el resultat de la primera volta de les eleccions presidencials a Ucraïna, que ja va guanyar. La segona volta, celebrada ahir, confirmaria la victòria d’aquest novell de la política, amb un resultat històric que superaria el 70%. Tot i que els resultats definitius es coneixeran avui, els sondejos a peu d’urna quan van tancar els col·legis electorals apuntaven a un triomf en la banda alta de les enquestes de la darrera setmana, que li atorgaven entre el 58% i el 70% del suport popular. Així, Zelenski hauria guanyat amb el 73% dels vots enfront del 27% del seu rival i actual president, Petrò Poroixenko, que optava a un segon mandat i que, ahir mateix, ja va reconèixer la derrota. També va ser notícia de la jornada la normalitat amb què es va desenvolupar el procés electoral, a què estaven cridats 30 milions de votants.

Amb aquest resultat, Ucraïna obre decididament una nova etapa de la mà del qui fa pocs mesos era solament un popular actor, protagonista de la satírica sèrie Un servidor del poble. Curiosament, hi interpretava a un professor d’història que esdevé president de la república. En campanya, Zelenski ha promès solucionar el conflicte bèl·lic Ça l’est del país, la corrupció i la situació econòmica, percebuda com a dolenta, tot i que el PIB creix a un ritme del 2,5% i l’atur se situa en el 9,2%.

Tots els sondejos assenyalaven, anit, que el suport a Zelenski s’estenia a totes les regions del país, incloent-hi l’oest, més nacionalista, i l’est, russoparlant, d’on és originari aquest còmic de 41 anys. En aquesta zona, el seu triomf encara hauria estat més abassegador, amb el 88% dels vots. Un Zelenski eufòric es va dirigir als votants des del seu quarter general a la capital, Kíev: “Gràcies a tots els ucraïnesos que m’heu donat suport. Gràcies a tots els ucraïnesos, sigueu on sigueu. Prometo que no us fallaré.” Tot dirigint-se explícitament a la resta de repúbliques exsoviètiques els va dir: “Mireu-nos a nosaltres. Tot és possible!” Els ucraïnesos van acudir a votar massivament, convençuts de la necessitat de canvi. Zelenski no hauria rebut solament el vot dels joves, un dels principals suports del còmic, sinó també d’adults, pensionistes i famílies amb fills petits. És a dir, d’àmplies capes socials, a qui el mandat de cinc anys de Poroixenko no han convençut, malgrat haver consolidat l’acostament a la UE –on ja no els cal visat–, la separació de l’eEglésia ortodoxa de la russa i la defensa de la integritat territorial, després de l’annexió de Crimea per part de Rússia. El fins ara president va dir que els resultats “són evidents” i que abandonarà “el mes vinent” el càrrec, però no la política, i ha promès una “oposició molt i molt forta”.

Poroixenko, un milionari de 53 anys que ha fet la fortuna en el negoci televisiu, també va dir, en reconèixer la victòria de Zelenski, a qui va trucar per felicitar: “Que ningú no ho dubti, jo personalment i el meu equip estem disposats a treballar amb el nou president en totes les seves decisions que corresponguin als interessos nacionals i que ens apropin a la UE i l’OTAN.” El qui serà el nou president ha promès mantenir el gir occidental d’Ucraïna, i vol demanar l’ingrés a la UE i a l’OTAN, però sols després d’un referèndum. Zelenski també preveu limitar el seu propi mandat a cinc anys i donar via lliure a un mecanisme per impugnar la presidència. La majoria dels votants esperen que posi fi a la guerra al Donbass, territori que no té intenció de reconquerir militarment perquè diu que és més important “la vida humana” que un “grapat de terra”.

LES FRASES

Estem disposats a treballar amb el nou president en tot el que ens apropi a la UE i la OTAN
Petrò Poroixenko
PRESIDENT D’UCRAÏNA
Gràcies a tots els ucraïnesos que m’he votat. Gràcies a tots els ucraïnesos, sigueu on sigueu. Prometo que no us fallaré
Països exsoviètics: mireu-nos a nosaltres. Tot és possible!
Volodímir Zelensky
GUANYADOR DE LES ELECCIONS PRESIDENCIALS A UCRAïNA

Rússia li insisteix que dialogui amb els milicians

El ministre rus d’Afers Estrangers, Serguéi Lavrov, va instar, ahir, el nou president ucraïnès a negociar amb els pro russos: “No hi ha alternativa al diàleg directe amb les persones que formen part d’un ampli sector del teu propi poble, si les segueixes considerant el teu poble.” Aquesta setmana, Zelenski es va declarar contrari a concedir un estatus especial als territoris de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Luganks, que amb 5 milions de ciutadans no van poder participar, ahir, en les eleccions. Aquest reconeixement l’estableix els anomenats acords de Minks, signats el 2014 i 2015i que posen les bases per a assolir una solució al conflicte armat a l’est del país, però no s’han implementat. Zelenski també s’ha negat a promulgar una llei d’amnistia per als milicians pro russos. Fins ara, el conflicte ha provocat uns 13.000 morts i milers de desplaçats. “Quan un candidat fa aquest tipus de declaracions [en campanya], després ha de mantenir aquesta posició. Espero que Zelenski entengui que els acords de Minsk no tenen alternativa”, ha remarcat Lavrov.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA