Política

Crida de Turull a reforçar l’1-O i a oblidar mals menors el 28-A

El candidat de JxCat a Lleida és el primer pres polític a participar en un acte electoral des de Soto del Real

Demana aprofitar la cita amb les urnes per reclamar diàleg i deixar enrere la resignació

La Junta Electoral va autoritzar ahir in extremis la participació del pres polític Jordi Turull, candidat de Junts per Catalunya a Lleida, en un acte de la formació a la Seu d’Urgell. Visiblement emocionat, Turull va animar els votants a fer servir les urnes del diumenge 28-A com un nou gest de determinació de la voluntat d’independència dels catalans. Un gest en positiu i amb una mirada en l’horitzó. Per això, va instar els ciutadans aplegats a la Seu que a l’hora de votar no pensin en “el mal menor”, és a dir, a triar la papereta dels socialistes per frenar l’avenç que pugui tenir el bloc de la dreta de Cs i el PP amb el suport de l’extrema dreta de Vox.

En aquest sentit, va demanar no perdre “l’oportunitat” que suposa el 28 d’abril per seguir defensant tots “a l’una” la “dignitat” de Catalunya i intentar solucionar el conflicte català mitjançant el “diàleg”. Turull, tal com havia fet dos dies abans Sànchez en una entrevista a l’agència Efe, també va reclamar la unitat de les forces independentistes després del 28-A per tal que Catalunya tingui força en les seves reivindicacions al Congrés.

Omplir les urnes

“Si en les generacions que ens han precedit, cadascú hagués anat pel seu compte, hagués caigut en la resignació i hagués apostat pel mal menor, ara jo no parlaria aquesta llengua que parlo ni tindríem el 131è president de la Generalitat, perquè ens haurien esborrat”, va advertir.

És per això que, ja a les acaballes de la seva intervenció, el candidat va voler enviar un missatge final. “Omplint les urnes podem enviar un missatge clar d’unitat a l’Estat espanyol i al món”, de la “legitimitat” de l’1-O i de la necessitat que la solució a Catalunya sigui abordada “des del diàleg i la política” i “confirmada a les urnes”, i en cap cas “als tribunals, a les presons o amb retallades de drets fonamentals”.

Després d’uns moments d’incertesa per si arribava a temps la connexió des de Soto del Real, les paraules de Turull es van poder escoltar en el míting de JxCat al parc del Cadí de la Seu d’Urgell, en el qual també van intervenir la seva dona, Blanca Bragulat; el president de la Generalitat, Quim Torra, i la número dos a Barcelona, Laura Borràs.

Torra treu Turquia

El cap de l’executiu va denunciar que aquesta connexió des de la presó és una mostra que “el nivell de democràcia” d’Espanya és “el de Turquia” i, davant aquesta “falta de garanties”, va alabar la “dignitat dels presos i els que són a l’exili”. El president va assegurar que no tenen “cap altre mandat que complir amb el que la ciutadania va votar l’1-O i fer possible la república”, i va assegurar que JxCat ho defensarà “a tot arreu”. “Per això és tan important que en les tres eleccions [les espanyoles del 28-A i les municipals i europees del 26 de maig] JxCat sigui la força victoriosa, la més votada”, va subratllar el president, que es va mostrar partidari de no “perdre més el temps” amb “monarquies ni repúbliques espanyoles”, va etzibar.

D’altra banda, la número dos de JxCat a Barcelona, Laura Borràs, en aquest mateix acte va voler foragitar la por dels electors de votar Sánchez per evitar, així, una victòria de la dreta i va demanar no convertir el 28-A en un “plebiscit” sobre el president del govern espanyol i candidat socialista, Pedro Sánchez. “Això no va d’investir Pedro Sánchez o de frenar la dreta”, va advertir abans de denunciar que el PSOE també “forma part” del bloc del 155: “És un engany. I la dreta, la seva coartada”, va reblar la candidata de JxCat.

No tenim cap altre mandat que complir amb el que es va votar l’1-O i fer possible la república
Quim Torra
president de la generalitat
Omplint les urnes podem enviar un missatge clar d’unitat a l’Estat i al món i de la legitimitat de l’1-O
Jordi Turull
Candidat de jxcat a lleida
Això no va d’investir Sánchez o de frenar la dreta. El PSOE és el 155. I la dreta, la seva coartada
Laura Borràs
Candidata de jxcat

Avui: Junqueras i Romeva, a Cambrils, i Rull, a Reus

La Junta Electoral Central també va donar ahir llum verd a la intervenció, avui a partir de les cinc de la tarda, del cap de llista a Tarragona, Josep Rull, en un acte a Reus. JxCat també ha demanat que el mateix Sànchez pugui comparèixer per videoconferència en una roda de premsa que la formació intentarà fer conjuntament amb el seu cap de files, Carles Puigdemont, des de Waterloo, demà. L’aval de la JEC concreta que els candidats poden participar per “via telemàtica”. Les aparicions dels presos polítics també inclouen una nova entrevista al candidat de Barcelona, Jordi Sànchez, aquest cop a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), avui a les 11.30. L’agència ja va entrevistar Junqueras dijous passat, mentre que Sànchez va ser el primer pres a ser entrevistat, dimecres a l’agència Efe. Avui també hi ha prevista la participació de Junqueras i Romeva en un acte electoral a Cambrils a partir de les 12 del migdia.

El fet que durant aquests dies de Setmana Santa no s’hagi celebrat cap sessió del judici ha permès que la Junta Electoral Central concedís permís als presos polítics per participar en entrevistes i actes electorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES