Política

Notre-Dame, en flames

Un violent incendi provoca l’enfonsament del sostre i de l’agulla de l’emblemàtica catedral medieval de París

El foc s’origina en una de les bastides des d’on es realitzaven obres de restauració del monument

Un bomber resulta ferit de gravetat durant les tasques d’extinció

“És com si hagués perdut un ésser estimat”, explica un escriptor
Lluita per salvar l’estructura principal del temple

Havia quedat gairebé intacta durant la Segona Guerra Mundial i ahir es va veure envaïda per les flames. Un espectacular incendi va tenir lloc aquest dilluns a la tarda a la catedral de Notre-Dame de París, que va derruir una part d’aquest monumental temple del segle XIII.

L’incendi, que va iniciar-se poc abans de les set de la tarda, seguia cremant a l’hora del tancament d’aquest diari, tot i que les autoritats franceses van informar a les onze de la nit que havien pogut controlar-lo. El seu origen és desconegut, tot i que la pista privilegiada és la d’un accident. El Ministeri de l’Interior va informar que no s’havien produït víctimes tot i que després va admetre que un bomber havia resultat ferit de gravetat.

La zona de Notre-Dame, enmig de l’illa de la Cité, en ple cor de la capital francesa, va quedar acordonada poc després de l’inici de l’incendi.

A tres quarts de set, les flames van començar a cremar en una de les bastides des d’on es feien treballs de restauració al monumental temple gòtic. El foc va créixer amb una gran rapidesa, i una hora després s’havia derruït l’agulla de la catedral i una part de la teulada. Cap a les nou de la nit, el foc ja havia afectat la torre esquerra de la façana. “Dues terceres parts de la teulat han quedat afectades”, va reconèixer Jean-Claude Gallet, comandant de la brigada dels bombers de París.

Amb el risc que s’enfonsés l’edifici, els bombers no van poder llançar aigua des de l’aire i van haver d’enfrontar-se amb les flames a través de grues, en una operació d’una gran complexitat. “Amb helicòpter o un avió, el pes i la intensitat de l’aigua llançada a baixa altitud podrien haver afectat l’estructura de Notre-Dame i provocat danys col·laterals en els immobles dels voltants”, van dir fonts oficials. Malgrat el desplegament d’uns 400 bombers, aquests van tardar més de quatre hores fins que no van controlar les flames

“Ha disminuït en intensitat, però cal que siguem molt prudents”, va explicar el secretari general del Ministeri d’Interior, Laurent Nuñez, que va informar que “l’estructura de l’edifici ha estat salvada, en concret el campanar nord”, que una hora abans es veia amenaçat de derruir-se. Cap a les onze de la nit, es començava a veure la llum al final del túnel d’aquest malson que va provocar una commoció mundial i va afectar l’agenda del president francès, Emmanuel Macron, que va ajornar la seva esperada intervenció posterior al “gran debat” i que es va recollir a la zona de la catedral.

“Estic enfonsat, és com si hagués perdut un ésser estimat. Es tracta d’una part de la història de la humanitat que es veu amenaçada”, assegurava a El Punt Avui Alain Faure, de 57 anys.

Com aquest escriptor parisenc, centenars de francesos i turistes van desplaçar-se fins a la zona de forma espontània per contemplar i recollir-se davant d’aquesta tragèdia. Molts d’ells tenien els ulls humits de llàgrimes. Els més creients s’ajeien i resaven davant del cordó policial que impedia la circulació de tots els vianants. “Es tracta d’un d’aquells moments de silenci a París, que no havíem viscut des dels atemptats del 13 de novembre del 2015”, reconeixia la companya sentimental d’Alain, Sophie Faure, de 41 anys.

Les causes exactes es desconeixien ahir a la nit. Tanmateix, la fiscalia de París va obrir una investigació per “destrucció involuntària per incendi”. La qual cosa indica que es privilegia la pista d’un origen accidental. La Fundació del Patrimoni francesa va anunciar que inicia avui una col·lecta nacional per reconstruir el temple.

Macron ajorna el seu discurs

Redacció

L’incendi de Notre-Dame va obligar Emmanuel Macron a anul·lar la compareixença televisiva que tenia previst fer ahir al vespre per informar els francesos sobre les principals mesures adoptades per apaivagar el malestar social, expressat durant setmanes consecutives de protestes pels armilles grogues.

Durant la seva intervenció solemne, el president francès havia de desgranar un seguit d’iniciatives, preses després d’haver consultat el poble a través de nombroses reunions amb ciutadans arreu del país, en el marc de l’anomenat gran debat. S’esperava també que, en el seu discurs, el líder centrista donés un nou impuls al seu mandat anunciant el programa per als tres anys que li queden al Palau de l’Elisi.

Fonts de la presidència francesa no van precisar, ahir, quan s’emetrà el discurs del cap d’estat.

La història

Una icona del gòtic europeu a la riba del Sena

Redacció

La catedral de Notre Dame és un dels principals i més visitats emblemes de París. Aixecada a partir del 1163 a l’Île de la Cité, a la riba del Sena, la construcció va acabar al segle XIV i avui és una de les catedrals més grans d’Europa. Després de la Revolució va necessitar una profunda restauració, al segle XIX. Aquesta joia permet transitar des del gòtic primitiu al més esplendorós, i les gàrgoles des d’on es fita el centre històric són una de les imatges més buscades. La catedral ha acollit moments històrics, com la coronació de Napoleó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona