Política

Puigdemont agraeix el suport a Neumünster

El president a l’exili celebra un sopar amb la comunitat catalana que li va fer costat durant el seu empresonament

En la vigília del primer aniversari de la seva detenció a Alemanya, l’expresident Carles Puigdemont va arribar ahir a la tarda a Neumünster, on l’any passat va estar empresonat durant dotze dies arran de la segona ordre europea de detenció emesa pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Per encetar el record d’aquells neguitosos però finalment victoriosos dies, el líder de Junts per Catalunya va celebrar un sopar per agrair a la comunitat catalana de la zona el seu suport durant l’empresonament. L’ANC d’Alemanya i l’ANC d’Hamburg van organitzar fa un any un sopar amb l’entorn més proper de Puigdemont i la comunitat catalana, i la intenció de l’expresident era reproduir-lo per donar-los les gràcies. En aquella ocasió, van participar en la trobada el vicepresident Josep Costa; l’esposa de Puigdemont, Marcela Topor, i el seu amic i ara candidat al Senat Josep Maria Matamala, així com representants de la comunitat catalana a Alemanya.

L’empresari gironí i inseparable de Puigdemont no es va voler perdre aquest segon sopar. Tampoc hi van faltar Costa; la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castell, ni els seus advocats, Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas. Altres personalitats que es van voler retrobar amb el polític gironí són els diputats alemanys de la formació L’Esquerra Diether Dehm i Zaklin Nastic, que li van fer costat durant l’empresonament. Els presos van ser recordats en el transcurs de l’acte amb nou cadires buides amb llaços.

Donació de llibres

Abans de la roda de premsa que Carles Puigdemont farà avui al matí davant de la presó de Neumünster amb els advocats Boye i Jaume Alonso-Cuevillas, l’expresident tornarà a entrar al penal per fer una donació d’un centenar de llibres clàssics i contemporanis de la literatura catalana, traduïts a l’alemany. Entre els autors, figuren Joaquim Amat-Piniella, Mercè Rodoreda i Rafel Nadal

Senadors francesos pels drets i les llibertats a Catalunya

Fins a 41 senadors francesos de les principals formacions polítiques, de diverses zones i ideologies, van firmar ahir un manifest en què fan una crida al “respecte pels drets i les llibertats fonamentals a Catalunya”. En l’escrit, divulgat ahir per la delegació del govern a França a través d’una piulada, els polítics denuncien la “repressió de què són víctimes representants polítics legítims” i demanen que França hi intervingui.

“El nostre país és el veí d’Espanya i de la seva gran regió, Catalunya, amb la qual compartim una llarga història”, comença l’escrit, impulsat per François Calvet, Michel Canévet, Ronan Dantec, André Gattolin, Pierre Ouzoulias i Simon Sutour, que exigeixen que es respectin les llibertats fonamentals i els drets “sense interferir en els problemes polítics del país veí i sense prendre partit amb relació a la independència de Catalunya”. Arran del judici que s’està desenvolupant al Tribunal Suprem, també denuncien la repressió de què han estat objecte els polítics empresonats o forçats a exiliar-se per les seves opinions en compliment del mandat dels seus votants i lamenten que la gravetat dels fets sigui “subestimada” a França. Per aquest motiu, demanen als països de la Unió Europea que estableixin “les condicions per al diàleg, amb l’objectiu de trobar solucions polítiques a un problema polític”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia