Política

La solidaritat desborda Altsasu, que clama justícia

Milers de persones participen en una manifestació per exigir l’alliberament dels joves del poble

La marxa té lloc després que l’Audiencia Nacional hagi confirmat les penes de fins a 13 anys de presó

Una marea humana va inundar de solidaritat la localitat navarresa d’Altsasu, ahir, en una jornada històrica. Amb el lema “Això no és justícia! Hau ez da justizia!”, milers de persones vingudes de diversos punts de l’Estat van participar en una nova multitudinària mobilització per reclamar justícia i protestar contra les condemnes imposades per l’Audiencia Nacional a vuit joves de la població jutjats per uns aldarulls amb dos guàrdies civils i les seves xicotes en un bar l’octubre del 2016, durant les festes locals.

La marxa, convocada dues setmanes després que la sala d’apel·lacions del tribunal espanyol hagués confirmat les penes de fins a 13 anys de presó, tenia, com totes les anteriors, una doble finalitat: denunciar la desproporció de les condemnes i demostrar que Altsasu és un poble digne per sobre dels intents de voler criminalitzar-lo.

Convocada per Altsasuko Gurasoak, la plataforma integrada familiars dels joves condemnats i que ha rebut el suport de diverses formacions polítiques, com ara Izquierda-Ezkerra, Podem i Esquerra Socialista, un corrent del PSOE, la mobilització d’ahir va desbordar totes les previsions –entre 50.00 i 60.000 manifestants– i va col·lapsar aquesta localitat de prop de 7.500 habitants de la comarca de Sakana.

A primera hora del matí, l’entrada a la localitat estava bloquejada i no paraven d’arribar cotxes. Els afores del poble ja eren plens el dia abans de caravanes, autobusos i cotxes de manifestants que havien arribat a Altsasu per solidaritzar-se amb el poble i transmetre el seu escalf als familiars dels joves condemnats. El frontó del poble es va habilitar perquè els manifestants vinguts de fora hi poguessin passat la nit, mentre que d’altres van ser acollits per veïns de la localitat, que els van obrir les seves portes.

A primera hora el matí, els carrers d’Altsasu ja eren plens de gent i es respirava un ambient festiu i solidari. Eren visibles els llaços grocs i les estelades, que evidenciaven la solidaritat vinguda de Catalunya.

Tot i que la manifestació estava convocada per a les dotze del migdia no va arrencar fins a 1/4 d’una per la multitud de persones que hi havia, que feia impossible avançar. Darrere la pancarta de la capçalera amb el lema de la manifestació, portada pels familiars dels processats, hi havia les fotos dels vuit joves condemnats i unes gegantines lletres grogues formant la paraula justizia (‘justícia’). Durant el recorregut pels carrers de la localitat navarresa, la manifestació va estar flanquejada per un gran grup de persones que els rebia al seu pas amb una gran ovació i crits d’“Altsasukoak askatu” (‘Llibertat per als d’Altsasu’) i “Hau ez da justizia” (‘Això no és justícia’). Entre els participants en la marxa hi havia diversos representants institucionals i polítics, com ara la portaveu del govern de Navarra, María Solana, l’alcalde d’Altsasu, Javier Ollo, i el de Pamplona, Joseba Asiron, així com representants de diversos partits navarresos i també del País Basc. També s’hi va poder veure el diputat d’ERC Gabriel Rufián.

La manifestació va finalitzar al centre de la localitat al so de la cançó Aurrera Altsasu (‘Endavant Altsasu’) i amb els parlaments, durant què els familiars dels joves van agrair l’escalf i la solidaritat rebuda. L’acte el va cloure la intervenció d’Ainara Urkijo, l’única processada que no ha entrat a presó, ja que va ser condemnada a la pena més baixa, dos anys de presó per amenaces. La noia va llegir una carta enviada pels seus set companys, condemnats a penes d’entre 6 i 7 anys de presó i que ja fa més de 800 dies que estan engarjolats.

LES XIFRES

60.000
persones
van participar en la marxa, segons els organitzadors, i 50.000, segons la delegació del govern a Navarra.
862
dies
fa que són a la presó set dels vuit joves condemnats per una baralla en un bar amb una guàrdies civils.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona